Bolondosan elballagtak

Szerző: Media24

2022-04-28

A szeszélyes áprilisi időben békauszonyban lépkedő, rövidnadrágos fiatalemberek, hölgyek-urak, dinoszauruszok, egy osztálynyi király, több csapat rocker, vidám bajor táncosok és szörfösök is felbukkantak ma a Belvárosban. Nem április bolondjai voltak ők, hanem az idei Bolondballagás résztvevői. A két év kihagyás után, a diákoknak hála, igen szép számmal folytatódott e városi hagyomány. A programon a végzős osztályok közül huszonöten vettek részt, és közülük 12 készült színpadi produkcióval. Idén az elő helyet és egy különdíjat a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium egy-egy osztálya nyerte. A második helyezett a Teleki Blanka Gimnázium, a harmadik pedig az SZSZC Széchenyi István Műszaki Technikum végzős osztályai lettek.

Nagy izgalommal várták az indulást a Bolondballagásra érkezett osztályok csütörtökön reggel a Palotai kapu téren. Két év kényszerszünet után idén ismét a hagyományoknak megfelelően zajlanak a ballagási hét programjai Székesfehérváron: a végzős diákok a szerenádokat követően ma jelmezt öltöttek, hogy részt vegyenek egy vidám, táncos, zenés délelőttön. A résztvevőket, tíz iskolából 25 osztályt Mészáros Attila alpolgármester köszöntötte, majd a menet elindult a Liszt Ferenc utcán és a Fő utcán át a Zichy ligetig a Band Of StreetS zenekar vezetésével.

A méltósággal vonuló királyok és királynék, a zenét hallgató strandolók, A nagy pénzrablás jellegzetes maszkos figurái, a fekete bőrszerkós motorosok, a földtörténeti időkkel dacoló dinoszauruszok, a „bolyongó” zombik, a németül diskuráló, rekeszekkel felszerelt vidám „bajor” csapat mosolyt csalt mindazok arcára, akik ma a Belvárosban sétáltak. A menet a Hotel Magyar Király előtti téren ért célba, ahol 12 osztály mutatta be színpadi produkcióját, amelyek térben és időben nem ismertek határokat. A zenei repertoár a ’70-es évektől napjainkig tartott, míg a rongylábúak boogit és twistet jártak, és a profi modern tánc koreográfiák mellett az önfeledt bulizást is megmutatták a fiatalok a színpadon.

A jelmezes bemutatkozókat idén is négytagú zsűri értékelte: dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, Töll Konrád, a Polgármesteri Hivatal kommunikációs tanácsadója, Csüri Bence, a Székesfehérvári Diáktanács elnöke és Juhász Zsófia, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ igazgatója. „A zsűrinek idén tényleg nagyon nehéz dolga volt. Az osztályok nagyon sok energiát fektettek az előadásokba, és ez meg is látszott. Köszönöm valamennyi diáknak a részvételt, általatok folytatódhat e szép hagyomány a városban.” – mondta el a díjátadón dr. Cser-Palkovics András. A polgármester kiemelte, hogy Székesfehérvár Önkormányzatának jóvoltából a legjobb csapatoknak járó jutalom mellett minden induló osztály 40 ezer forint hozzájárulást kapott az érettségi bankett költségeihez. Az első három helyezett 150 ezer, 100 ezer és 75 ezer forintos jutalomban részesült.

A legjobb csapat a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 12/C osztálya lett, akik egy tengerparti tini mozit jelenítettek meg. Táncprodukciójukban a vad motorosok és a szörfösök csapata vetélkedett, majd vált egy csapattá. A második helyen a Teleki Blanka Gimnázium 12/A osztálya A nagy pénzrablás című sorozatból ismét közkedveltté vált Bella Ciao dalra készült koreográfiája végzett. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az SZSZC Széchenyi István Műszaki Technikum 12/G osztályának királyai és királynéi állhattak, akik magukkal hozták és egyben ki is hirdették „népük” előtt azt a törvényt, amellyel ők bővítették az Aranybullát: „A mindenkori király vagy királyné köteles a Bolondballagást minden év április vagy május havában megrendezni. Aki ettől eltér, az vét a mindenkori deákok ellen. A jelen törvény visszavonásig érvényes.”

Az idei év különlegessége volt, hogy a zsűri döntött egy különdíjról is, amelyet a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium 12/B osztálya vehetett át, akik az online oktatás nehézségeit mutatták be a színpadon.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-04-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami