Jácint: a kert egyik legaromásabb virága

2023-05-04

Csodálatos illattal árasztja el a kertet tavasszal a jácint, mely szinte bármilyen színben pompázhat. Érdemes beszerezni e növényből néhány hagymával, mert örömforrása lehet a szemnek és az orrnak is, miközben ültetése és nevelése rendkívül egyszerű.

Húsvét környékén két virág mindig kerül édesanyám vázáiba: a nárcisz és a jácint. Így az „igazi tavasz” beköszöntét e két szépség jelenti számomra. Oly’ színesek, hogy rájuk pillantva mindig sokkal vidámabbá válik a napom. A jácintot különösképp kedvelem: mindig közel hajolok hozzá, hogy intenzívebben érezzem csodás illatát. S mivel az előbb is így tettem, hát el is döntöttem, hogy „ő” lesz a mai cikkem témája!

A jácint (Hyacinthus orientalis) Délnyugat-Ázsiában, Libanonban, Északnyugat-Szíriában, valamint Törökország déli és középső területein őshonos. Hagymás növény, hagymájának átmérője 3-7 cm. Levelei nedvdúsak, puhák, örvösen nőnek, 15-35 cm hosszúak, szélességük 1-3 cm. A szár, melyen a virág bomlik, általában 20-35 cm, ám néha az 50 cm-t is elérheti. Füzérvirágzatán 2-50 virágot találhatunk, melyek körül csöves, hatszirmú lepellevelek nőnek.

A jácintnak rengeteg fajtája (több, mint 2000) létezik. A nemesített változatok füzérvirágzatában általában sűrűbben állnak a virágok, mint a vad fajták esetében: akár 100 virág is lehet egy füzéren. Nézzünk néhány példát a különbségekre:

A Holland jácintot sűrű, sötétkék virágtüskék jellemzik, mindegyik szirmon sötétlila csíkkal. A levelei lándzsa alakúak és élénkzöldek, s úgy tűnik, mintha lebegnének. 15-25 cm magasra nő meg. Szereti a jó vízelvezetésű talajt (mely nedvességtartalma átlagos), a napot és a félárnyékot is. E változat virágzásban tavasz közepén 2-3 hétig gyönyörködhetünk.

A Hyacinth Carnegie könnyen felismerhető világító hófehér tüskéiről, melyeket sűrűn borítják be a csillag alakú virágok. Minden hónapban virágot bont. Magassága megegyezik az előbb említett társáéval, ahogyan levelei színe is. Ültethetjük sziklakertbe, konténerbe is.

Harlem jácintvárosa a leggyakoribb fajta hazánkban. Levelei mélyzöldek, virága kankalinsárga. Élettartalma 2-5 év. (A jácinthagymák általában nem élnek tovább 3-4 évnél.) Ültetvénybe ajánlott telepíteni: a hagymákat 0,1 méter távolságra rakjuk le egymástól!

A Jácint Jan Bos április-májusban virágzik. Virágai élénk pirosak / ciklámen színűek. Szereti a humuszban gazdag talajt, a teljes vagy a részleges napfényt.

Hosszasan sorolhatnánk még a fajtákat – és a színeket: a jácint pompázhat a kék, a sárga, a lila, a piros, a fehér, a krém, a rózsaszín megannyi árnyalatában. Talán ezért, s csodálatos illata miatt is lett olyan népszerű az egész világon. Aromája az egész kertet átöleli. Franciaországban főként azért termesztik, hogy parfümöt készítsenek belőle.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/04/16/jacint-a-kert-egyik-legaromasabb-viraga

(Fotó: Ternák Ferenc)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. május
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Temesvári Márta

2023-05-04

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Mi okozhatja a magas vérnyomást?

Mi okozhatja a magas vérnyomást?

Magyarországon másfél millió embernek magas a vérnyomása, mely minden nyolcadik halálesetben is közrejátszik. Miért...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami