Ne csak fújd a pitypangot, edd is meg, mert gyógyhatással bír!

2022-07-27

A pitypang az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, melynek minden része fogyasztható a gyökerétől a virágáig!

„Tépjünk egy kis pitypangot a nyulaknak!” – fordult felém édesanyám, miközben épp élvezni kezdtem a csábító hintaágy álmosító ölelését. Frissítő zápor után nyújtózkodtak körülöttünk a fűszálak, s a nedves föld optimális körülményekkel bíztatta családom legidősebb asszonyát az eltervezett művelet végrehajtására. A gyermekláncfüvet ugyanis gyökerestől kell kitépni, ami száraz időben sem túl bonyolult feladat, ám eső után méginkább gyerekjátéknak tűnik.

S mit tehet egy gyermek? (Nevezzük magam annak, hiszen a nagymamám mindig azt mondta, hogy akinek még él az anyja, az gyerek.) Hát kimásztam a párnák közül, hoztam a zsákot, amiből majd nemcsak az édes kis szőrgombócok fognak falatozni, hanem – sejtésem szerint – mi is!

A kutyatej ugyanis az egyik leghasznosabb gyógynövényünk, és igen finom ételeket is készíthetünk belőle! Aki e kifejezésen, hogy „kutyatej” fennakad, annak figyelmébe ajánlom a növény további elnevezéseit (van belőle bőven!): asszonyhűség, bárányfejűfű, barátfej, barátfejűfű, barátfő, barátfű, békavirág, békasaláta, bimbófű, buborékfű, buglyosvirág, erdélyben czikória, cikóriavirág, csattogógaz, cserbóka, csürkevirág, disznókék, disznósaláta, ebtej, eszterláncfű, éjjelilámpa, férfihűség, gyermeklánc, gyermekláncfű, gyermeklánczfű, hányóra, kácsavirág, kákics, kikirics, kislibavirág, kopaszbarát, kotlóvirág, kutyavirág, kutyatej, lámpavirág, láncvirág, láncfű, lánclapi, marcivirág, májusi virág, női hűség, oroszlánfogfű, pampula, papatyi virág, papvesszeje, pilisfű, pongyola pitypang, pitypang pimpó, pimpam, pimpiparé, pimpampárévirág, pimpo, pimpónya, pipevirág, raponc, récevirág, saláta, sárvirág, tejesfű, tejesfűvirág, törpe, törpe sárgacikória, tyúkvirág, oroszlánfog, vadsaláta, vakulócsirke, vénasszonyvirág, zsibavirág…

Bizonyára vannak, akik további neveket is hozzá tudnának írni a listához. A perzsák úgy hívják: talk chakok. Az arabok „tarakshagog”-ként emlegetik. Angol neve „dandelion”, a franciák pedig azt mondják rá: „dent de lion”.

Visszatérve a kutyatejhez: meg kell jegyezni, hogy a pitypang nem a kutyatej nemzetségbe tartozik, tehát nem szabad összekeverni a farkas kutyatejjel, aminek nemhogy nincsen gyógyító hatása, de ráadásul még mérgező is! A gyermekláncfű a pitypang nemzetség tagja, s ebből adódóan sokszor csak pitypangként emlegetik.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/06/14/ne-csak-fujd-a-pitypangot-edd-is-meg-mert-gyogyhatassal-bir

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. augusztus
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Temesvári Márta

2022-07-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Mi okozhatja a magas vérnyomást?

Mi okozhatja a magas vérnyomást?

Magyarországon másfél millió embernek magas a vérnyomása, mely minden nyolcadik halálesetben is közrejátszik. Miért...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami