Átadták a japánkertet a Csónakázó-tó szigetén

Felavatták szerdán délelőtt a japánkeret a Csónakázó-tó szigetén, Székesfehérváron. A négy évszakos, tematikus kertet a 25 éve a városban működő DENSO Gyártó Magyarország Kft. ajándékozta a városnak, hogy maradandó emléket állítson kollégáinak és a városlakóknak. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével Masato Otaka japán nagykövet és Kitano Masayuki, a cég magyarországi elnöke.

A japánkertet a Csónakázó-tó északi oldalán, saját költségén hozta létre a DENSO Gyártó Magyarország Kft. AZ 1997-ben alapított cég ezzel a Japánhoz kötődő értékkel kívánt maradandó emléket állítani saját kollégáinak és Székesfehérvár város közösségének. A kertet a kivitelezést követően a cég átadta az Önkormányzatnak, azonban 5 éven át gondoskodik annak szakszerű gondozásáról, fenntartásáról.

A hangulatos avatóünnepséget az Alba Dojo SE taiko dobosai indították két darabbal, majd dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, a japánkert Székesfehérvár legújabb, egyben egyik legkülönlegesebb műalkotása. Kiemelte, hogy egymás kultúrájának kölcsönös tisztelete az, ami legjobban kikövezi az utat a világhoz, melyben a népek és nemzetek békében élnek egymással. Ennek a munkának a helyi közösségek, a települések szintjén kell elkezdődnie, és ha a polgárok számára van kézzelfogható érték, mely megtestesít egy külföldi kultúrát, rögtön emberközelivé válik a diplomácia, az államközi kapcsolatok világa is. A városvezető köszönetét fejezte ki a DENSO-nak, a japán partnereknek és a magyar szakembereknek a kert kialakításáért. Arra kért mindenkit, hogy vigyázzunk az új, közös értékünkre!

Jelenleg mintegy 180 japán cég működik Magyarországon. A DENSO az elsők között telepedett le, és az egyik legjelentősebb gépjárműalkatrész-gyártó vállalatként már 25 éve működik, ezzel támogatva a magyar üzleti életet és gazdaságot – fogalmazott köszöntőjében Masato Otaka, Japán magyarországi nagykövete. A cég jelenlétéhez Székesfehérvár város együttműködésére is szükség van. A vállalat adományokkal segíti a várost, támogatja többek között az oktatási intézményeket, a japánkert pedig lehetőséget biztosít a városiaknak a pihenésre. A kert egy élő dolog, amely a későbbiekben tovább bővíthető, szépíthető, és a jó együttműködésre emlékezteti Székesfehérvárt, a vállalatot és a városlakókat.

A Székesfehérvár városával közösen kialakított kert az elmúlt évek iránti hálát és a jövő felé támasztott reményeket fejezi ki – mondta Kitano Masayuki, a DENSO Gyártó Magyarország Kft. elnöke. Hozzátette, a hivatalos japán-magyar diplomáciai kapcsoltok 1869-ben kezdődtek, az Osztrák-Magyar Monarchia idején. Székesfehérvár és a DENSO hagyományosan jó viszonyt ápol egymással, és mindkét fél kölcsönösen törekszik ennek fenntartására. A kert bejáratánál található torii kapu a földi élet és a másvilág közötti átjárást szimbolizálja. A kapun átlépve megtapasztalhatunk egy aprócska Japánt. Bízunk abban, hogy a következő 25 évet is megalapozza a japánkert átadása, ami a gyümölcsöző kapcsolat egyik mérföldköve. – emelte ki az elnök.

A beszédeket követően Chikara Sugano japán fuvolaművész játszott, aki az Alba Regia Szimfonikus Zenekar első fuvolistája. Játékát követően Székesfehérvár polgármestere, a japán nagykövet és a DENSO magyarországi elnöke közösen átvágták a kapunál található szalagot, megnyitva ezzel a japánkertet a nagyközönség előtt.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. március
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2023-06-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami