Arany minősítés Fehérvárnak az európai virágosítási versenyben!

Szerző: Media24

2022-09-25

Székesfehérvár a legjobb, arany minősítést és különdíjat is kapott az Entente Florale Europe 2022-es virágosítási versenyen, melynek szombaton este Balatonfüreden tartották a díjátadóját. A különdíj kifejezetten a zöld terek gondozásának elismerését, a Sóstó Természetvédelmi Terület fenntartását és a fák ápolásának, szakmai gondozásának kiemelkedő színvonalát ismeri el.

Az elismerést Lehrner Zsolt alpolgármester és Bozai István városgondnok vette át Balatonfüreden. A díjátadón ott volt Homoki László kertészmérnök, faápoló szakmérnök, Hahn-Poszmik Réka és Anik Júlia kertészmérnök, Csete Gábor természetvédelmi szakmai vezető és Mátyásné Minárovics Dóra, akik mindannyian a Városgondnokság szakemberei.

Az Entente Florale Europe egy európai szintű verseny falvak, városok, közösségek és köztestületek számára, amelyet az Association Européenne pour le Fleurissement et le Paysage (AEFP) nemzetközi szervezet irányít. 1975 óta létezik, és jelenleg nyolc európai ország vesz részt benne.

Az Entente Florale Europe zsűrije még júniusban járt Székesfehérváron. Az idei versenyben Székesfehérvár mellett Magyarországról Orfű és Veresegyháza, Írországból Keadue és Dalkey, Németországból Bollstedt, Csehországból Dobrochov, Belgiumból Diksmuide, Ausztriából pedig Bad Sauerbrunn szállt harcba a minél jobb helyezésekért.

Christy Boylan, a zsűri elnöke a balatonfüredi díjátadón is kiemelte, hogy rendkívüli hatást gyakorolt rájuk a Sóstó Természetvédelmi Területen tett látogatás, és fontosnak nevezte, hogy a multifunkciós parkokban rendezett, gondozott fák vannak Székesfehérváron.

A júniusi látogatáson a zsűri kiemelt figyelmet szentelt annak, hogy városszerte 122 játszótér található, és hogy a városi fákra rendkívüli figyelmet fordítanak a Városgondnokság kertészmérnökei, „továbbá nagyon tetszett, hogy igen változatos és nagyszámú évelő növény is található a városban, különösen a körforgalmakban.” – emelte ki a zsűri elnöke. Elhangzott, hogy Európa-szerte kibontakozóban van egy olyan törekvés, miszerint egyre kevesebb egynyári növényt ültetnek a városokban, mert ezek ültetése, öntözése nagyon energia- és munkaigényes. Inkább a természetközeli, évelő növények ültetését javasolják, amelyek fenntartása kevesebb költséggel és munkával jár.

A verseny szombati, balatonfüredi díjátadóját teljes egészében megnézhetik:
https://www.youtube.com/watch?v=J_fn4QZ16OM&t=995s

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-09-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami