Mire jó a kakaóvaj?

2023-01-19

A kakaóvaj az egyik legkiválóbb bőrápoló: javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti kiszáradását. Növényi napvédőként is funkcionál, s még striák / hegek halványításához is használhatjuk!

Amikor kisgyerekként horgászni jártam apukámmal, mindig pakolt a horgok, botok, szákok és a megfőzött kukorica mellé kakaóvajat is, hogy azzal kenegesse magát, s engem a leégés ellen. Akkor még nem tudatosult bennem, hogy e szó „kakaóvaj” pontosan mit is hordoz magában, milyen összetevői vannak? Hogy a „kakaó” a csokoládé egyik fő alapanyaga (bár manapság már nem feltétlenül, hiszen sok hasonló elnevezésű termék csak „nyomokban tartalmazza” ezt a növényt…), egyéb felhasználási módjai pedig kiváltképp nem voltak ismertek előttem.

Azóta persze megtudtam, hogy a kakaóvajat az élelmiszer- és a szépségipar is számtalan területen felhasználja. A kakaó jótékony hatásairól már írtam egy korábbi cikkben, most pedig jöjjön a kakaóvaj!

A kakaóbabot évente kétszer szüretelik: júliusban és októberben. A legjobb minőséget és a legnagyobb mennyiséget az őszi szüret adja. Miután a kakaóbabot leszedték, válogatják, tisztítják, hagyják pár napig erjedni, majd szárítják és fertőtlenítik. Ezt követően eltávolítják a héját, felaprítják – ez lesz a kakaótöret (kakaó nibs), amit megpörkölnek. Az aromás töretet megőrlik – egyre finomabbá.

Miközben őrlik, hő keletkezik, s ennek hatására a kakaóvaj kiolvad. A folyékony masszát szitalyukú hengerben préselik, mely következtében külön válik a folyékony kakaóvaj. Ez adja egyébként a kakaóbab 54 %-át! A hengerben maradt kakaópogácsát megőrlik – ez lesz a kakakópor.

Ha nagyon jó minőségű kakaóvajat szeretne valaki kinyerni a termésből, akkor olyan területekre kell ültetvényt telepítenie, ahol az évi csapadék mennyisége legalább 1000-1500 mm. Vagyis főként az egyenlítő környéke tűnik optimálisnak ebből a szempontból.

A kakaóvaj rendkívül gazdag értékes tápanyagokban, és az egyik legkiválóbb bőrápoló. Számtalan kozmetikai termék alapanyagául szolgál. Megtalálható kézkrémekben, pakolásokban, tusfürdőkben, szappanokban, testápoló krémekben, balzsamokban, samponokban. Előszeretettel használják, mert javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti kiszáradását.

Amikor annak idején a Velencei-tavon ringva kezembe került a kakaóvaj két hal kifogása közben, bizony oda is folyt belőle, ahova nem szántam – miközben bőrömre simítottam. S persze, hogy szenvedtem vele kicsit, hiszen szobahőmérsékleten szilárd állapotú, bőrrel érintkezve – és nagy melegben – viszont elolvad.

A teljes cikk itt olvasható:

https://fmc.hu/2021/01/23/mire-jo-a-kakaovaj

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Temesvári Márta

2023-01-19

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami