VEB2023 – MMF: Közel száz film, sztárok, koncertek, közönségszavazás

Szerző: Media24

2023-06-06

2023. június 7-én a veszprémi Szentháromság téren Kemény Dénes és legendás vízilabdásaink részvételével, A nemzet aranyai gálavetítésével kezdődik és négy napon át tart a Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa szervezésében a hazai filmek ünnepe, a Magyar Mozgókép Fesztivál.

A Kulturális Főváros program legfontosabb mozgóképes rendezvényén többek között olyan sztárokkal találkozhat majd a közönség, mint Schell Judit a Cinemira zsűritagjaként, ifj. Vidnyánszky Attila a Blokádból, Thuróczy Szabolcs a Larry-ből, Farkas Franciska a Mellékszereplőkből, Vilmányi Benett a Látom, ami látsz kapcsán, vagy 2022 legnézettebb magyar filmje, a Nyugati nyaralás főszereplője, Mészáros Máté.

Színes kiegészítő programok is gazdagítják a fesztivál kínálatát: bemutatják az SZFE 60 évét és igazi kuriózum a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 1960 és 1971 között írt leveleiből összeállított kiállítás. Lesznek gasztroprogramok és koncertet ad többek között az Európa Kiadó, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar és Járai Márk. A június 10-i Magyar Mozgókép Díj gálán a Közönségdíjat is átadják, mától szavazhatsz kedvencedre.

Június 7-én, szerdán 20.30 órakor a veszprémi Szentháromság téren A nemzet aranyai című film gálavetítésével kezdődik a négynapos Magyar Mozgókép Fesztivál, ahol jelen lesz többek között Zákonyi S. Tamás rendező és Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázónk.

Június 8-án 18.45-kor a füredi Balaton moziban a megrázó és felemelő Magasságok és mélységek vetítése lesz, utána közönségtalálkozó az alkotókkal. Este 19.30-tól az újonnan nyílt Foton udvarban Járai Márk – akit a Halott Pénz énekeseként ismerte meg az ország – ad szóló koncertet. 2022 legnézettebb magyar filmje, a Nyugati nyaralás férfi főszereplővel, Mészáros Mátéval június 8-án 17.30-kor a Kerekes Pincében, Balatonalmádiban lesz retro kajás gasztroprogram, majd este a 21:30-kor kezdődő vetítés után a  Szentháromság téren közönségtalálkozó.

Június 9-én 15 órakor a füredi Balaton moziban a Blokád című film vetítése után beszélgetés lesz Tősér Ádám rendezővel, Köbli Norbert forgatókönyvíróval, Lajos Tamás producerrel, ifj. Vidnyánszky Attilával és Kónya Imre volt belügyminiszterrel. 17 órakor a Fotonban – majd másnap 17.30-kor – bemutatkozik az SZFE a 60-as évektől napjainkig. Aznap 18.30-kor Almádiban a strandon Dombrovszky Linda rendezésében Petőfi Sándor népszerű komikus eposzát, A helység kalapácsának western- és eastern-világban játszódó különleges műfajparódiáját láthatja a közönség, majd beszélgethet az alkotókkal. 19 órakor a veszprémi Fotonban mutatják be a Mellékszereplők című alkotást. A vetítés után a nézők beszélgethetnek Sopsits Árpád rendezővel és a női főszereplővel, Farkas Franciskával. 19.30-kor a sodró erejű Hat hét című filmet vetítik a Hangvillában, utána közönségtalálkozó. Pénteken 22 órakor a Hangvillában vetítik a számos díjat nyert Larry című filmjét, ahol jelen lesz Bernáth Szilárd rendező, Vilmányi Benett és Thuróczy Szabolcs. Este a Psycho Mutants-szal, az Európa Kiadóval és Dj Kanada Káosszal bulizhatunk az Óváros téren.

Balatonfüreden a Partitúra Galériában minden nap 15 órától megtekinthető a Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőr 1960 és 1971 között főiskolai tanárának, Bojkovszky Béla fénymesternek írt leveleiből összeállított kiállítás. A levelek a magyar és amerikai filmtörténet eddig még nem ismert, valós képét mutatják meg a látogatóknak. A kiállításon minden nap 16 órától levetítjük Novák Emil Laci és Vili: Történetek a magyar operatőriskoláról című filmjét.

A fesztivál honlapján június 5-10. délig a közönség idén is szavazhat a https://mozgokepfesztival.hu/oldal/kozonsegszavazas linken, hogy a legjobb mozifilm kategóriákban versenyző alkotások közül melyiket találja a legjobbnak. A szavazók között értékes ajándékokat sorsolnak ki. A közönségdíjat a Magyar Mozgókép Díjakkal együtt szombat este a veszprémi Petőfi Színházban adják át.

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-06-06

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Magyar költészet napi programok

Magyar költészet napi programok

Versfelismerő játékkal, könyvbemutatóval, irodalmi műsorral és vetélkedővel, kiállításmegnyitóval, filmvetítéssel...

Retro hangulat Felsővárosban

Retro hangulat Felsővárosban

Retro piknikre hívja az érdeklődőket az SZKKK a Felsővárosi Közösségi Házba 2024. április 20-án, szombaton 15 és 19...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami