Nátha ellen: hársfavirággal!

2023-04-21

A hársfavirágot kiválóan alkalmazhatjuk torokfájás és köhögés ellen, valamint a láz csillapítására. Oldja a hörghurutot, erősíti az immunrendszert, segíti a nyugodt alvást és a könnyű légzést is.

Csodás illattal árasztja el környezetét a hársfa június környékén. Magassága akár 40 méter is lehet. Koronája 20-30 méteres, széles, gömbölyded formájú, nagyon sűrű. Levelei nyelesek, arasznyi méretűek, kihegyezettek, szálkás fogúak, a töveknél asszimetrikusak, fonákjuk halványzöld, tojásdad alakúak és mindkét oldalukon kopaszok. A levelek és a zöldes-sárga színű kocsány összenő a kocsány hosszának felén.

Virágai sárgás-fehér színűek, mellékszirmosak, csüngő álernyőben nyílnak – 2-15 virággal. Termései lehetnek gömbölydedek vagy hosszúkásak, simák, vastag falúak. Kettős ivarú, a porzónak több szabad porzószála van, melyek ötös csoportokban helyezkednek el.

Nevét (Tilia) leveleiről kapta: a görög „tilia” szó jelentése ugyanis „szárny” – levelei pedig olyanok, mint a szárnyak. A „hárs” szó pedig finnugor eredetű. Korbábban „hás”-nak is nevezték.

E növény hazája Észak-Amerika. A mély fekvésű, üde talajokat szereti. Kevésbé ellenálló, nem bírja a szennyezett levegőt. Európában a 30 Tilia fajból hat van jelen. A hazánkban megtalálható fajok közül hármat mindenképpen ki kell emelni:

  • a kislevelűt (Tilia cordata Mill – a latin „cor” jelentése „szív”, s a levelek kialakulására vonatkozik) – a hársfajok több, mint 95%-át ez teszi ki, kertekbe, parkokba ültetik
  • a nagylevelűt (Tilia platyphyllos Scop – a görög „platys” jelentése „széles”, a „phyllon” pedig „levél”) – főként a szurdokvölgyekben, északi erdőkben nő, kb 100 hektárral van jelen
  • és az ezüstöt (Tilia tomentosa) – általában városokban láthatjuk, a természetben alig. A városi környezetet jól bírja, mert szárazságtűrő, ellenálló a kártevőkkel szemben – ezért gyakran sorfának ültetik a parkokba.

Gyógyászati jelentősége a kislevelű és a nagylevelű hársnak van. (Ez utóbbi előbb kezd el virágozni.) Az ezüsthárs nem alkalmas gyógyászati célra! Könnyen megkülönböztethető társaitól, mivel virágait csillagszőrök borítják, levelei pedig ezüstösen csillognak.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/02/13/natha-ellen-harsfaviraggal

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Temesvári Márta

2023-04-21

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami