Augusztusban a Balatonra jön a Level42 és Rick Astley

Szerző: Mátay Balázs

2023-02-13

Idén nyáron a ’80-as évek ünnepelt jazz-funk fúziós bandája, a Level 42 régóta várt koncerttel táncoltatja meg a Paloznaki Jazzpiknik közönségét. Augusztus 5-én egy igazi legendát hoznak el a szervezők Balatonra, hogy rajongóik nagy örömére pótolják a 2020 óta már kétszer elmaradt koncertjüket, de olyan más retro-sztárok is színpadon lesznek az eseménysorozaton, mint Rick Astley és az Incognino.

A 2023-as Jazzpikniket a legjobbak között jegyzett női funk-rock és soul basszusgitáros és énekesnő, Nik West nyitja. A nyitóestén színpadra lép még Rick Astley, aki augusztus 3-án visszatér a domboldalra, hogy legnagyobb slágerei mellett zenéjének kifinomult soul hangzásával varázsolja el a közönséget. A péntek este a pop-funk-jazz fusion alapú zenét játszó svéd trió, a Dirty Loops koncertjével kezdődik – tájékoztatták a közönséget decemberben a szervezők, melyet az elektronikus zene úttörője, a Thievery Corporation követ. Augusztus 5-én, szombaton a Jazzpikniken ad koncertet az acid-jazz legfontosabb zenekara, az Incognito. Az Incognito két kitűnő zenész, Paul „Tubbs” Williams és Jean-Paul „Bluey” Maunick stúdióprojektjének indult, majd a kilencvenes évek táncos-funkos acid-jazz hangzásának legfontosabb együttese lett; ontotta a klubslágereket, egész Európa az Incognitóra táncolt. Fennállása óta közel 150 muzsikus zenélt a zenekarban, de kulcsfigurája továbbra is Bluey, akinek köszönhetően az együttes nem veszített régi fényéből.

A szombati záróeste másik headlinere a ’80as évek legendás jazz-funk fusion bandája, a Level 42 – jelentették be a szervezők.

A Level 42 a ’80-as évek legendás jazz-funk fúziós együttese. A brit zenekar a jazz, a rock, a pop, a funky, illetve a soul és a blues elemeit ötvözte egyedi hangzásban, amelyért milliók rajongtak. Világszerte több mint 30 millió eladott lemezük van. Olyan ismert dalokat hoznak a Jazzpiknikre, mint a Lessons in Love, a Something About You, vagy az It’s Over gigaslágerek.
A Level 42 frontemberét, Mark Kinget több amerikai és brit zenei szaklap is a világ legjobb basszusgitárosának kiáltotta ki, a zenekart pedig éveken át a legjobb brit bandának választották meg. A zenekar 1979-ben alakult, az eredeti felállás szerint Mark King (basszus, ének), Phil Gould (dob), Boon Gould (gitár) és Mike Lindup (billentyű) zenéltek együtt. Fennállásuk első öt évében számos kis slágerükkel váltak ismertté, de a világhírt az 1985 végén kiadott World Machine hozta meg, ami dupla platinalemez lett. Ezt követte a Running in Family (1987) és a Staring at the Sun (1988), amelyek szintén nagy sikert hoztak. Pályájuk csúcsát az a ’87-es világkörüli turnéjuk jelentette, ami után a Gould testvérek kiléptek a csapatból és session zenészként folytatták tovább. Mark King is egyre többet vendégszerepelt különböző előadók lemezein, így 1993-tól 2006-ig szüneteltette zenekarát.

A Level 42 2006-ban ismét összeállt, ekkor adták ki Retroglide című stúdióalbumukat. Négy évvel később a zenekar egy különleges, Living It Up elnevezésű turnéval ünnepelte 30. évfordulóját. 2013-ban adták ki Sirens című EP-jüket. 2018-ban Eternity című turnéjukkal koronázták meg a zenekar fennállásának 40. évfordulóját. A 2020-ra meghirdetett európai turné egyik állomásaként szerepelt a 9. Paloznaki Jazzpiknik, a koncertet – ahogyan a turné tervezett állomásainak nagy részét is – azonban a járvány szülte bizonytalanságokra, valamint az Egyesült Királyság szigorú ki- és beutazási korlátozásaira hivatkozva lemondta a zenekar. Idén nyáron ezt a koncertet pótolja a legendás örökzöld csapat, és a háromnapos fesztivál méltó zárásaként ígér felejthetetlen koncertélményt.

A zenekar tagjai:
Mark King – basszusgitár, vokál, frontember
Mike Lindup – billentyű, vokál
Nathan King – gitár
Pete Ray Biggin – dob
Sean Freeman – szaxofon
Nichol Thomson – harsona
Dan Carpenter – trombita

Augusztus 3-án Nik West és Rick Astley nyitja a háromnapos pikniket. Augusztus 4-én a Dirty Loops és a Thievery Corporation zenél a Jazzpiknik Nagyszínpadán, augusztus 5-én pedig az Incognito, majd a várva várt Level 42 lép fel a Balaton part legnagyobb presztízsű butikfesztiválján.

Három nap jazz, funk, pop és soul, utánozhatatlan piknik-élmény a Jazzpikniken! A bérlettel mindhárom napon kapunyitástól hajnalig tiéd az életérzés. 4 színpadon, több mint 40 koncerttel a festői szépségű balatoni településen, a fűben ülős pikniktől a klubhangulaton át a nagykoncertig, a jó boroktól a fantasztikus zenéig minden együtt lesz a 11. Paloznaki Jazzpikniken!

A további fellépőkről folyamatos tájékoztatást adnak a szervezők.

További információ, kedvezményes jegyek: https://jazzpiknik.hu

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Mátay Balázs

2023-02-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami