Kis nárciszhatározó: hogy csodás virágaid legyenek!

2022-05-13

Hogyan válaszd ki az optimális helyet a nárciszhagyma számára? Milyen betegségek támadhatják meg, és hogyan győzheted le ezeket? Olvass tovább és megtalálod a válaszokat!

Az előző cikkben már megemlítettem, hogy a nárcisznak több mint tízezer fajtája létezik a világon. Az egyik illatosabb, a másik meg színesebb. A kertekben leginkább fehéret, sárgát vagy sárga-fehéret szoktak ültetni, de létezik narancs, pirosas és rózsaszín változat is. Vannak egészen kistermetű és kisvirágú változatok, ahogy magas, hatalmas virágot bontók is. Lehet enyhén csipkézett és dúsan fodrozott, karcsú belső tölcséres és óriásira nőtt szájú…

A költőnárcisznak fehér a virága és már a kolostorkertekben is termesztették, mert virágai hatalmasok és rendkívül intenzív az illatuk. A tazettanárciszt azért érdemes kiemelni, mert szárán 8-15 virágot is találhatunk. A kései nárcisszal köves legelőkön találkozhatunk, és késő ősszel virágzik. A csillagos nárcisz védett növény, ráadásul Magyarországon az egyetlen természetes faj. A jonquillanárciszból virágolajat préselnek Dél-Franciaországban.

Nagy kedvencem a Narcissus Replete, mely 50 cm magasra nő, barackos tónusú frottír szegélyes, egyébként halvány rózsaszínű. Az 1584-ben kitenyésztett Narcissus Cassata alacsony termetű, 25 cm magasra nő, színe élénksárga. A Narcissus Erlichirt halvány rózsaszínéről és sötétzöld leveleiről híres, míg a Narcissus Flyer minden növekedési fázisban változtatja a színét: először barackos, majd elhalványul.

Megannyi forma, méret és színárnyalat! Több száz oldal kéne ahhoz, hogy minden változatot megemlítsek, így most eltekintek ettől. E példák valószínűleg kellőképpen illusztrálták azt, hogy milyen változatos a nárcisz-família.

A nárciszt tehetjük a kertbe, egy cserépbe, dézsába. Csoportosan ültetve érvényesül a legjobban. Jól társítható más évelőkkel, egynyári növényekkel és az örökzöldek közelében is nagyon jól mutat. Remekül illik mellé a tulipán, a jácint, a krókusz…

A nárciszhagyma ültetését szeptember közepétől november közepéig ajánlatos tervezni, és a tervet megvalósítani. A legjobb az október, mert akkor már nem annyira aktívak a kártevők, de még meleg a talaj. A lényeg, hogy még a fagyok beállta előtt végezzünk a művelettel.

A hagymákat alaposan vizsgáljuk meg, mielőtt a földbe kerülnek: fontos, hogy kemény tapintásúak és épek legyenek. Ha puha, kiszáradt vagy penészes, akkor gyorsan dobjuk ki a kukába! A hagyma beszerzése után ne várjunk sokáig az ültetéssel, nehogy kiszáradjon!

A virág otthonául napos vagy félárnyékos helyet nézzünk ki. Ez lehet a virágágyásban, a sziklakertben vagy akár egy lomblevelű fa körül. Sziklakertbe a kisebb, mini fajtákat ajánlott tenni, mint például a Minnow vagy a Hawera. Szépen mutat a gyepben is, de ilyenkor vigyázni kell arra, hogy fűnyíráskor ne álljunk növekedése útjába, ne gyaluljuk le szegényt a fűvel egy magasságba rendezve!

Magas fajták esetén figyeljünk arra, hogy a kiszemelt hely szélvédett legyen. Így elkerülhetjük, hogy a szél kettétörje a növényt.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/05/10/kis-narciszhatarozo-hogy-csodas-viragaid-legyenek

(Fotó: Ternák Ferenc, Media24)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. november
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Written by Temesvári Márta

2022-05-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Csütörtökön este már havazhat

Csütörtökön este már havazhat

A meteorológiai prognózisok szerint napokon belül megérkezik az első hó Magyarországra. Csapadék mindenhol várható már...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami