A Rácbánya területén készült el a város második tanösvénye

Szerző: Media24

2024-05-31

Elkészült a Rácbánya tanösvény. A természeti emlék besorolású területen kialakított sétányon interaktív, színes, információs táblák mutatják be az egykori bányagödör természeti kincseit, élővilágát. Akik figyelmesen végigjárják a hét állomást és kedvet éreznek, az interaktív játszótéren tesztelhetik tudásukat.

A Rácbánya 2012 óta természeti emlék besorolású területe Székesfehérvárnak. A 4,68 hektáros, a ráchegyi Apatini utcából nyíló régi bányagödör kialakulása az 1900-as évekre elejére tehető, az öreghegyi Bánya-tó kistestvérének tekinthető. Egy időben hulladéklerakóként szolgált, majd rekultivációját követően a természet kezdte újra birtokba venni a területet, amely 2012-ben természeti emlék besorolású védettséget kapott az itt található geológiai értékek miatt, ugyanis a Velencei-hegység legnyugatibb, látható része a Rácbányában látható, előtte pedig a Bánya-tónál.

Az elmúlt években többször is bejárást tartottunk, és a terveket követően tettünk azért, hogy e csodálatos területet védjük, megőrizzük természeti szépségét. A Rácbánya egy zöld oázis, ahova ma már szívesen járnak az itt élők. A tanösvény elkészültével valódi kirándulóhellyé vált – hangsúlyozta dr. Cser-Palkovics András polgármester. A Rácbánya mellett található, örökös ökoiskola címet elnyert Zentai úti Általános Iskolának és a közelben lévő oktatási-nevelési intézményeknek is nagyon hasznos szabadtéri tanulási lehetőséget biztosít a terület. A polgármester hozzátette, a tervek szerint jövőre a Bregyó kiserdejében folytatódik a tanösvények kialakítása.

A Rácbánya gazdag élővilággal rendelkezik, ezért védelme mellett bemutatása is nagyon fontos. Így született meg az ötlet, hogy a Sóstót követően itt is kialakítsanak egy tanösvényt, amely a tájékoztatás mellett a környezeti nevelést és a természeti edukációt szolgálja – mondta el a helyszínen tartott sajtótájékoztatón Csete Gábor, a Városgondnokság természetvédelmi szakmai vezetője. A Patkós Stúdió által készített interaktív, színes táblákon az ideérkezők megismerik az itt élő madarakat, rovarokat, emlősöket, kétéltű hüllőket. Aki végigjárja a hét állomásból álló tanösvényt, az a végén könnyen teljesíti az interaktív játszótér feladatait.

Igazán kellemes, könnyed sétát jelent a tanösvényt, amelyet az Apatini utca felől lehet megközelíteni. Arra kérik a kirándulókat, ha tehetik, kerékpárral, a Ráchegyet érintő autóbuszjáratokkal (17,22,23,) vagy gyalogosan közelítsék meg a területet, szem előtt tartva a környezet védelmét.

(ÖKK, fotó: Bácskai Gergely)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. szeptember
h K s c p s v
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Written by Media24

2024-05-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This