A Széna téri suli diákjai kaptak először ingyen notebookokat

Szerző: Media24

2023-11-10

Nem csak Székesfehérváron, de ez egész tankerületben elsőként a Széna Téri Általános Iskola 7. osztályos tanulóinak szülei vehették át a „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” program keretében, kormányzati forrásból biztosított laptopokat. Az idei évben 140.000


intervento all'apparato gastrointestinale

Intervento Gastroenterologico

Testo aggiuntivo sull’intervento gastrointestinale.

notebook kerül az iskolákba, jövőre pedig további évfolyamok diákjai számára nyílik meg a lehetőség, hogy okoseszközökhöz jussanak – tudtuk meg a részleteket ismertető sajtótájékoztatón.

2022 tavaszán indította el a Kormány azt a programot, amely felmenő rendszerben az összes állami és nem állami fenntartású köznevelési intézményben laptopok biztosításával segíti a megfelelő színvonalú digitális infrastruktúra kialakítását. Ez az iskolai oktatás és az otthoni tanulás során hasznos, saját használatra megkapott notebookok kiosztásával valósul meg.

„Az egész világon nagy kihívást jelent a digitalizáció kérdése, ezért is fontos volt, hogy minél gyorsabban és jobban reagáljunk erre. Magyarország Kormánya elkötelezett abban, hogy a gyermekek és a pedagógusok számára is biztosítottak legyenek ehhez a megfelelő eszközök. Az előző tanévben 120.000 notebook került kiosztásra, az idei évben pedig további 140.000 eszköz talál gazdára a diákok és a pedagógusok körében. A programot folytatjuk, a következő félévben az ötödik, hatodik és kilencedik évfolyam következik majd a sorban.” – mondta el Balatoni Katalin, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára.

Az összességében 200 milliárd forintos beruházást jelentő program célja, hogy az ötödiktől a tizenkettedik évfolyamig minden tanuló hozzáférjen és használni tudja a tanulmányait segítő digitális eszközöket. Mint a helyettes államtitkár kiemelte: az eszközökön túl fontos a használatukhoz szükséges háttérinfrastruktúra fejlesztése is: több mint négyezer feladatellátási helyen újult meg a wifi- és az elektromos hálózat, valamint közel háromszáz okostankönyv fejlesztése valósult meg.

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője személyes élményeit elevenítette fel, hiszen az egykor első négy évfolyamot ő is a Széna Téri Általános Iskolában végezte. Mint mondta, azóta sokat változott az iskola és sokat fejlődött az oktatási rendszer. Ezt korábban gyermekei, most pedig unokái révén is megtapasztalja. „Hatalmas felelősség, hogyan engedjük be a fiatalokat a digitális világba, ami legkésőbb az iskolában mindenképpen része lesz a mindennapjaiknak. Nem mindegy, hogyan használják az okoseszközöket, amelyek hasznos segítőik lehetnek a tanulásban.” Vargha Tamás köszönetet mondott a szülőknek és a tanároknak, hogy felelősen és értő módon vezetik a diákokat ezen az úton.

Székesfehérvár Önkormányzatát Róth Péter alpolgármester képviselte a pénteki laptop-átadáson. „Rá sem ismernénk a mai kor Európájára, ha másfél ezer évvel ezelőtt Szent Benedek és szerzetesi mozgalma nem kezdte volna el az antik kultúra átmentését és gazdagítását. Azt írta elő regulájában a kolostorok apátjai számára, hogy kötelesek biztosítani a szerzeteseknek palatáblát és palavesszőt. Mindezt azért, hogy az egyetemes tudást gazdagítsák és tovább tudják adni. Ma már más az idő, a mai technikával a palatábla és a palavessző egy notebook. Minden gyermek megkaphatja a lehetőséget ahhoz, hogy az egyetemes tudás gazdagításában és továbbadásában való részvételhez szükséges képességeket elsajátíthassa.” – hangsúlyozta az alpolgármester.

A „Digitális oktatáshoz való egyenlő hozzáférés feltételeinek biztosítása a tanulók és a pedagógusok számára” program a Klebelsberg Központ közreműködésével valósul meg.

Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója köszönetet mondott az oktatási kormányzatnak a program elindításáért, a házigazda intézmény pedagógusainak és a szülőknek pedig azt az elhivatottságot köszönte meg, amellyel a bennünket körülvevő „digitális dzsungelben” elirányítják a gyermekeket. „Az okostanterem önmagában nem okos. A benne lévő vasak attól válnak igazán használhatóvá, hogy olyan pedagógusok oktatnak bennük, akik megfelelő módszertannal tényleges tudást adnak át diákjainak.” – emelte ki a tankerületi igazgató.

Mint a pénteki sajtótájékoztatón elhangzott: fenntartóként a Tankerületi Központ veszi át az eszközöket, amelyeket a tanulóknak kiosztanak. A notebookot a tanulók az iskola elvégzéséig használhatják. A Széna Téri Általános Iskolában 105 eszközt adtak át, amiből 42 tanulóikhoz került, a többi pedig az intézményben marad, azokat a tanórákon használják majd.

„Iskolánk hosszú évek óta kiemelt feladatként kezeli a digitális oktatást. Nagyon innovatív kollégáink vannak, és nagyon szerencsések vagyunk abban is, hogy minden tantermünkben van valamilyen okoseszköz, amiket a kollégák a mindennapokban is használnak. Fontos lépés volt az okostanterem, és hogy a digitális eszközöket már a diákok kezébe is adhattuk. Most értünk el egy újabb mérföldkőhöz, hogy a 7. évfolyamos diákoknak a szülők saját használatú notebookokat igényelhettek.” Ezek már tényleg már tényleg korszerű, versenyképes oktatást és tudást biztosítanak, hiszen nemcsak az órai munka, hanem az otthoni tanulás során is használhatóak lesznek – emelte ki Meszlényiné Mocsári Kinga, a Széna Téri Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Fejér vármegyében 5842 notebook kerül az intézményekbe, ezen belül Székesfehérváron több mint 2000 eszköz segíti a hetedikes és tizedik évfolyamos diákokat.

(ÖKK / Media24, fotó: Mátay Balázs)

 

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Media24

2023-11-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami