Beindult az EFOTT-forgatag a legzöldebb fesztiválon

A hagyományos sajtótájékoztatóval és bejárással, valamint a protokollmegnyitóval hivatalosan is elindult a legszerethetőbb, legzöldebb, leghűsítőbb nyári zenei fesztivál, az EFOTT. Az első napon tiszteletét tette a helyszínen Nagy István agrárminiszter, György László államtitkár és Hankó Balázs helyettes államtitkár is.

Több mint 3000 kempingező költözött már be kedden és szerdán a sukorói szabadstrand területén kialakított fesztiválhelyszínre, ahová biciklivel is lehet érkezni és ahol mindenki komposztálhatja hulladékát is. Szerda délután bejárta az eseményt a felsőoktatásért felelős államtitkár, György László, akit a házigazda MATE rektora, Dr. Gyuricza Csaba vezetett körbe. Az államtitkár bejelentette: azoknak az önkéntes hallgatóknak, akik munkájukkal segítették az orosz-ukrán háború elől menekülőket, napijegyet ajándékoztak. Mintegy 5000 hallgató váltotta be a jegyét.

A Velencei-tóhoz hosszú évek óta hazatérő EFOTT helyszínét szerda délután járta be György László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért, felsőoktatásért, szakképzésért és vállalkozásfejlesztésért felelős államtitkára, a házigazda Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) rektora, Dr. Gyuricza Csaba, Murai László, a HÖOK elnöke, valamint Mészárosné Hegyi Gyöngyi Éva, Sukoró polgármestere.

„A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) ingyenes EFOTT napijegyet ajándékoz azoknak a hallgatóknak, akik önkéntes munkát végeztek az elmúlt hónapokban. Tavaly a COVID szűrésekben segédkező egyetemistáknak, idén pedig azoknak szeretnénk köszönetet mondani, akik munkájukkal segítették az orosz-ukrán háború elől menekülőket” – hangsúlyozta György László államtitkár az idei évi program kapcsán.

A fesztivál tulajdonos szervezete, a HÖOK elindította ifjúsági kutatását, hogy megismerje a fiatalok véleményét a magyar felsőoktatás szolgáltatásainak helyzetéről, valamint jövőjéről. A kérdőívet a Miniszterelnökség segítségével a Karitatív Tanács tagjai, vagyis a szeretetszolgálatok juttatták el az önkéntes munkát végző egyetemisták számára, akik a kitöltést követően ajándék jeggyel gazdagodhattak. Közel 5000 hallgató váltotta be jegyét, akik az elmúlt hónapokban a pályaudvarokon, az adománygyűjtő pontokon, a humanitárius vonatokon, vagy akár a KIM által szervezett egészségügyi tolmácsolási feladatokon keresztül segítették az orosz-ukrán háború elől menekülőket.

A HÖOK fontosnak tartja, hogy az egyetemi polgárságnak szerves részét képezze többek között a sport, a kultúra, a tudomány, a közösségek vagy az önkéntesség. A Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig köszönetét fejezi ki azon hallgatóknak, akik fontosnak tartják, hogy segítsenek a háború elől menekülőknek.

Dr. Gyuricza Csaba hangsúlyozta a bejáráson: „Azt a célt tűztük ki, hogy az EFOTT legyen a legzöldebb fesztivál. A körforgásos gazdálkodás keretében megszerveztük a fesztiválon keletkező biológiailag bontható hulladékok szelektív gyűjtését, előkezelését, valamint közösségi komposztálását, illetve az egyéb hulladékok újrahasznosítását”.

Az első kempingezők kedd este már be is költöztek az EFOTT-ra. A legnagyobb rajongókat ezen az estén még csak a Ballantine’s True Music Stage és a MATE Bár várta, de mától teljes fordulatszámon pörög a buli: világsztárokkal és a legjobb hazai előadókkal várja látogatóit az ország legnagyobb hallgatói fesztiválja, az EFOTT július 13-17. között.

Részletes program: https://efott.hu/programok/

(Fotó: Stehlik Norbert, EFOTT, Media24)

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2022-07-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami