Állami szerepvállalással továbbra is biztonságban az ivóvízellátás

Szerző: Media24

2022-09-16

Rendkívüli ülést tartott pénteken Székesfehérvár Közgyűlése. A legfontosabb téma az ivóvízellátás biztonságának garantálása volt. A döntés értelmében az Önkormányzat elfogadta a Magyar Állam ajánlatát, mely szerint az állam átveszi az eddig az önkormányzatot terhelő ellátási kötelezettséget annak minden felelősségével és kockázatával együtt és ezzel együtt az azt kiszolgáló infrastruktúrát is.  Az állam vagyonkezelésbe és üzemeltetésbe adja a vagyont ingyenesen a FEJÉRVÍZ-nek, így a szolgáltatást a jövőben is a közműszolgáltató cég végzi, melyben az állam ázsiós tőkeemeléssel 5%-os tulajdonrészt szerez.  A Közgyűlésen dr. Cser-Palkovics András polgármester arról is tájékoztatott, hogy egyes intézmények esetében sikerrel zárultak, más intézményeknél pedig folyamatban vannak a gáz- és árambeszerzési tárgyalások.

Rendkívüli ülést tartott pénteken Székesfehérvár Közgyűlése, amit az ivóvíz-szolgáltatás biztonságának garantálása tett szükségessé. A zárt ülést követően Székesfehérvár polgármestere adott tájékoztatást a döntésekről.
Mint mondta, a háború következtében olyan jelentősen megemelkedett a villamosenergia költsége, hogy annak kifizetését a FEJÉRVÍZ Zrt. és a tulajdonos önkormányzatok önerőből nem tudják vállalni. A közműszolgáltató cég a tavalyi évet még pozitív mérleggel zárta, idén azonban a vesztesége elérheti az 1.1 – 1.6 milliárd forintot, és 2023-ra – a mai árakkal számolva – 10 milliárd forintra becsülhető a veszteség. A FEJÉRVÍZ Zrt. jelenleg nincs abban a helyzetben, hogy az áramvásárlási ajánlatokra igent mondjon, arra fedezetet biztosítson. Ez alapvetően veszélyezteti az ivóvízellátást, a szennyvízkezelési szolgáltatást, a víziközművek zavartalan működését.

„Az ellátási kötelezettség jelenleg az önkormányzatoké, ám ezt a mostani piaci keretek között nem tudjuk vállalni. Ezért – bár nagyon nehéz döntés volt – a Magyar Állam javaslatát el kellett fogadnunk. Ennek megfelelően a víziközművagyont átadjuk a Magyar Államnak az ellátási kötelezettséggel, a felelősséggel, és annak valamennyi kockázatával együtt. Az állam a FEJÉRVÍZ Zrt-nek adja át ingyenesen a vagyonkezelési és üzemeltetési jogokat és kötelezettségeket, azaz a szolgáltatást a jövőben is a FEJÉRVÍZ fogja nyújtani.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András.

Fontos, hogy a FEJÉRVÍZ továbbra is döntő többségi önkormányzati tulajdonban marad. Úgy tűnik, azt a korábbi ellenzéki javaslatot elfogadta a Magyar Állam, hogy a FEJÉRVÍZ Zrt. alaptőkéjének új vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával történő felemelésével 5 százalékos, szavazatelsőbbségi jogokat biztosító részvényt szerezhessen, azaz a Magyar Állam az anyagi támogatása ellenértékeként 5 százalékos tulajdonrészhez jusson a FEJÉRVÍZ Zrt-ben.

„A legfontosabb célunk a szolgáltatás biztonságának garantálása volt, nem csak január elsejéig, hanem azután is. Fontos kiemelnünk, hogy az állam 100 százalékos, egyhangú döntést várt el a tulajdonos önkormányzatokról, ez azonban várhatóan nem fog megtörténni. Így a Magyar Államnak a helyzethez képest kell a saját döntését meghoznia.” – fogalmazott Székesfehérvár polgármestere.

Kiemelte: a FEJÉRVÍZ által megfogalmazott 1.6 milliárd forintos veszteségfinanszírozási összeg 10 + 10 százalékos béremelést is tartalmaz a cég dolgozói számára, azonban jelenleg nem tudjuk, hogy ezt az állam elfogadja-e. Az egészen biztos, hogy az önkormányzatok és a FEJÉRVÍZ Zrt. saját erőből nem tudott volna idén béremelést adni. Ha ez mégis megvalósul, akkor az az állami szerepvállalásnak lesz köszönhető.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester a Közgyűlést arról tájékoztatta, hogy zajlanak az energiabeszerzési tárgyalások az önkormányzati fenntartású intézmények vonatkozásában. Az intézmények – bölcsődék, óvodák, orvosi rendelők és a levéltár – egy részénél folyamatban vannak, illetve már le is zárultak a tárgyalások.

Az elmúlt néhány hét pozitív változása, hogy érkeztek ajánlatok az áram- és gázbeszerzésre, azonban a korábbinál sokkal magasabb áron. A drágulás mértéke drasztikus: tavaly 23 és 50 forint között volt 1Kwh villamos energia, ami múlt héten pénteken már elérte a 405 forintot, a héten ez lement 306 forintra, így az Önkormányzat ezen az áron tudta beszerezni az áramot 11 hónap időtartamra. A gáz esetében a tavalyi 200-300 forint közötti árak helyett múlt héten 1.600 forint fölött is voltak az beszerzési árak. A város végül 1200 forint fölötti áron tudott szerződni, egyes esetekben 11 hónapra, de van, ahol csak 5 hónapra.

Az alábbi intézményeknél eredményesen zárult a gázbeszerzés:
Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda
Felsővárosi Óvoda
Hosszúsétatéri Óvoda
Maroshegyi Óvoda
Rákóczi Utcai Óvoda
Székesfehérvári Napsugár Óvoda
Székesfehérvári Szivárvány Óvoda
Tolnai Utcai Óvoda
Mesevilág Bölcsőde
Napraforgó Bölcsőde
Százszorszép Bölcsőde
Tündérkert Bölcsőde
Humán Szolgáltató Intézet

Az alábbi intézményeknél eredményesen zárult a villamosenergia-beszerzés: Árpád Úti Óvoda
Belvárosi Brunszvik Teréz Óvoda
Felsővárosi Óvoda
Gyöngyvirág Óvoda-Székesfehérvár
Hosszúsétatéri Óvoda
Ligetsori Óvoda
Maroshegyi Óvoda
Rákóczi Utcai Óvoda
Székesfehérvári Szivárvány Óvoda
Székesfehérvári Napsugár Óvoda
Tolnai Utcai Óvoda
Mancz János Mini Bölcsőde
Mesevilág Bölcsőde
Napraforgó Bölcsőde
Százszorszép Bölcsőde
Szeder Bölcsőde
Tündérkert Bölcsőde
Városi Levéltár és Kutatóintézet
Frim Jakab Képességfejlesztő Szakosított Intézmény

A nagyobb intézmények esetében közbeszerzési eljárás keretében döntenek az áram- és gázbeszerzésről. Székesfehérvár polgármestere arról tájékoztatott, hogy ezek a tárgyalások szintén folyamatban vannak.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-09-16

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami