Az állami ünnepségek keretébe emelnék Székesfehérvárt augusztus 20-án

Szerző: Media24

2022-07-16

Az Emberi Méltóság Tanácsa kezdeményezi, hogy az augusztusi Szent István-i állami ünnepségek közé emeljék be Székesfehérvárt – erről a Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatón számolt be Dr. Lomnici Zoltán, a Tanács elnöke. A javaslat sikerre viteléhez kérték Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, Székesfehérvár országgyűlési képviselője támogatását.

Múlt héten született meg az a megállapodás, melynek értelmében Székesfehérvár városa csatlakozott a Szent István 2025 programsorozathoz. A kezdeményezést az államalapítás 1025-dik évfordulója tiszteletére, István király örökségének méltó ápolására indította a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa. Legfőbb célja az uralkodó teljes szellemi örökségének újra felfedezése azzal a szándékkal, hogy a nemzeti önbecsülésre, a tudásszomjra és a magyarság valós történetének bemutatására irányuló törekvések egyesüljenek.

Most az összefogás egy újabb fontos lépéséről számolt be pénteken a Nemzeti Emlékhelyen tartott sajtótájékoztatón Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke. Kezdeményezik, hogy augusztusban, Szent István ünnepén az állami ünnepségek sorába emeljék be Székesfehérvár városát.

„A Szent István-i életműben rendkívüli jelentősége van Székesfehérvárnak, és erről a nemzet, az ország lakossága, a határon kívül élők nagyon keveset tudnak. (…) Szent István az ország fővárosává tette Székesfehérvárt, itt voltak az első országgyűlések évente kétszer, itt őrizték az ország legfontosabb iratait, dokumentumait. Szent István életműve Székesfehérvár nélkül nem érthető.” – fogalmazott Dr. Lomnici Zoltán. Hozzátette: augusztus 20-a már sokféle célt szolgált az elmúlt évtizedekben, volt többek között az alkotmány és az új kenyér ünnepe. Visszatérve a Szent István-i gyökerekhez, az uralkodó akaratát tiszteletben tartva fontos lenne, hogy az állami ünnepségek keretébe illesszék be Székesfehérvárt, méghozzá országos jelentőséggel, Budapest és Debrecen mellé.

Dr. Lomnici Zoltán a kezdeményezés sikerre viteléhez kérte Vargha Tamást, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkárát, miniszterhelyettest, Székesfehérvár országgyűlési képviselőjét, hogy támogassa a javaslatot és továbbítsa azt. „Az a nemzet, amely a történelmét nem tisztelti, nem ismeri, olyan, mint a fa elszáradt gyökerekkel.” – zárta szavait az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

„Ez egy nagyon fontos ügy és feladat mindannyiunk számára! Székesfehérvár országgyűlési képviselője nem vállalhat ennél szebb feladatot, minthogy ebben az ügyben is a városáért dolgozzon! –  fogalmazott Vargha Tamás, hozzátéve, közösen fognak munkálkodni azon, hogy ne csak városi, hanem kiemelt állami rendezvényeket is tartsanak a nemzet történelmi fővárosában, Szent István és az államalapítás ünnepén.
A Szent István 2025 programsorozat azt a nemes küldetést tűzte ki maga elé, hogy első szent királyunk kiemelkedő művét és jelentőségét minél szélesebb körben megismertesse a honfitársainkkal. „Elkötelezettek vagyunk abban, hogy ezt a várost minden, a határon belül és kívül élő magyar számára zarándokhellyé tegyük.” – fogalmazott Vargha Tamás.

A Szent István 2025 programsorozat ősszel kulturális eseményekkel, konferenciákkal folytatódik Székesfehérváron.

(ÖKK, fotó: SImon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-07-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami