A megyei foci emblematikus alakját is díjazták

Szerző: Media24

2022-05-01

Két év kihagyás után a székesfehérvári sportegyesületek mintegy másfél ezer képviselője indult útnak ma reggel a János vitéz parkból, és vonult a város egy részén át a MOL Aréna Sóstóhoz, hogy ismét személyes találkozásokban és közösségi programokban gazdaggá varázsolják a korábban a Bergyóban lebonyolított Sportmajálist. Az egészséges életmódhoz azonban nemcsak a sport, hanem a tiszta környezet, a tudatos életvitel is hozzátartozik. A Látógatóközpont előtt megrendezett Tisztán látszik – Jövőtudatos Fesztiválon hasznos információkat szerezhettek e témakörben mindazok, akik május első napját a Sóstón töltötték.

Két év online sportos május elsejét követően ma ismét a személyes találkozásoké, a fehérvári közösségeké volt a főszerep a 11. Sportmajálison. A hagyományokhoz hűen a sportegyesületek felvonulásával kezdődött a program. A 26 egyesület mintegy 1500 sportolója 9 órakor indult a János vitéz parkból, és a városon át vonulva érkeztek a MOL Aréna Sóstóhoz.

Az egész napos rendezvény megnyitóján dr. Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte résztvevőket. Székesfehérvár több mint egy évtizede sporttal ünnepel május első napján, amely közösségformáló, igazi szép eseménye a városnak, mondta a polgármester, aki örömét fejezte ki, hogy két év kihagyás után ismét lehetőség van együtt tölteni ezt a szép napot. „Ünnepi pillanatokat is megélhetünk, hiszen a Székesfehérvár Sportjáért Díjat ma egy legendás szakember és egy legendás sportklub kapja meg, amely legendákat nevelt, akik hírnevet szereztek városunknak, hazánknak.” Székesfehérvár polgármestere gondolatai zárásaként köszöntötte az Alba Fehérvár irányító-átlövőjét, Triscsuk Krisztinát, aki az idény végén visszavonul. A sportbarátok nagy tapssal köszöntötték a kézilabdázót. Vargha Tamás, a város országgyűlési képviselője kiemelte, köszönet illeti a sportklubokat, egyesületeket szakmai munkájukért, amellyel hozzájárulnak ahhoz, hogy minél többen válasszanak a sportágak közül, és műveljék azt akár profi, akár hobbi szinten az egészséges életmód jegyében.

A köszöntőket követően került sor a díjak átadására. Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata számára kiemelten fontos a város sportélete és az ehhez szükséges feltételek javítása. Ennek megvalósításához nélkülözhetetlenek azok a szakemberek, akik odaadással, magas szintű szakismerettel, hivatásukhoz méltóan tesznek eleget a mindennapi kihívásoknak. Fontos, hogy az önkormányzat kifejezze megbecsülését a sport területén dolgozóknak, és köszönetet mondjon munkájukért, helytállásukért. Ennek jegyében alapította meg a város a „Székesfehérvár Sportjáért” Díjat.  A 2022-es esztendő egyik díjazottja Németh János, a MOL Fehérvár FC utánpótlás technikai vezetője, a megyei labdarúgás egyik legendás alakja.

A lovasberényi születésű szakember már gyermekkora óta labdarúgással szeretett volna foglalkozni, annak ellenére is, hogy játékosként nem jutott magasra. Céltudatossága eredményre vezetett: 197c7-től már az akkor felnőtt szinten az NB I-ben szereplő MÁV Előrénél dolgozhatott, mint ifjúsági edző és utánpótlás-vezető. Nem is eredménytelenül, hiszen ificsapatával az országos 3. helyig jutott. Nem mellékesen, a Lokiban edzője volt Magyarország jelenlegi miniszterelnökének, Orbán Viktornak is. Mindenki Jani bácsija 1982. január 19-én lépett be a Vidi-hez, amelyhez azóta, immár 40 éve hűséges. Először módszertani főelőadóként dolgozott több különböző sportági szakosztály mellett, majd 1988-ban lett technikai vezetője az NB I-es csapatnak, 1992-ben utánpótlás technikai vezetővé nevezték ki. Az 1994/95-ös szezonban a Vidi U18-as csapatának edzőjeként bajnoki ezüstérmet, a következő szezonban az U15-ös korosztállyal aranyérmet nyert. 1998-ban az NB I-es csapat technikai vezetője, majd 2003-tól napjainkig az utánpótlás technikai vezetője.

Karrierje során olyan neves, a magyar válogatott szövetségi kapitányaként is tevékenykedő szakemberekkel dolgozott együtt a klubnál, mint Kovács Ferenc, dr. Mezey György, Jenei Imre, Verebes József, Csank János, Bicskei Bertalan, Várhídi Péter és Gellei Imre. 2020-tól a Vidi Múzeumban mesél felejthetetlen történeteket A Csapatról a látogatóknak.

A 2022-es esztendőben Székesfehérvár Megyei Jogú Város Közgyűlése a Volán Fehérvár Öttusa Szakosztályának is „Székesfehérvár Sportjáért” Díjat adományozott. Amint az a méltatásban elhangzott, a Volán Fehérvár Öttusa szakosztálya több mint 60 éve jelen van a város életében. A székesfehérvári öttusa régi múltra tekint vissza, bár világraszóló sikerei szűk két évtizednyi időre tehetők. A több évtizedes, kitartó munka meg is hozta gyümölcsét: több mint 500 világbajnoki és Európa-bajnoki érmet szerzett harmincnál is több tanítványuk, köztük számos egyéni, csapat és váltó felnőtt világbajnoki címmel. Az Alba Volán SC azzal is dicsekedhet, hogy női öttusában az olimpiákon eddig született két magyar érem, Vörös Zsuzsanna athéni arany-, valamint Kovács Sarolta tokiói bronzérme Székesfehérvárhoz kötődik, ezzel a városnak is dicsőséget hozva. A kiváló sportolók nevelése mellett a szervezésben is bizonyított a Volán: jelentős világversenyeket rendeznek a város támogatásával, és a kiváló rendezői munkának hála, már fogalommá lett Székesfehérvár neve az öttusa világában is. A díjat az Alba Volán SC elnöke, Tóth István és az Öttusa Szakosztály igazgatója, Vörös Zsuzsanna vették át.

Az ünnepi megnyitót követően a MOL Aréna Sóstó környéke benépesült. A sportegyesületek bemutatókat tartottak sátraiknál és a színpadon, szívesen beszélgettek az érdeklődőkkel a sportágakról, egyesületi munkáról. Az atlétikától a focin és az önvédelmi sportokon keresztül ki lehetett próbálni a súlyemelést, a frizbit, lehetett célba lőni és részt venni akár egy zumba órán is. Levezetés-, vagy éppen bemelegítésképpen érdemes volt a gyaloglást, mint sportot is kipróbálni. A táv mindenki számára elérhető volt és a cél sok érdekességet is tartogatott.

A Sóstó Látogatóközpontban és az előtte lévő füves területen rendezték meg a Tisztán látszik – Jövőtudatos Fesztivált, ahol a gyermekek játszva tanulhatták meg, hogy szelektálják helyesen a hulladékot, és mennyi újrahasznosítható kincset is rejt a háztartás. Egy hét állomásból álló kalandtúra során a Fejérvíz vízfelismerő versenyén vehettek részt, ki kellett találniuk az ÖKOlimpián az útvesztőből, kézügyességüket fűfej- vagy csipeszállatka-készítésben mérhették össze, míg a „Minősítés mizérián” gasztrohőssé válhattak, és azt is kiszámolhatták, mekkora az ökolábnyomuk. A Széphő „Hogyan legyek zöld?” játékán csavaros kvízkérdésekre kellett jól válaszolni, míg a Replaccon a farmerló megmászását követően az újrahasznosított játékokat is kipróbálhatták.

(ÖKK / Media24, fotó: Simon Erika)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Media24

2022-05-01

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Startol a Sukorói Zenei Nyár

Startol a Sukorói Zenei Nyár

Az idén immár 16. éve rendeznek Sukorón - a világjárvány miatt két évnyi kényszerszünettel - a református templomban...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami