Bejárás – Jól halad a multicsarnok építése

Szerző: Media24

2022-10-03

Ütemterv szerint halad az Alba Aréna építése, hangzott el azon a hétfői bejáráson, amelyen Székesfehérvár Közgyűlésének tagjai vettek részt dr. Cser-Palkovics András polgármester vezetésével. Az egyre látványosabb épület falai már állnak, és megkezdődött a tetőszerkezetet tartó elemek beemelése egy speciális daruval. A kivitelező a szerkezet alakulásáról, az építkezés technikai részleteiről is tájékoztatta a város önkormányzati képviselőit.

A munkaterület 2021. november 8-i átadása óta eltelt 11 hónapban Székesfehérvár határában tempósan „nőtt fel” a multicsarnok épülete. A munkálatok kezdetén több mint 60.000 m³ föld kiemelésével készült el a szükséges munkagödör. Ebben 757 db fúrt vasbeton cölöpön támaszkodó vasbeton alaplemez felett három épületszint készült: egy teljesen a terepszint alatt – ezen a szinten van a küzdőtér –, egy a terepszinttel azonos magasságban – innen érhetők el az alsó lelátók –, és egy emeleti szint, melyről a felső lelátókra lehet kijutni. A hétfői bejáráson Székesfehérvár képviselőtestületének tagjai azt is láthatták, hogy mára a csarnoképület vasbeton szerkezetei elérték a tető acélszerkezetének fogadásához szükséges szintet.

„Fantasztikus épület lesz, amelyet már nagyon régóta vár Fehérvár. Egy igazi közösségi tér, ami nyilván a jégkorongcsapat otthona lesz, egy igazi katlan, de emellett más sportágak mérkőzéseinek, kulturális programoknak, koncerteknek, vásároknak, nemzetközi és hazai konferenciáknak is helyet fog adni ez a XXI. századi színvonalú létesítmény.” – monda a bejárást követően dr. Cser-Palkovics András. Az épület energetikai megoldásairól szólva a polgármester kiemelte, hogy gázfelhasználás egyáltalán nem lesz az épületben, hanem csak villamosenergia, amelynek egy része a földből lesz kinyerve. Zöldenergiát felhasználó épület lesz, amelynek üzemeltetése, bízunk benne – főleg a mai árakhoz képest – rendben lesz. Az épület mellett kiegészítő infrastruktúra is létrejön sok száz parkolóval és egy bekötőúttal, amely nemcsak a csarnokot, hanem az Alba Ipari Zónát is összeköti a Budai úttal. Így az itt működő cégek több ezer dolgozójának megkönnyíti a közlekedését, akár autót, akár kerékpárt vagy tömegközlekedési eszközt használva – tette hozzá.

Az épület mellett már várják, hogy helyükre kerüljenek azok a rácsos tartók, amelyek áthidalják az arénateret. Ezekből a 60 tonnás szerkezetekből egy elemet már a helyére is emeltek egy speciális daruval, tudtuk meg. A 750 tonna teherbírású lánctalpas daru maga is különleges: a hosszúgémje 91 méter magas, maga a gép 8 tonna súlyú és mintegy 25 kamion szállította a helyszínre, ahol egy héten át szerelték össze – mondta el Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója. A szerkezetépítés 95 százalékos készültségben áll. A következő fázis nekünk egy mérföldkő: 2023 júliusa. Ekkorra kell kompletten elkészülnie a tetőfedésnek, szigetelésnek és a homlokzati üvegportáloknak is. Az építkezésen jelenleg 180-200 fő dolgozik, de ez az utolsó fázisban, amikor a szakipari munkák zajlanak, elérheti majd akár a 450-500 főt.

A multifunkcionális csarnok körül lefektették a közműveket (vízvezetékek, csapadékvíz- és szennyvízelvezetés vezetékei) és összekötötték a gerincvezetékeket az épülettel. Megkezdődtek a csarnok feltáró úthálózatának út- és közműépítési munkái, valamint elkészült a külső záportározó nagytömegű földmunkája, folynak a közműkiváltások a Nagyszombati úti csomópontban és a záportározó mellett. Októberben megkezdődik a Budai út melletti kerékpáros aluljáró építése, és folytatódnak a feltáró úthálózat út- és közműépítési munkái. A Budai út-Nagyszombati úti csomópont kivitelezési munkái 2023 tavaszán kezdődnek.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. november
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Written by Media24

2022-10-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Csütörtökön este már havazhat

Csütörtökön este már havazhat

A meteorológiai prognózisok szerint napokon belül megérkezik az első hó Magyarországra. Csapadék mindenhol várható már...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami