Amikor 2,5 milliárd ember unatkozik egyszerre

Szerző: Mátay Balázs

2021-10-04

Ezen sorok írásakor már kis híján 6 órája elérhetetlen világszerte a Facebook és „gyermekei”, az Instagram, a Messenger és a WhatsApp, de több más közösségi felületen, telekommunikációs cégnél és internetszolgáltatónál is erősen „köhög” a működés, ami felettébb érdekes és sok erőteljes kérdőjelet szül. Egy biztos: a Facefüggő netezőknek (jelenleg 2,5 milliárd felhasználója van az „arckönyvnek”, akiknek jelentős része nem is tud szinte létezni a közösségi felületen való rendszeres ténykedés nélkül) alaposan elrontotta a Zuckerberg-birodalom az elmúlt óráit.

E pillanatig is csak találgatnak a szakemberek, mi okozhatta a brutális „resetet”. Azt már a Facebook több szakembere is közölte, hogy biztosan nem külső támadás áll a háttérben, mert ahhoz „túl bonyolult” a rendszerük, hogy csak úgy bárki is meghekkelje. Egyre több szaki inkább azt valószínűsíti, hogy a zavart a Domain Name System (DNS) zavara okozhatta – értesült a Newsweek. A New York Times pedig azt írta, a leállás a cég belső kommunikációs platformját is érinti.

A Facebook egyelőre nem közölte, valójában mi okozza a problémát. A cég és platformjainak globális leállása nem sokkal az után következett be, hogy Frances Haugen, a vállalat korábbi termékmenedzsere olyan belső dokumentumokkal látta el az amerikai sajtót, amelyek – állítása szerint – bizonyítják, hogy az amerikai cég tisztában van a termékei által okozott károkkal, írja az MTI. Haugen azt állítja: a Facebook saját kutatása is azt mutatta, hogy a platform fokozza a gyűlöletet és a félretájékoztatást, fokozott polarizációhoz vezet, valamint hogy az Instagram kifejezetten károsíthatja a tizenéves lányok mentális egészségét. Haugen kedden tanúskodhat az ügyben a szenátus albizottsága előtt.

A Facebook, az Instagram és a WhatsApp egyetlen órányi globális zavara több mint 160 millió dollárnyi veszteséget okozhat a NetBlocks szerint. A Facebook szolgáltatásai legutóbb 2019-ben álltak le hosszabb időre.

A Newsweek azt írja, hogy a Facebook domainje, a facebook.com rövid időre eladónak volt feltüntetve a az Uniregistry-n. Ezt Brian Krebs újságíró tette közzé a Twitter-oldalán.

Akármeddig is tart a leállás, a mai 40 feletti korosztály, amely gyermekkorában még hírből sem ismerte a közösségi médiát, de az internetet és a mobiltelefont sem, erős nosztalgiázásba kezdhetett és visszagondolhatott azokra az időkre, amikor még fel kellett csöngetni vagy be kellett kopogni jóbarátainkhoz, ha akartunk tőlük valamit, ha le akartuk hívni őket focizni, játszani, ráadásul a gép előtt való ücsörgés helyett újságot olvastunk és könyvtárba jártunk. Ezek folyományaként már második osztályos korunkban folyékonyan olvastunk, ellenben a mai gyerekekkel, akik – tisztelet a kivételeknek! – jelentős része legfeljebb csak hallott könyvtárról, de még nem járt ott, a tankönyveken túl egy év alatt olvas annyit, mint anno a mi generációink egy hónap alatt…

Igen, létezik élet Facebook nélkül is, de a technika rohamos fejlődése ezt már elfeledtette velünk, hiszen nem csak a fiatalok ütik a billentyűket szinte folyamatosan, nyomkodják mobiljukat amikor csak lehetséges, s élik életüket két Messenger üzenet és 1-2 Facebook vagy Insta-poszt között, hanem bizony ma már szinte minden korosztály. A világ fejlődik, rohan, mi pedig rohanunk utána,

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Mátay Balázs

2021-10-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami