14 ezer m² lemezfedés kerül az Alba Aréna tetejére

Szerző: Media24

2023-02-21

Az ütemtervnek megfelelően halad az Alba Aréna építése, mely a tetőt fedő acélszerkezet beemelése után még impozánsabb látványt nyújt. Kedden délután a kivitelező sajtónyilvános bejáráson mutatta be többek között a már fedett küzdőteret, valamint a hazai csapat öltözőjét is.

Az októberi bejárás után öt hónappal, a kedd délutáni sajtónyilvános bejáráson mindenki meggyőződhetett róla: az Alba Aréna építkezése látványosan, az ütemterv szerint halad. A munkaterületet még 2021 novemberében vette át a Market Építő Zrt.; 60.000 m³ föld kitermelése, 757 darab vasbeton cölöp lefúrása, valamint a tetőt borító 1860 tonnás acélszerkezet beemelése után az Alba Aréna már most pazar látványt nyújt az arra autózóknak. Az acélszerkezet tetőre kerülése után egyre biztosabbnak látszik, hogy az Ifj. Ocskay Gábor Jégcsarnokban megszokott katlanhangulat meglesz az Arénában, a látványt pedig egy 9 tonnás kivetítő fokozza majd. Érdekesség, hogy a jégkorongmérkőzéseken 6000 fős nézőtér a koncertek, rendezvények alkalmával 8200 főre bővíthető.

„Teljesen az ütemterv szerint haladunk, szinte napra pontosan tartjuk azt.” – mondta Bajnok Sándor, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója, aki arról is beszámolt, hogy pillanatnyilag a tetőt fedő acélszerkezet szerelése folyik, és a tervek szerint június 28-ra a tető lemezelése, a víz- és hőszigetelés, valamint az épület teljes „körbezárása” – tetővel és a nyílászárókkal – is megtörténik. A tető 1860 tonnás acélszerkezetére összesen 14.000 m² lemezfedés kerül, a többszintes épületet pedig 5100 darab, 1.5×4 méteres árnyékoló veszi majd körbe. Elmondta, jelenleg körülbelül 260-300 ember dolgozik az építkezésen, de márciustól várhatóan több szakipari munka – például a hidegburkolás, gipszkartonozás, festés – is bekapcsolódik, amivel a 400-at is elérheti a helyszíni dolgozók száma. Ha ehhez még a beépítésre kerülő anyagokat legyártó műhelyeket is hozzávesszük, akkor közel 800 embernek ad napi szinten munkalehetőséget az Alba Aréna építése.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester örömmel járta be az Aréna épületének szintjeit. „Elérkeztünk ahhoz a készültségi szinthez, melyből már látszik, hogy itt egy aréna lesz. Egy olyan aréna, ami igazi otthona lehet a magyar jégkorongnak, azon belül is a Volánnak, továbbá pedig kulturális és közösségi tere is lesz a városnak és a régiónak egyaránt.” – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette, az új útkapcsolatoknak köszönhetően biztonságosan és korszerűen lehet majd eljutni az Alba Arénához. Fontos, hogy a magas energiaárak ellenére a létesítmény fenntartható legyen, ennek érdekében pedig a legkorszerűbb technológiákat fogják alkalmazni. Földgázra egyáltalán nem lesz szükség az arénában, a hűtésért és fűtésért a villamos áram, valamint a beépítésre kerülő talajszondák és hőszivattyúk felelnek majd. A polgármester elmondta, hogy a több mint 40 milliárd forintos állami forrásból megvalósuló fejlesztés nem csak az Alba Aréna fejlesztését foglalja magában, de a környező közlekedési és közműfejlesztéseket is, valamint a Budai út és az Alba Ipari Zóna összeköttetését megteremtő út megépítését is.

„Nem csak egy épület, de egy új városrész születik azzal, hogy a Budai út, a Nagyszombati út, valamint a Rozmaring utca összekötésre kerül.” – mondta Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője. Ahogy fogalmazott, az épület nem csak a sportnak ad majd otthont, de vásárok, koncertek, különböző kulturális rendezvények helyszíne is lehet a jövőben.

Az Alba Aréna építése várhatóan 2023 végére fejeződhet be.

(ÖKK, fotó: Simon Erika)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Media24

2023-02-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami