Borsófesztivál Szárazréten: nyolcadszor is siker

Szerző: Media24

2023-06-10

Idén már a nyolcadik Borsófesztivált rendezte a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület és a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, ami idén kiegészült a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom “Gyereket a magasba!“ rendezvényével, melyhez Székesfehérváron a SZÉNA Egyesület is csatlakozott.

Már reggeltől sokan nekiláttak az előkészületeknek a Feketehegy-Szárazréti Közösségi Központ Gasztroudvarán, ahol a nyolcadik borsófesztiválra várták a vendégeket szombaton. A főzőversenyen bármit lehetett főzni vagy sütni borsóból, így a hagyományos leves- és főzelékvariációk mellett számos különlegesség is készült.

A Borsófesztivál alapötlete Szöllősi Istvánnétól, a Székesfehérvári Kertbarát Egyesület alelnökétől származik, aki 2014-ben gondolt először egy ilyen esemény létrehozására. Az első alkalmon még csak néhány család főzött együtt, de a jó hangulatú rendezvény híre gyorsan elterjedt, és évről évre egyre többen jelentkeztek, hogy megmutassák: borsóból bármit is meg lehet főzni.

A borsó évszázadok óta fontos szerepet töltött be az étkezésben. Egy 1696-os feljegyzés szerint a divatos hölgyek a nagy lakomák végén, titokban csipegették. Ezen kívül a zöldborsó gyógyhatása is jelentős, hiszen cukor-, fehérje- és vitamintartalma is magas.

Az esemény helyszíne idén is a közösségi központ tágas, szép kertje volt, ahol játszótér is található, de a gyerekek számára ügyességi versenyt is kínáltak a szervezők. A délelőtt folyamán a borsó mellett a gyerekek voltak a középpontban, ugyanis már hatodik alkalommal szervezte meg a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom “Gyereket a magasba!” rendezvényét, melyet Székesfehérváron a SZÉNA Egyesület koordinált.

A flashmob mottója idén a „Körülöttünk forog a világ!” jelmondat volt, és a résztvevők körtánca is ezt volt hivatott kifejezni. A flashmobot – határon innen és túl – 33 helyszínen rendezték meg egyidejűleg, majd a körtáncot követően, pontban 11 órakor minden helyszínen a magasba emelték a gyermekeket.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Media24

2023-06-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Újra virágos lesz a Belváros

Újra virágos lesz a Belváros

Idén ismét virágkompozíciókat csodálhatunk a belvárosban Pünkösd alkalmából: az Országalma és a Szent István-emlékjel...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami