Az ifjú csillagász és Farkas Bertalan a Hiemer-házban

Szerző: Media24

2023-03-02

Kibővített taggyűlést tartott csütörtökön a Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület. A Csillagok között – múlt, jelen és jövő az űrkutatásban című rendezvény vendégei Berger Hanna Sára, a portugál AstroCampet megjárt fiatal, székesfehérvári csillagász tanuló, valamint Farkas Bertalan, az első és eddigi egyetlen magyar űrhajós voltak a Hiemer-házban.

A Székesfehérvár Jövőjéért Egyesület célja, hogy segítse azokat a kiemelkedően tehetséges fehérvári fiatalokat, akik egyszer majd példaképként állhatnak mások előtt. Az egyesület finanszírozta Berger Hanna Sára tanulmányútját is, aki rendkívüli tanulmányi eredményeinek köszönhetően egy olyan táborba tudott eljutni, ahova 45 országból mindössze 10 diák kerül be. Tudásával és elkötelezettségével annyira meggyőzte a szervezőket, hogy jövőre is szívesen látják őt.

Berger Hanna Sára, a Teleki Blanka Gimnázium 11. osztályos tanulója nem hétköznapi tehetség, űrmérnöknek készül, emellett öt-hat hangszeren is játszik. Elmondta, hogy a Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló szakkörein ismerkedett meg az asztrofizika alapjaival, majd a Bakony szívében, a Pannon Csillagdában vezetett csoportokat. A Svábhegyi Csillagvizsgálóban is dolgozott, itt értesült arról tavaly, hogy a Portói Egyetem Asztrofizikai Központja szervezésében megrendezik az AstroCamp nemzetközi csillagászati tábort és a résztvevők három héten keresztül egyedülálló és inspiráló élményekkel gazdagodhatnak, csillagászatról és fizikáról tanulhatnak. Sárának sikerült is bekerülnie a táborba annak köszönhetően, hogy szenvedélyesen érdeklődik a fizika, a csillagászat és a matematika iránt, és az e területeken rendezett versenyeken sikerrel vett részt az elmúlt tanévben is. A táborról részletes prezentációt is tartott a résztvevőknek, kiemelve, hogy az asztrofizika mellett jutott idejük arra is, hogy megismerkedjenek Észak-Portugália gyönyörű és védett tájaival. Sára már most céltudatosan készül a jövőre, elmondta, hogy érettségi után a Müncheni Műszaki Egyetemen, vagy a Delfti Műszaki Egyetemen szeretne űrmérnöki tanulmányokat folytatni.

Sára előadását élvezettel hallgatta Farkas Bertalan, Magyarország eddig egyetlen űrhajósa is, aki 1980. május 26-án indult a világűrbe. Azt javasolta Sárának, hogy célozza meg a Space Camp-et is, a huntsville-i Űrtábor a NASA különleges oktatási létesítménye az Amerikai Egyesült Államokban, Alabama államban. Az egykori űrhajós beszámolt arról is, hogy a tavalyi évben alakult meg a Magyar Űrtevékenységet Támogató Egyesület. Magyarország Űrstratégiájának jövőképe szerint Magyarországnak a globális űrszektor aktív szereplőjévé kell válnia, egyes fejlesztési területeken pedig regionális vezető szerepet kell betöltenie. Az egyesület ezen célok támogatását, valamint a fiatal tehetségek felkarolását is célul tűzte ki, ennek érdekében űrkutatással foglalkozó országos versenyt is indítanak majd.

Farkas Bertalan elmondta, hogy Sára büszke lehet arra, amit ilyen fiatalon elért, büszke lehet magára és tanáraira, segítőire is. Gratulált Sárának azért is, hogy tizenévesen ilyen fantasztikus prezentációt tartott. A dandártábornok szerint ma már megvan a lehetősége a fiataloknak, hogy nagyot álmodjanak, fantasztikus célokat tűzzenek ki és külföldön gyarapítsák az ismereteiket. Sárának azt kívánta, hogy maradjon meg benne ez a lendület. „Csak egy dolog fájt, hogy amikor a jövődről beszéltél, azt mondtad, hogy nem akarsz űrhajós lenni, inkább űrmérnök.” – tette hozzá és motivációként egy olyan fényképet adott át Sárának, amelyen olyan emberek láthatók, akik megjárták a világűrt. Farkas Bertalan szerint itt lenne az ideje nemcsak egy új magyar űrhajósnak, hanem az első magyar űrhajósnőnek is.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-03-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami