A 100 éves Rákócziban indult a tanév

Szerző: Media24

2021-08-31

Az elmúlt tanévben fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában volt ma a Városi Tanévnyitó Ünnepség. Szeptember elsején a város általános iskoláiban 1157 kisdiák kezdi az első osztályt. Székesfehérvár polgármestere a tanévnyitón kiemelte, hogy „mindent megteszünk annak érdekében, hogy a tanév nyugodtan és a fiatalok épülésére szolgáljon bármely fehérvári köznevelési intézményben.”

Az elmúlt másfél év talán egy kicsit rádöbbentett bennünket arra is, hogy mennyire fontos az évnyitón találkozni egymással, beszélgetni és jelenléti oktatással elindítani a tanévet – mondta dr. Cser-Palkovics András polgármester. Mint mondta, 1157 elsős kisdiák kezdi meg a tanulmányait a város általános iskoláiban, és sokezer diák kezdi el az új tanévet szeptember elsejétől a városban. „Azt látom édesapaként is, hogy egy kicsit siratjuk a nyarat, és az ezzel járó szabadságot, a másik pedig, hogy örülünk a találkozásoknak, örülünk a barátságoknak. Talán ez utóbbi felértékelődött az elmúlt másfél évben. Bízom abban, hogy a most induló tanév sokkal többet fog adni a találkozásokból, mint az előző.”


Arról is beszélt, hogy a tudás, az érzelmek, a barátságok, a szerelmek is legyenek ott a tanévben, és azok a dolgok, amik elvezetnek bennünket ahhoz, hogy a fiatalok megtalálják majd azt a hivatást, amiben boldog felnőttkoruk lesz. Fehérvár polgármestere megköszönte a pedagógusok elmúlt másfél éves kiemelkedő munkáját, „mely nem volt egyáltalán könnyű, hiszen olyan dolgot kellett tenni, amire nem volt felkészülve senki és sikerült a körülményekhez képest a lehető legjobban megoldani a helyzetet. A szülőknek sem volt egyszerű az elmúlt másfél év, amiről sokat tudnánk mesélni egymásnak, de sokat is tanultunk belőle.”

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy ez a tanév nyugodtan és a fiatalok épülésére szolgáljon bármely fehérvári köznevelési intézményben. A Rákóczi a századik születésnapját ünnepelte, mely egy ezeréves város történetében is komoly idő. A jeles évforduló alkalmából dr. Cser-Palkovics András polgármester emléklapot adott át Kövecses Csillának, a Székesfehérvári II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatójának.

A koronavírus-járvány miatt több városi elismerés átadása maradt el az elmúlt időszakban, így rendhagyó módon, a városi tanévnyitón adták át a Székesfehérvár Oktatásáért díjat Lángfalvy Péternének, Magyarné Pál Laurának és Dr. Nagy Rezsőnek. A Székesfehérvár Ifjúságáért díjat is a tanévnyitón adták át Balcsik-Tamás Zsoltnak, az Egészségdokk szakmai vezetőjének.


Lángfalvy Péterné pedagógus pályafutását a csákberényi általános iskolában kezdte matematika-kémia szakos általános iskolai tanárként. A Hétvezér Általános Iskola tantestületének pedig 1985-től a nyugdíjba vonulásáig volt meghatározó tagja majd igazgatója.

Dr. Nagy Rezső 1992 óta dolgozik az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Mérnöki Intézetében. Megalapítója és egyik kidolgozója, volt a számítógép hálózatok szakmérnök képzésnek. A tudományos ismeretterjesztés területén is tevékenykedik: ő a Garai Géza Szabadegyetem megalapítója, szervezője, továbbá 27 éve vezet csillagászati szakkört és távcsöves bemutatókat a székesfehérvári csillagvizsgálóban.

Magyarné Pál Laura az alapítás óta a Hosszúsétatéri Óvoda munkatársa és 2014-től intézményvezető-helyettesként segítette az óvodaigazgató munkáját. Negyven éves pályája alatt rengeteg óvodás gyermek nőtt fel kezei között, szakmai munkája különösen a gyermekek zenei nevelésének fejlesztése terén kiemelkedő.

„Székesfehérvár Ifjúságáért” díjat Balcsik-Tamás Zsolt kapta, aki 2013 nyarától az EGÉSZSÉGDOKK Közhasznú Alapítvány által fenntartott Addiktológiai Központ és Serdülő Krízis Centrum szakmai igazgatója. Tevékenységének köszönhetően a közeljövőben Székesfehérváron is lehetőség lesz fiatalkorú drogfüggők bentlakásos formában történő segítésére.


Nyugdíjba vonulása alkalmából Polgármesteri Elismerő Emlékéremmel mondott köszönetet dr. Cser-Palkovics András Dominó Csabának, aki pályafutását még diákként a Széchenyiben kezdte, majd tanárként, igazgatóhelyettesként és igazgatóként is hű maradt az intézményhez, sokat dolgozott a fehérvári szakképzésért.

Gróf Valéria a Székesfehérvári SZC Váci Mihály Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium volt igazgatója is Polgármesteri Elismerő Emlékérmet kapott. 1987-ben kezdte meg pedagógiai munkáját a Váciban, ahol 2015. július 1-jétől nyugdíjba vonulásáig igazgatóként kiemelt figyelmet fordított az új pedagógiai módszerek alkalmazására, a hátrányos helyzetű tanulók mentorálására.

Motikáné Tóth Évának is Elismerő Emlékéremmel köszönték meg 40 éven át végzett pedagógusi munkáját. A Bugát Pál Középiskolában részese volt a környezetvédelmi képzés bevezetésének. Igazgatóként tíz évig dolgozott a Bugátban, és mindig kitartással szeretettel formálta a fiatal generációt, mindezt tette úgy, hogy a diákok, kollégák, szülők igényeit folyamatosan szem előtt tartotta.

A városi tanévnyitón Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője, Mészáros Attila és Lehrner Zsolt alpolgármesterek, Török Szabolcs tankerületi igazgató, Szépné Holczer Piroska, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum főigazgatója, Kulcsár Szilvia, a Székesfehérvári Szakképzési Centrum kancellárja, valamint Sipos Imre, az Oktatási Hivatal elnökhelyettese is részt vett.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2021-08-31

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami