1848-as domborművel gazdagodott Palotaváros

Szerző: Media24

2022-03-14

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak és Petőfi Sándornak állít emléket az a dombormű, melyet hétfőn avattak fel és koszorúztak meg a palotavárosi János vitéz parkban. A nemzeti ünnep tiszteletére rendezett átadáson Farkas László önkormányzati képviselő méltatta az alkotást készítő Sasvári János Lászlót, a domborművet Nyárai Horváth István atya áldotta meg. Az eseményen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Sasvári János László megyeszerte ismert kő- és fafaragó mester tavaly számolt be arról, hogy körtefából elkészítette az 1848/49-es forradalom és szabadságharcot megidéző domborművét. Ezen alkotást bronzba öntve, díszes kőtalapzaton avatták fel a Palotavárosban, a János vitéz parkban március 14-én, a nemzeti ünnep tiszteletére, Farkas László önkormányzati képviselő kezdeményezésére. Az összetett alkotáson több történelmi esemény is látható, ábrázolja többek között a segesvári csatát, Petőfi Sándor elestét, a világosi fegyverletételt, az aradi vértanúk monogrammal ellátott emlékoszlopait és Batthyány Lajos, Magyarország első alkotmányos miniszterelnökének kivégzését is. A dombormű a park északi részén, a készülő új játszótér mellett kapott helyet.

Az ünnepségen Farkas László megemlékezett a 2022-2023-as Petőfi-emlékévről, a költő munkásságáról és a szabadságharcban betöltött szerepéről. Mint fogalmazott, Petőfi Sándor a magyar költészet legkiemelkedőbb alakja, forradalmár és nemzeti hős volt. Rövid élete során közel ezer verset írt, közel 850 maradt az utókorra, az ismertebbeket több nyelvre is lefordították. A hazafiságot, a demokratikus eszméket, a szabadságszeretetet fejezte ki, és példátlan módon hatott a társadalomra. Március 15-én felesége, Szendrei Júlia varrta meg és tűzte férje mellére a mai kokárda egyik első példányát.
Az új dombormű a forradalom egyik vezéregyéniségeként emlékeztet Petőfire, aki több ütközetben vett részt, és a történészek szerint a segesvári csatában vesztette életét. A képviselő köszönetét fejezte ki Sasvári Jánosnak, hogy újabb alkotással gazdagította Székesfehérvárt. Az alkotó már gyermekkorában ihletett volt arra, hogy elkészítse ezt a művet, sokat hallott tanáraitól Petőfiről és a szabadságharcról. Munkásságát végigkísérik a történelmi alakok ábrázolásai.

Sasvári János az ünnepségen örömét fejezte ki, hogy eleget tehetett a nagy megtiszteltetésnek, és megajándékozhatta munkájával Székesfehérvárt, azt a város, ahol Petőfi Sándor vándorszínészből lett költővé. A domborművet Nyárai Horváth István atya áldotta meg, majd megkoszorúzták az alkotást. Az ünnepségen részt vett dr. Cser-Palkovics András polgármester és közreműködött a Fehérvári Huszárok Egyesülete.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2022-03-14

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami