Szakértő edzőtől tanulj, ne a Youtube-ról!

2023-07-15

Aki azonnal a lehető legnehezebb gyakorlatok kipróbálásával szeretne elmerülni a választott sportágban (mert minek bíbelődni az alapok begyakorlásával?), s mindezt „ingyen”, szakértő edző kikerülésével, az mindenképpen tanuljon a Youtube-ról! Hogy megéri-e? A gerincműtéteket végző orvosoknak, izomszakadásokkal, törésekkel, húzódásokkal és rehabilitációval foglalkozó szakembereknek mindenképpen…

Ha úgy döntünk, hogy nincsen szükségünk edzőre, és sokkal olcsóbb / hatékonyabb / gyorsabb megoldás otthon, a számítógépünk áldásos Internet-összeköttetését kihasználva a Youtube-on bugászni oktató videók után, akkor bátran huppanjunk le kedvenc fotelünkbe, laptop az ölbe, hideg sör és ropogós chips a kézbe, s indulhat is a móka!

Ezek felett jobb, ha elsiklunk, ne foglalkozzunk velük. Bizonyosan találni fogunk olyan csatornákat, amelyek ontják magukból a látványos „produkciókat”, amiket persze végtelenül egyszerű leutánozni (mert miért is ne lenne az egy laikus meglátása szerint?). Elég, ha egyszer-kétszer megtekintjük a nekünk tetsző felvételeket, s már készen is állunk arra, hogy profi módon növeljük állóképességünket, erősítsük izmainkat, csökkentsük testünk zsírszázalékát.

Még jobb, ha a mókába bevonjuk a szomszédban tanyázó haverunkat is (hiszen mi már tudjuk, mit hogyan kell, s a tudást illő megosztani másokkal), és együtt mókolunk a gyorsan beszerzett súlyokkal és egyéb eszközökkel.

Lehetőleg az első kísérletekről azonnal dobjunk is fel egy-két videót az internetre (hadd tanuljon belőle más is, s ne felejtsük el azonnal posztolni a facebookra, mert a nagy like-vadászatban nem maradhatunk le!), de csak azután, hogy felvásároltuk a legmenőbb cuccokat az edzéshez (nehogy már szakadt kisgatyában nyomjuk, mert az nagyon ciki).

A tapasztalatainkat aztán garantáltan kórházi ágyon beszélhetjük meg egy kiadós műtét után a már említett edzőtárssal….  Hogy miért ez a tipikus „munkamenet”? Mert vannak olyan sportágak, amelyeket képtelenség megtanulni szakértő oktató útmutatása nélkül.

Gyógytorna esetében van, amikor feltétlenül szükséges a szakértői segítség a gyógyuláshoz vagy a megelőzéshez. Az alkalmazott technikákat (Schroth, McKenzie-módszer, Alexander-módszer, Dévény-mozgásterápia, Feldenkrais-módszer, K-Taping módszer, Kinesio Tape, Terrier-módszer) senki sem tudja magától megtanulni.

Az információk nem szállnak be maguktól a fejünkbe csak úgy. A műtéti és baleseti rehabilitáció, a tartásjavítás, mozgáskoordináció javítás, tartáshibák korrigálása, gerinctorna, szülés utáni torna, stb., mind szakértői tudást és alapos ismereteket igényelnek.

Aktív gyógytorna esetében maga az alany végzi a mozdulatokat. Ekkor a terapeuta és páciens közösen dolgozik – a gyógytornász irányításával. Passzív esetben a gyógytornász vagy valamilyen eszköz hozza létre a kívánt mozdulatokat.

Ekkor tehát szükséges a gyógytornász jelenléte, aki megtanítja a mozdulatokat és korrigálja is azokat. Ugyanez érvényes többfajta sporttevékenységre is: vannak olyan típusok, amelyekhez elengedhetetlenül szükséges a szakértői felügyelet.

A teljes cikk:

Szakértő edzőtől tanulj, ne a Youtube-ról! (fmc.hu)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Temesvári Márta

2023-07-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami