A magyar katona mindig, mindenhol érték! – újabb missziós kontingens utazik Irakba

Szerző: Media24

2023-09-20

Újabb magyar katonák utaznak Irakba. A Magyar Honvédség Iraki Kiképzés-biztosító Kontinges 17. váltásának kibocsátó ünnepségét Székesfehérvár Belvárosában tartották szerdán délelőtt. A misszió közel 140 új résztvevőjét Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokságának parancsnoka búcsúztatta, felhívva a figyelmet arra, hogy a magyar katona mindig, mindenhol érték.

Az Irakba kiutazó kontingens jelentős részét – az állomány közel kétharmadát – tartalékos katonák alkotják, akik közül többen teljesítettek már szolgálatot korábbi missziókban is. A honvédek különböző feladatokat fognak ellátni, a legfontosabb azonban a repülőtér őrzés-védelme lesz. Ennek részeként személyek átvizsgálását, ki- és beléptetéseket, gyorsreagálású erő (QRF) biztosítását, a tábor őrzés-védelmét, illetve járőrözési feladatokat hajtanak majd vége. A kontingensparancsnok Vass Zoltán alezredes lesz, aki maga is önkéntes tartalékos rendszerben dolgozik, a Magyar Honvédség 6. Sipos Gyula Területvédelmi Ezred 69. Területvédelmi Zászlóalj zászlóaljparancsnokaként.

A Himnusz elhangzását követően Lőrincz Gábor dandártábornok, az MH Szárazföldi Parancsnokságának parancsnoka búcsúztatta a honvédeket. Mint mondta, a katonák arról tettek tanúbizonyságot, hogy vállalják a többletfeladatokat, a nagyobb terheket, szeretik a hazájukat és képesek ezért áldozatot is hozni. Missziójuk során fegyelmezetten és magas színvonalon kell a feladataikat végrehajtaniuk azért, hogy a távoli válságok és azok következményei ne érjék el hazánk területét, és azokat a keletkezés helyén kezeljék.

„Nincsen ugyanolyan hat hónap, nincsenek rutinfeladatok, mindig mindenre és mindenkire figyelni kell. Feladatuk végrehajtását ezért alaposan tervezzék meg, és törekedjenek a lehető legnagyobb biztonságra!” – hangsúlyozta a parancsnok, kiemelve, hogy a misszió tagjai a világ egy olyan helyére utaznak, ahol emberöltők óta nem volt béke. A magyar katona mindig, mindenhol értéket képvisel, így volt ez a COVID világjárvány elleni küzdelem, a humanitárius segítségnyújtások, a hazai gyakorlatok ideje alatt is. Lőrincz Gábor köszönetét fejezte ki a családtagoknak, akik támogatják, segítik a katonákat.

Az ünnepségen Horváth Kornél százados, a kontingens lelkésze megáldotta az állományt, majd elismerés átadására került sor. Vass Zoltán alezredes, kontingensparancsnok a Magyar Honvédség állományában eltöltött 30 éves szolgálati ideje és eredményes munkája elismeréseként a Tiszti Szolgálati Jel I. fokozatát vette át.

A kibocsátó ünnepség a Szózattal és díszmenettel zárult. Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és Dancs Norbert, a Fejér Vármegyei Kormányhivatal Székesfehérvári Járási Hivatalának hivatalvezetője.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-09-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami