Alba Regia Táncegyüttes: különleges műsor a tánc világnapján

Szerző: Media24

2023-04-29

Három generáció táncolta együtt Mezőség legszebb táncrendjeit, valamint a Mesenép és a Verslábak is szerepeltek az Alba Regia Táncegyüttes tánc világnapi gáláján. A Vörösmarty Színházban szombaton este telt ház előtt adták át az Év táncosa díjakat.

A tánc világnapja több mint négy évtizedes múltra tekint vissza. Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének Nemzetközi Táncbizottsága hozta létre Jean-Georges Noverre, francia táncos és balettmester, a táncművészet első nagy újítójának születésnapján. Az ünnep alkalmából az Alba Regia Táncegyüttes egyestés összeállítással készült. A gálaműsor szombaton este a Vörösmarty Színházban a mára közönségkedvenccé vált Mesenép című társas-tánc-játékukból készült összeállítással kezdődött. Majd Juhász Zsófia, az Alba Regia Táncegyesület elnöke köszöntötte a közönséget. A tánc világnapjának ünneplése Székesfehérváron szorosan összefügg az egyesülettel. Botos József volt az, aki évtizedekkel ezelőtt kezdeményezte, hogy a város néptáncegyüttese itt ünnepelhesse ezt a napot. „Ezért vagyunk ma itt, hogy a hagyomány megmaradjon, hogy legyen egy közösség a színpadon és a zsöllyében is 50 év múlva, akik itt ünneplik a tánc világnapját.” – emelte ki az elnök. Az életünk része a tánc. Nekünk a néptánc, másoknak a balett, a kortárs balett, a free style, a rock and roll, a társastánc. Tiszteljük egymást a városban, és amiben tudunk, együttműködünk – tette hozzá.

Székesfehérvár polgármestere köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy ma, április 29-én a városban minden a táncról szólt: a nap során a táncos közösségek a Belvárost, a Pelikán termet és a Köfém Művelődési Házat táncolták be, majd a nap zárásaként az Alba Regia Táncegyesület csoportjai lépnek színpadra a hagyományoknak megfelelően. „Ez egy misszió, amely hirdeti a tánc, a zene, a kultúra szerepét életünkben, és azt, hogy közösségként értéket adni, vagy értéket kapni jó!” – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár szerencsés város, hiszen olyan közösségei vannak, amelyek e misszióban az élen járnak, értéket közvetítenek. Kiemelkedik ezek közül az Alba Regia és annak minden csoportja, hiszen sokat kapott tőlük ez a város az elmúlt évtizedekben. A közösség szerepéről szólva Ferenc pápa mai beszédét idézte a város polgármestere. A Szentatya felhívta a figyelmet, hogy a virtualitás helyett az életet a világban éljük, és közösséghez tartozzunk. Aki Fehérváron bármelyik közösséghez tartozik, az jól van és jó úton halad, mert otthon van – zárta beszédét.

Az Alba Regia Táncegyüttes minden esztendőben ezen a napon két táncost, egy férfit és egy hölgyet nevez meg az év táncosának. Az együttes tagjai saját maguk választják ki az elismerésre érdemes tagokat. A szavazás titkos, és a titokról most hullt le a lepel mindenki számára. Vetzl-Szerencsi Noémi és Vetzl Áron táncosok meghatottan fogadták az elismerést. A házaspár a Veszprémi Táncegyüttesben töltötte fiatal éveit, majd négy évvel ezelőtt csatlakoztak a fehérvári együtteshez. A tánckar gyorsan befogadta őket. A méltatásban elhangzott, hogy Noémi kedves, közvetlen személyiség, aki néptáncpedagógusként dolgozik. Áron mosolygós, jólelkű ember, akinél gyorsan kiderült, hogy nemcsak táncosként számíthatnak rá, hanem zenészként és énekesként is.

Az est folytatásában a nagyegyüttes mellett felléptek az ARTE korosztályos csoportjai is: három generációval – a Senior, a Pulutyka és a Junior csoporttal – három mezőségi település – Melegföldvár, Vajdakamarás és Ördöngösfüzes – tánchagyományait mutatták be.

Az ünnepi műsor csúcspontja az Alba Regia Táncegyüttes legújabb, Verslábak című előadása volt, melyet Petőfi Sándor munkássága ihletett. Az est megálmodója Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője. Művészeti munkatársai Molnár Gábor, Majorosné Szabó Veronika és Tombor Bea voltak.

(ÖKK Fehérvár, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-04-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami