A börgöndi reptérről is egyeztettek

Szerző: user

2021-02-20

Operatív megbeszélést folytatott ma Székesfehérváron dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a város vezetőjével, országgyűlési képviselőjével, valamint az Ikarus és az Albatrosz Repülő Egyesület képviselőivel. A tárgyalások befejezését követően a börgöndi repülőtéren tartott sajtótájékoztatón elhangzott, Magyarország egyik legrégebbi repülőterének átalakítása, teljes felújítása lehetővé teszi, hogy a kisrepülőgépes üzleti célú forgalom és a sportrepülés mellett repülésoktatási célokat szolgáljon ki, továbbá a drón fejlesztési koncepcióhoz kapcsolódóan a drónok sokféle hasznosításának – szállítás, mezőgazdasági alkalmazás, időjárási becslések – egyik gyakorlati helyszíne legyen.
A Modern Városok Programnak köszönhetően nyílik lehetősége Székesfehérvárnak a börgöndi repülőtér fejlesztésére. Ennek keretében már fontos jogi és pénzügyi intézkedések történtek: a Kormány támogatásának köszönhetően a repülőtér – ingatlanát és cégét tekintve – teljes egészében a város tulajdonába került, valamint egy 750 millió forintos támogatásnak köszönhetően elkészül majd egy kiviteli terv, számolt be dr. Cser-Palkovics András. A város polgármestere hozzátette, a fejlesztés az Albatrosz Repülő Egyesülettel közös partnerségben valósul majd meg. „Ez a koncepció nemcsak a repülőtérről, hanem a vele szerves egységet alkotó ipari parkról is szól majd, és annak a közlekedésnek a lehetőségeiről, ami a 62-es és a 63-as számú főutakat összeköti. E nagy jelenetőségű fejlesztés nagy lehetőséget is ad a város és a régió számára egyaránt.”
A polgármester beszámolt arról, hogy a reptéri találkozót megelőzően az Ikarusban folytattak a felek tárgyalásokat, amelyen a Zöld Busz Programról szólva elhangzott, a három hete a városi tömegközlekedésben résztvevő e-buszról nagyon pozitív visszajelzések érkeznek az utasoktól. „Az ITM pályázata lehetővé teszi, hogy 2022-ben, reményeink szerint, 12 elektromos szólóbusz közlekedik majd Fehérváron. Emellett szó volt az Ikarus által fejlesztett járműről is. Az E-Med egy egészségügyi műszerekkel felszerelt elektromos busz, amely mozgó orvosi rendelőként szűrések elvégzésére is alkalmas. A partneri együttműködés keretében ennek prototípusa, beépítve a Zöld Busz Programba, megjelenhet az egyes városokban, elsőként Székesfehérváron.” – tette hozzá.

Technológiai kutatóközpontot alakítanak ki az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán – elsőként erről a tudományt és innovációt érintő napirendi pontról számolt be a sajtótájékoztatón dr. Palkovics László. A miniszter elmondta, az idei évben induló nagyszabású egyetemfejlesztési program keretében 2021 és 2026 között 1509 milliárd forint uniós forrás áll rendelkezésre a felsőoktatás korszerűsítésére. A fehérvári felsőoktatási karon mintegy 30 milliárd forintból valósul meg a beruházás. A közlekedésfejlesztés kapcsán röviden szólt az e-busz beszerzések támogatási rendszeréről és a vasútfejlesztésről is. A kormány egy 6000 milliárd forintos vasútfejlesztési programot indított el, ennek egyik eleme az a vasúti gyűrű, amely Záhonyt összeköti Győrrel, és a börgöndi repültér mellett halad el. Ez a gyűrű összeköti hazánk azon ipari centrumait, ahol a kelet-nyugati áruforgalom zajlik.

A repülőtérfejlesztés kapcsán elmondta, az ITM dolgozik egy fejlesztési koncepción, amelyben az ország 120 repülőterét kategóriákba sorolták. „A börgöndi repülőtér kiváló adottságokkal rendelkezik, így egyeztetve a várossal és az egyesülettel, alapvetően üzleti, sport és technológiai fejlesztési célú repülésre szeretnénk alkalmassá tenni. A kereskedelmi célú repülések mellett a repülősportban- és oktatásban, valamint a drónfejlesztésben is kiemelt szerepet kaphat. Ennek kapcsán szóba került az az elképzelés is, hogy az Óbudai Egyetem kutatóközpontjának két helyszíne lenne, az egyik az egyetem épületében, a másik pedig a repülőtéren.”

Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője örömét fejezte ki, és köszönetet mondott a nagyszabású fejlesztések kapcsán. Székesfehérvár gazdasági, tudományos és sportéletében jelentős szerepet tölt majd be a repülőtér, az a hely, amelyhez sok-sok székesfehérvári családnak van személyes kötődése.

(Fotó: Simon Erika)Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. június
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Written by user

2021-02-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami