A férfiaknak is fontos az egészségük!

Szerző: Media24

2023-11-11

Ingyenes szűrőnapot rendeztek férfiaknak a Család- és Nővédelmi Központban: a hagyományos novemberi kampány az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák szűrésének a fontosságára hívja fel a figyelmet. Az elmúlt 12 évben folyamatosan nő a résztvevők száma, amely az első alkalommal 20 és 30 között volt, idén már 120 fehérvári férfit vizsgáltak meg a szakorvosok szombaton délelőtt.

Nagy érdeklődés övezte idén a férfi szűrőnapot, amelynek a Család- és Nővédelmi Központ adott otthont. Szombaton kora délelőttől kígyózott a sor a szűrőasztalok előtt, ahol vérnyomás-, vércukor- és koleszterin-mérést végeztek az egészségügyi szakemberek. Az érkezők ezt követően türelmesen várakoztak az urológiai vizsgálatra, amelyet Dr. Barabás Tamás, Dr. Botos Árpád és Dr. Hermann János urológus szakorvosok végeztek.

Az elmúlt évek prevenciós programjainak köszönhetően a szombati esemény résztvevőinek számán is jól látszik, hogy a férfiaknak is fontos az egészségük, szeretnék megóvni azt minél tovább. Egyre nagyobb az érdeklődés a speciálisan nekik és róluk szóló szűrőnapok iránt, mondta a helyszínen Östör Annamária. Az egészségügyi, sport- és társadalmi fenntarthatóság tanácsnoka hozzátette, az egészségmegőrző program elérte célját, hiszen a női és férfi, valamint a városrészi szűrőnapok teltházzal működnek. A férfi szűrőnapot megelőzően a programot koordináló Székesfehérvári Egészségfejlesztési Irodához a telefonos regisztrációs időszakban több mint 600 telefonhívás érkezett, de a rendelkezésre álló idő 120 vizsgálatot tett lehetővé szombaton. A tanácsnok türelmet kért azoktól, akiket nem tudtak most fogadni, és felhívta a figyelmet arra, hogy a rendelőintézetben az urológiai szakrendelésekre szűrésre is lehet időpontot kérni.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője az elmúlt több mint egy évtized tapasztalatáról elmondta, folyamatosan nő a résztvevők száma. Míg az első évben a megszólított fehérvári férfiak közül alig harmincan jöttek el az első szűrésre, az elmúlt három-négy évben már elérték a 90 főt, idén pedig már száz fölé emelkedett a számuk. A megszólítottak az 50 éven felüli, több éve szűrésen nem járt, vagy a családi előfordulást tekintve rizikófaktorral élő 40 éven felüli férfiak. Az idén a korosztályi összetétel is széles skálán mozgott, a legfiatalabb szűrésre érkező 35, a legidősebb 88 éves volt.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-11-11

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami