Beatles.hu – elkezdődött a próbafolyamat

Szerző: Media24

2022-10-18

A Vörösmarty Színház idei őszi-téli programpalettája egyik legnépszerűbb produkciójának ígérkezik az egykori liverpooli „gombafejek”, a legendás Beatles zenekar történetének sok-sok érdekes, mulatságos vagy éppen meghökkentő sztoriját feldolgozó előadás. A zenés-táncos darab próbafolyamata ma délelőtt kezdődött a székesfehérvári teátrumban az olvasópróbával. A Beatles.hu című „zenés ámokfutás” évekig hatalmas sikerrel futott a Győri Nemzeti Színházban, a „kiránduló” darab fehérvári bemutatója december 3-án lesz.

A produkció ötletgazdája, rendezője és egyik főszereplője Forgács Péter színész-rendező, aki nem titkoltan hatalmas rajongója a világhírű zenekarnak, s már a 80-as években köze volt ahhoz, hogy a Thália Színházban lehessen a Beatlessel (is) összefüggő előadás (Mindhalálig Beatles), amelyben természetesen ő volt az egyik főszereplő. Nem mellékesen a Mindhalálig Beatles névre hallgató zenekar alapító tagja és zenésze, szóval igazi Beatles „őrült”, amit maga sem tagadott a próba előtt.

– Az én életemnek meghatározó része a Beatles, mivel gyerekkorom óta – mondhatni – megszállottja vagyok ennek a zenének, ennek a zenekarnak, ami a mai napig tart és már nagyon sokszor találkoztam ezzel a dologgal, elsősorban Győrben, ahol már bemutattuk ezt a darabot. Sőt, mi már a régi rendszerben, a 80-as évek végén csináltunk egy Beatles-darabot a Thália Színházban, pontosabban egy Beatles dalokkal fűszerezett darabot, amelyben a zenéket élőben adtuk elő, mi színészek. – erősítette meg a legendás négyes iránti rajongását Forgács Péter.

Az egyebek mellett Jászai-díjas, Prima-díjas és Magyarország Érdemes Művésze díjjal is elismert színész-rendező kiemelte a Beatles hatalmas hatását a dalaik által az élet több más területére is, így például az ő hatásukra jelentősen megugrott az angol nyelv iránt érdeklődők száma is. „Olyan meghatározó négy emberről van szó, akik miatt milliárdok tanultak meg angolul csak azért, hogy értsék dalaik szövegeit! Én azt gondolom, hogy ők olyan hatást gyakoroltak a zenéjükkel az emberekre szerte a világon, mint Mozart, Schubert vagy éppen Bach, akikre azt mondjuk, hogy örökkévalóságig hallgatni fogjuk. A Beatles is ilyen lesz.”

Az olvasópróbán a darab teljes szövegét átvették a szereplők, s öröm volt látni, hallani, milyen odaadással, szakértelemmel fűzött hozzá az első jelenettől az utolsóig különböző sztorikat, történeteket a rendező, aki maga is a négy „gombafej” egyikét alakítja a darabban.

Forgács Péter megszokott állandó társai mellett több fehérvári színész és színházi szakember is részese lesz a zenés-táncos produkciónak, így – többek között – Andrássy Máté, Kozáry Ferenc, Kiss Diána Magdolna és Kricsár Kamill, valamint a rutinos, mindenre odafigyelő rendezőasszisztens – ezúttal produkciós asszisztensként -, Németh Mariann, az ügyelő Kalmár Johanna. illetve két helyi gyermekszereplő is izgatottan készül: Mátay Korina és Szarka Johanna, akik a Szabad Színház utánpótlás bázisán, a Prikulicsoknál és a Zsigmond Lala Énekstúdióban tanulják a színjátszást és az éneklést. Előbbi már 6 éves kora óta, immár csaknem 7 esztendeje, utóbbi pedig tavaly óta pallérozódik a fehérvári utánpótlásban.

A december 3-i bemutatóig a szereplőknek a dalok és a szöveg gyakorlása mellett a tánccal is mélyrehatóan meg kell ismerkedniük – elsősorban azoknak, akik még nem profik ebben a műfajban -, ugyanis a produkció folyamatosan mozgásban lesz, a szöveg mellett a zene és a tánc lüktetése viszi előre a sztorik áradatát. A profi koreográfia az egykori Ki mit tud?- és Megatánc-győztes, show tánc világ- és Európa-bajnok, (volt) Dancing With The Stars zsűritag, Kováts Gergely Csanád nevéhez fűződik, aki gyakorlatilag a rendező jobbkeze és a Beatles lelke lesz is a színpadon.

Aki nem szeretne lemaradni a rendhagyó előadásról, érdemes minél előbb jegyet foglalnia. További részletek és jegyrendelés itt:

Vörösmarty Színház Székesfehérvár (vorosmartyszinhaz.hu)

Valamikor a múlt században négy lázadó fiatal Liverpoolban kiforgatta a sarkából a világot. Fura hajuk volt, valami beat-et játszottak, koncertjeiken lányok ezrei estek hisztérikus sokkba. Aztán a világ megváltozott, őket lovaggá ütötték, slágereik pedig a mai napig fertőző dallamtapadást okoznak. Itt és most nagyzenekari hangszerelésben szólalnak meg a dallamok, amik elmesélik, hogyan jutott a négy gombafej a csúcsra. A sztorikat a zenekar tagjainak elbeszélései alapján ismerhetjük meg, hitelességükhöz tehát kétség sem fér. Legfeljebb John, Paul, Ringo és George cáfolhatná őket. Különböző okok miatt egyikük sem fogja…

(Mátay Balázs)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-10-18

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami