Április 20-ig lehet jelentkezni bírósági ülnöknek

Szerző: Media24

2023-03-30

A törvényszékek és a járásbíróságok ülnökeinek választását a Köztársasági Elnök 2023. március 7. és 2023. április 30. napja közé eső időtartamra tűzte ki. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzat Közgyűlése a Székesfehérvári Törvényszékre munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit, illetve a Székesfehérvári Törvényszékre és a Székesfehérvári Járásbíróságra a fiatalkorúak elleni büntetőeljárásban résztvevő ülnököket választja meg.

A jelentkezés általános feltételek között szerepel, hogy ülnöknek az a 30. életévét betöltött magyar állampolgár választható meg, aki nem áll cselekvőképességet érintő gondnokság, vagy támogatott döntéshozatal hatálya alatt, továbbá büntetlen előéletű és nem áll a közügyektől eltiltás hatálya alatt sem. Ezen tényeket a jelöltnek hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal kell igazolnia. Az ülnök a megbízatása ideje alatt nem lehet tagja pártnak és politikai tevékenységet sem folytathat.

A fiatalkorúak ügyében eljáró bíróság ülnökeinek az általános feltételeken túl az alábbi feltételek valamelyikének kell megfelelnie:

  • pedagógus, vagy
  • pszichológus, vagy
  • a család-, gyermek- és ifjúságvédelmi szolgáltatás, gyámügyi igazgatás keretében az ellátottak gyógyítását, ápolását, foglalkoztatását, fejlesztését, ellátását, nevelését, gondozását vagy szociális segítését, a gyermek sorsának rendezését közvetlenül szolgáló, egyetemi vagy főiskolai végzettséghez kötött munkakörben dolgozó vagy korábban dolgozó személy.

A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság pedagógus ülnökeit a bíróság illetékességi területén működő alapfokú és középfokú nevelési-oktatási intézmények tantestületei jelölik. A tantestületek nyugdíjas, állományukba már nem tartozó pedagógust is jelölhetnek.  A fiatalkorúak büntető ügyében eljáró bíróság nem pedagógus ülnökeit az egyesületek – kivéve a pártokat -, a foglalkozásuk szerinti érdek-képviseleti szervek, valamint az őket a fenti 2/c) pont szerinti munkakörben foglalkoztató, vagy korábban foglalkoztató szervezetek jelölik.

A munkaügyi bíróságként eljáró bíróság ülnökeit elsősorban a munkavállalók és munkaadók érdekképviseleti szervei jelölik.

Április 20-ig adhatók le a bírósági ülnöki jelölések és a jelölések elfogadását megerősítő nyomtatványok. Az ülnök jelöléséről és a jelölés elfogadásáról szóló nyomtatványok letölthetőek a város honlapjáról, a http://www.szekesfehervar.hu oldalról, az Információk/Bírósági ülnökválasztás 2023 címszó alatt, ide kattintva. Ugyanitt megtalálható az ülnökválasztásról, az ülnökök jogairól, kötelezettségeiről szóló tájékoztató is.

Ezen túlmenően a nyomtatványok átvehetők a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési Irodáján (Székesfehérvár, Városház tér 1.) A jelöléssel kapcsolatban felvilágosítás kérhető az 22/537-667-es telefonszámon.

A jelölések benyújtásának határideje: 2023. április 20. napja 16.00 óra, helye a Polgármesteri Hivatal Közgyűlési Irodája (8000 Székesfehérvár, Városház tér 1. 1. emelet 39. iroda).

(ÖKK)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-03-30

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami