Könyvbemutató: Gyógynövények nyomában

Szerző: Media24

2022-07-03

A hazánkban termeszthető gyógy- és fűszernövényeket ismerhetik meg Lencsés Rita legújabb könyvéből. A természetgyógyász, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő Kertünk patikája című kötetében 50 féle növénnyel ismerteti meg az olvasót, és segítséget nyújt azoknak, akik egészségük megőrzése, illetve öngyógyítás céljából szeretnék ezeket termeszteni és biztonságosan felhasználni, hangzott el a kiadványt bemutató sajtóbeszélgetésen.

Egy nagy csokor illatozó gyógy- és fűszernövény mellett, valamint a kiskertben és a balkonládában termett levendulából, citromfűből, mentából és fügelevélből készült szirupok kóstolója keretében mutatta be legújabb könyvét Lencsés Rita. A Kertünk patikája című kötetben olyan növények szerepelnek, amelyeket otthon termeszteni lehet, és biztonsággal szedni, felhasználni. Mint ahogy azt a természetgyógyász, fitoterapeuta, gyógynövényszakértő író elmondta, a felsorolt növények között vannak olyanok, amelyeket eddig csak zöldségként ismertünk, de gyógyhatásuk révén a fitoterápia is alkalmazza őket. A termesztés előnye a vadon előforduló egyedek begyűjtésével szemben, hogy ez biztonságos (nincs összetévesztési lehetőség), és egy kiszámítható hatóanyaggal rendelkező anyagot kapunk.

Mint ahogy a szerző 2020-ban megjelent A gyógynövények nyomában című első kötetében, úgy ebben a könyvben is pontos alaktani leírást ad a termesztési lehetőségek bemutatásával együtt. Ismerteti, hogy gyógyászati céllal melyik részüket használhatjuk fel, milyen hatóanyagokat tartalmaznak, és milyen betegségekre alkalmazhatjuk őket. Gyakorlati útmutatásokat is kap az olvasó a begyűjtés módjáról, milyen évszakban, milyen napszakban, milyen időjárási viszonyok között lehet megtenni, és hogy az egész növényt, vagy csak egy részét érdemes leszedni. Annak érdekében, hogy milyen formában lehet e növényeket feldolgozni, recepteket is megosztott a szakember.

Manapság a gyógynövények termesztése és felhasználása világszerte reneszánszát éli. Egyre több ember érdeklődése irányul a természet felé, mivel a szintetikus gyógyszerek mellett szeretnének egy természetes, emberközelibb, gyengédebb, kevesebb mellékhatással rendelkező gyógyítási lehetőséget megismerni és felhasználni. A gyógynövényekkel való gyógyítás évezredekre nyúlik vissza és hatásosságát számos dokumentum igazolja, de az elmúlt évszázadban a gyógyszeripar rohamos fejlődése miatt háttérbe szorult. Ezenkívül a nagyfokú urbanizáció egyre jobban elszakítja az embereket a természettől.

Annak érdekében, hogy minél többen visszataláljanak a természet patikájához, indította el 2015-ben Lencsés Rita Krizsány Annával, a Fekete Sas Patikamúzeum kurátorával, a Szent István Király Múzeum művelődésszervezőjével közösen az első Herbarius Programot. A megye különböző pontjaira szervezett túráknak nagy sikere lett, itt ugyanis a gyógynövényismertetők és a -gyűjtés mellett házi praktikákat, felhasználási módokat is tanulnak a résztvevők a szakemberektől, mondta el a keddi sajtóbeszélgetésen Krizsány Anna. A tavasztól őszig tartó túrákat a téli időszakban interaktív előadások, bemutatók követik most már több éve.

A Herbarius Program július végén egy nadapi kirándulással folytatódik. Aki a megjelent könyv vagy a túrák iránt érdeklődik, további információt az esemény közösségi oldalán olvashat.

(ÖKK, fotó: Kiss László)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. augusztus
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Media24

2022-07-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Mi okozhatja a magas vérnyomást?

Mi okozhatja a magas vérnyomást?

Magyarországon másfél millió embernek magas a vérnyomása, mely minden nyolcadik halálesetben is közrejátszik. Miért...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami