Milyen kettlebellnek nevezett súlyt ne vegyél meg?

2023-07-02

Többfajta sportágban használnak már kettlebellt kiegészítő eszközként. A crossfitesek kezében is leng a gömbsúly – sokszor sajnos egyáltalán nem szabályosan, sőt, brutál balesetveszélyesen, de most túllépünk ezen, mert ez a cikk más témára született (és általánosítani se illik, sőt sértő is lehet, hiszen vannak jó példák is, magam is láttam már), és magánemberként is sokan fordulnak a füles golyóhoz erősítési célzattal. No, de vajon tudja-e mindenki, milyen a jó kettlebell?

Ahogyan a bevezető utolsó mondata is sugallja: nem minden kettlebellnek nevezett golyó alkalmas a rendszeres és helyes használatra, a célunkhoz szükséges gyakorlatok elvégzésére.

Nem szeretnék megbántani egyetlen golyógyártó céget sem, pláne a nagyáruházakat, amelyek minden bizonnyal elég profi jogászcsapatot foglalkoztatnak azért, hogy az őket ért vélt/valós támadásokat visszaverjék/földbe döngöljék (plusz még több milliós perköltséggel is megajándékozzák az alperest), ezért csak finoman annyit mondok, hogy nem kell azonnal örömmámorban úszni, ha kettlebellnek kinéző, és ilyen néven hirdetett tárgyat látunk egy postaládánkban landoló katalógusban – és persze olcsón!

Az ár az, amivel könnyedén megfogható a laikus ember, akiben ott van a vágy, hogy edzeni akar (Mert például olvasta a kettlebellről szóló cikkemet, vagy felizgatta e súlyban rejlő lehetőségek tárháza, avagy rehabilitálódni vágyik),  és nem kérdez megy egy szakértőt az eszközvásárlással kapcsolatban, illetve el sem megy egy profi instruktorhoz (Pedig szóltunk arról is, miért fontos a szakértelem és van egy régi cikkem is arról, hogy személyi edzővel vagy nélküle?), hanem a Youtube-ról akar tanulni, vagy a szomszéd gyerektől, aki „jó jattos”, és ő már profi, mert tud két gyakorlatot.

Nem akarok leszólni senkit, én is mókoltam több sportágban régen úgy, hogy azt hittem, a megfelelő embertől tanulok, és jól is csinálom, aztán persze kiderült, hogy dehogy! Kellenek az ilyen tévutak ahhoz, hogy később észnél legyünk és tudjuk, hogy mindig meg kell keresni a forrást, ha valóban tiszta vizet akarunk inni, s meg tudjuk különböztetni a felkavart, iszapos tóvizet a kristályszínű nedűtől.

Íme egy több sebből vérző, szörnyűséges swing-nek nevezett gyakorlat… (Ahol még a golyó se jó… Az előbb pont áthúztuk a mellékelt fotón, hogy NE!) Most nem fogom részletezni, hogy miért veszélyes a gerincre (is) nézve, ha görbe a hát, és az is kimarad most az elemzésből, hogy pont a swing funkcióját veszi el ez a kivitelezés, és képtelen vagyok felfogni, hogy aki ezt így kitalálta, pontosan mire gondolt, mit akart erősíteni/fejleszteni. Tényleg nem értem – úgyhogy erre majd egy másik cikkben visszatérünk. Most maradjunk az eszköznél.

Mivel tudom, hogy miből lehet a baj, sérülés (és persze a felesleges pénzkidobás, mert ami nem megfelelő minőségű, azt úgyse tudjuk sokáig használni, tehát újat kell vennünk, ami újabb pénzeszközök felhasználását jelenti – a semmiért), ezért tartom fontosnak, hogy e blogbejegyzésben most végigvegyük azt, hogy milyen kettlebell alkalmas a használatra?

Én személy szerint minden tanítványomnak kizárólag minőségi kettlebellt adok, amivel balesetmentesen, optimális módon lehet edzeni. Teljesen mindegy, hogy CrossFit-ről, Hot Iron-ról vagy kimondottan kettlebell óráról van szó: a fogás azonos, a súly leng, a kezünkben forog a fül, körülöttünk pedig emberek vannak, esetleg a lakásunk berendezései, amelyek sérülhetnek – és persze mi magunk is sírhatunk, ha megfájdul/eltörik/elszakad valamink.

A teljes cikk:

Milyen kettlebellnek nevezett súlyt ne vegyél meg? (fmc.hu)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. április
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Written by Temesvári Márta

2023-07-02

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami