Miért népszerű a mézelő méh, vagyis a citromfű?

2022-04-07

A citromfüvet már több mint kétezer éve termesztik gyógyereje miatt. Az ókorban egy híres orvos, Avicenna életelixírnek tartotta. Hatóanyagai alapján akár az is lehetne.

A nevéből talán már lehet következtetni rá, hogy a citromfű a mediterrán éghajlatot szereti. Akkor lesz dús és egészséges, ha meleg, napos helyre kerül. Magról április elején vethető, ha pedig palántát akarunk nevelni, akkor ráérünk májusban foglalkozni vele. Magról zölddugványról vagy tőosztással szaporítható. Nemcsak a kertbe, hanem balkonládába, cserépbe is helyezhetjük.

Akár 150 cm magasra is megnőhet. Szárán pici, szőrös, tojásdad alakú, enyhén csipkézett leveleket láthatunk, melyek illata a citromra emlékeztet. A citromos illatért a citronellol a felelős. A citromfűolajban van még citral, pinén és limonén is. Virágai fehérek, enyhén rózsaszínűek vagy pirosasak, és július-augusztusban nyílnak tízesével-húszasával a levélhónaljakban.

A citromfű a Földközi-tenger vidékéről származik. Dél-Európában a görögök terjesztették el. Arra használták, hogy megakadályozzák a méhcsaládok kirajzását, mivel virágaiban nagyon sok a nektár, és a méhek nagyon szeretik. Évszázadok óta a méhkasok közelébe ültetik, hogy finomabb legyen a méz. Erről már a híres római író-polihisztor, Plinius is beszámolt.

Latin neve (Melissa officinalis) is erre utal: a „Melissa” jelentése: „mézelő méh”. (Egyébként női név a „Melissa” – a méhek védelmezője, egy görög tündér.) Népies elnevezése is valószínűleg innen ered: mézelke, mézfű, méhfű, macskaméz, de hívják orvosi citromfűnek, igaz nadrafűnek és citromszagú melisszának is.

Több, mint 2000 éve termesztik gyógyereje miatt. Már az ókorban is használták sebgyógyításra, csípésekre, vágásokra, valamint tudtak vírusellenes és antibakteriális hatásáról is. Az erről szóló írásos dokumentum egy híres orvoshoz fűződik (Avicenna), akinek könyvét lefordították magyarra is. Címe: A gyógyítás művészete (Canon Medicinae). Ő azt állította róla, hogy „életelixír”. Hatóanyagai alapján akár az is lehetne, hiszen erős polifenolokat, flavonoidokat, terpéneket és a rozmaringsavat találhatunk benne.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/04/02/miert-nepszeru-a-mezelo-meh-vagyis-a-citromfu

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. június
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Written by Temesvári Márta

2022-04-07

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami