Az eső jól jött, de csúszik a tervezett vízpótlás

Nem javult megfelelő mértékben a Pátkai és Zámolyi víztározók vízminősége, így tovább csúszik a Velencei-tó vízpótlása. Némi öröm az ürömben, hogy az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására emelkedett picit a vízszint, s remélhetőleg az a folyamat nem áll meg. A csapadék mellett az egyre inkább hidegre forduló időjárás is sokat segíthet abban, hogy a két kulcsfontosságú tározó kifogásolt minőségű vize mielőbb használható legyen.

Bár korábban is volt példa a Velencei-tó vízszintjének drasztikus csökkenésére, most a közelgő országgyűlési választás miatt sokkal jobban kongatják bal- és álcivil oldalról a vészharangot, mint történne az „békeidőben”. Ennek hatására drasztikusan, mintegy a felére csökkent a tóhoz látogatók száma a nyári csúcsidőben, ezzel pedig a vendéglátásból élők sorsa is igen rosszra fordult a környéken.

Egyelőre nem várható a hangulat nagymértékű és gyors javulása, a választásokig egészen biztosan fókusztéma lesz a baloldal repertoárjában a tó sorsa, igaz, nem a megoldásra fókuszálva, mert az nem generálna akkora figyelmet, mint a vészmadárkodás.

Félreértés ne essék: minden jóérzésű ember számára fontos a Velencei-tó vízszintjének ideális érték felé mozdulása. Ez nem is lehet kétséges, ugyanakkor álcivil Facebook-csoportokból és oldalakról szítani a feszültség tüzét, igencsak káros, többet árt a helyzetnek, mint amennyi pozitív hozadéka lenne.

Most a legfontosabb az, hogy az őszi időszakban minél több eső essen, s a hideg, csapadékos idő hatására a két kulcsfontosságú tározó, a pátkai és a zámolyi vízminősége javuljon annyira, hogy megindulhasson általuk a most elodázott vízpótlás. Ha minden ideálisan alakul, hamarosan elvonulhatnak a sötét felhők a Velencei-tó fölül.

Amennyiben nem így történne, az illetékesek több tervvel is rendelkeznek a vízpótlás megoldására, tehát hiába volna ennek ellenkezője az érdekük bizonyos köröknek, aligha lesz meg az örömük…

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2021-10-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Hermann – 110 év zene

Hermann – 110 év zene

Gálahangversennyel ünnepli alapításának 110 éves évfordulóját a Hermann László Zeneiskola. A Szent István Hitoktatási...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami