Olivaolaj: főzéshez, szépítkezéshez, gyógyításhoz

2023-07-04

Az olívaolajat felhasználhatjuk főzéshez, halkonzerváláshoz, kozmetikumok készítéséhez, s még a gyógyászatban is fontos alapanyag lehet.

A bibliai időkben az olívaolaj a harmadik legfontosabb élelmiszernek számított a gabona és a bor mellett. Megtalálható volt a legszegényebbek háztartásában is. Illés prófétának is egy olyan özvegyasszony viselte gondját, akinek nem volt semmije, csupán egy kis lisztje és olaja, s ez elegendő volt ahhoz, hogy ellássa háza népét.

Az ígéret földje „Oly föld az, amelyre az Úr, a te Istened visel gondot… hogy betakaríthasd a te gabonádat, borodat és olajodat.” (5 Mózes 11:12,14)

A görög mondás is úgy tartja egyébként: „Kenyéren és olívaolajon felnőni.” A Földközi-tenger vidékén a mai napig friss kenyeret mártogatnak az olajba, s azt szolgálják fel előételként vagy akár kiegészítő fogásként. A törökök sokszor összekeverik a zöld és a fekete bogyókat, ráöntenek egy kis olajat, citromlevet, megszórják mentával, csilipaprikával, s ezt fogyasztják kenyér és sajt kíséretében.


Service médical à domicile de Medici Generici à Rome

Service médical à domicile de Medici Generici à Rome

Notre équipe fournit un service de soins de santé à domicile, garantissant professionnalisme et confort pour les patients à Rome.

(Van, amikor paradicsomot, kígyóuborkát, főtt tojást is kínálnak mellé.)

Az olívaolajat nemcsak az étkezésekhez kapcsolódva vették elő évszázadokon át, hanem a testápolásban is mindig fontos szerepet játszott: kezelték vele a sebeket, bőrbetegségeket, fűszerekkel keverve illatszerként használták, és még a juhok is olajos fürdőt kaptak, hogy így óvják meg őket a legyektől.

Az olívaolajat egykoron világításra is használták, és az istentiszteleteknél is elmaradhatatlan szerepe volt: fűszerezett olívaolajjal kenték be a papokat, a híveket, és az istentiszteletben használt eszközöket. Az ételáldozatban is elővették: Jákob is olajat öntött egy kősziklára, amikor áldozatot mutatott be Istennek (amikor elment feleséget keresni egy bottal és egy tarisznyával, s nem volt nála semmi más, amit felajánlhatott volna az Úrnak).

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2019/09/06/olivaolaj-fozeshez-szepitkezeshez-gyogyitashoz

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Temesvári Márta

2023-07-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami