Kettlebell, a látványos fejlődés eszköze

2022-07-22

A kettlebellt már a cári Oroszországban is használták az erőművészek és a súlyemelők. Az orosz különleges egységek tagjai is ezzel fejlesztették mindig gyorsaságukat, állóképességüket, erejüket, s az amerikai katonai és rendfenntartási elit eszköztárából sem hiányozhat a „füles golyó”. Hazánkban is megtalálható már a fegyveres testületeknél, s az élsportolók is bátran nyúlnak utána. Sőt, még te is formálhatod vele testedet!

Mire jó a kettlebell?

Az előző részben már kifejtettem, hogy a kettlebell az antik szobrokhoz hasonlatos alakhoz segíthet hozzá. Segítségével gyönyörű izmokra, acélosságra, karcsú derékra, kockás hasra, széles vállakra, szép combokra és kemény popsira tehetünk szert. Vagyis olyan testre, amelyre mindenki vágyik. Persze, a kettlebell-lel nemcsak kívülről alakíthatjuk át magunkat! Azon túl, hogy tetszetős látványnak örülhetünk pár hónapos edzés után (és a párunk is, amikor ránk tekint) azt is észrevehetjük, hogy remekül fejleszthető vele az állóképesség, növelhető az erő.

Miközben erősödünk, s növeljük tüdőnk kapacitását a súly letakarítja testünkről a felesleges zsírt. Nem ritka a heti 1% testzsírcsökkenés sem! Ha túlsúllyal küzdünk: lefogyunk. Ha túl soványak vagyunk: megizmosodunk.

Hogyan néz ki egy kettlebell?

A kettlebell leginkább egy ágyúgolyóra hasonlít, amelynek van egy fogantyúja. Eredetileg mezőgazdasági szerszámként használták: segített a termés lemérésében, mint ellensúly. Hamarosan viszont rájöttek a benne rejlő egyéb lehetőségekre is.

Hogyan használjuk a kettlebellt?

A kettlebellt nem a tengelynél fogjuk meg, mint az egykezes és a kétkezes súlyzókat, hanem a fogás messze esik a súlyzó középpontjától. Ebből adódik, hogy amikor használjuk ezt az eszközt, akkor folyamatosan koordinálnunk kell a mozdulatainkat, s már ahhoz is nagy erő szükséges, hogy helyesen tartsuk a súlyt, hiszen adott izomcsoportokat kell bevonni a végrehajtáshoz.

A kettlebell elsősorban a törzsünket erősíti, de mivel az edzés során elengedhetetlen az egész testünk koordinált működése, ezért fejleszti a lábakat, a karokat is és extrém módon segíti a zsírégetést. Nem hasonlítható össze egyetlen más „súlyzós” (konditermes) edzéssel sem!

Milyen múltja van a kettlebellnek?

Ezt az orosz öntöttvas súlyt már a cári Oroszországban is használták az erőművészek és a súlyemelők. „Nincs még egy olyan sportág, amely olyan jól fejlesztené az izomerőt és a testet, mint a kettlebell-sport”. – írta róla 1913-ban a Hercules című orosz folyóiratban Ludvig Csaplinszkij.

Ezt támasztják alá azok a súlyemelő legendák is, akik kettlebell-lel edzve kezdték olimpiai karrierjüket: például Jurij Vlaszov, Leonyid Zsabotyinszkij. Az orosz különleges egységek tagjai is kettlebellel fejlesztették mindig gyorsaságukat, állóképességüket és erejüket, valamint az amerikai rendfenntartási és katonai elit  (FBI, titkosszolgálat, tengerészgyalogság…) is felismerte ennek az eszköznek az egyszerűségét és hatékonyságát. Sőt, hazánkban sem hiányozhat a fegyveres testületek eszköztárából a kettlebell!

A teljes cikk elolvasható itt:

Kettlebell, a látványos fejlődés eszköze (fmc.hu)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. augusztus
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Temesvári Márta

2022-07-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Dán védőt igazolt a Vidi

Dán védőt igazolt a Vidi

Hollandiában, Kazahsztánban és Svédországban is légióskodó, korábbi dán utánpótlás válogatott középső védőt igazolt a...

A Vidi kabarénak a Fradi tapsolt

A Vidi kabarénak a Fradi tapsolt

Megyei szinten is kínosan gyenge védekezést produkált, kabaréba illő, edzésen is arcpirítónak számító gólokat kapott a...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami