Így lehet a kerted káprázatos királynője a liliomfa

2022-05-29

Ha szeretnéd tudni, hogy miként veheted rá a liliomfádat arra, hogy hatalmas, gyönyörű, egészséges virágokkal örvendeztessen meg, akkor olvass tovább!

Legutóbb megígértem, hogy a folytatásban elárulom, miként lehet e cikk olvasójának csodálatos liliomfája. A magnólia ugyanis olyan fantasztikus látványt nyújt virágzáskor, hogy mindenképpen érdemes egy-két példányt ültetni belőle a kertünkbe.

A liliomfa virágai hatalmasak, színük lehet fehér, bíboros, sötét vagy világos rózsaszínű. Az illatuk is csodálatos (legalábbis a legtöbb fajtának). Levelei zöldek, kissé hegyesednek, kerekdedek.

Két fajtát különböztethetünk meg virágzás szempontjából: az egyik előbb levelet hoz, majd virágzik, a másik pedig előbb virágzik, s utána növeszti a leveleket, ám ez utóbbit nem találhatjuk meg a hazai kertekben, mert nem bírja a magyarországi klímát. (Kísérleteztek ugyan vele régen, de sikertelenül / minimális pozitív eredménnyel…)

A legtöbb liliomfa virágzása április-májusra tehető. Van olyan is, amelyik nyáron újra kivirágzik. Sőt, vannak olyan példányok, melyek tavasszal még lustálkodnak, s cserébe egész nyáron gyönyörködhetünk hófehér vagy krémszínű virágaikban. – Ilyen az „Örökzöld liliomfa” is, mely nevéhez illően örökzöld. 10-12 méter magasra nő, rendkívül dekoratív fehér virágaival és kúphoz hasonlító lombkoronájával. Szoliterként ültethető, mint a többi társa is, melyek közül íme néhány (lombhullató) példa:

A „Kínai liliomfa” alacsony növésű, nem szokott 2 méternél nagyobbra nőni, virágai sötét rózsaszínűek vagy pirosak, virágzása májusra tehető. A „Japán liliomfa” akár 5-10 méterre is nyúlhat, bár lassan növekedik. Kelet-Ázsia erdős területeiről származik. Hófehér virágai illatosak, molyhos bimbókból áprilisban nyílnak.

A „Csillagvirágú liliomfa” Japán területéről származik. 3-4 méter magasra nő. Tél végén vagy tavasszal rengeteg csillagot formázó virágot hoz, melyek hófehér vagy világos rózsaszínűek. A „Nagyvirágú liliomfa” a legelterjedtebb hibrid, mely 3-5 méterre nő. Március végétől nyílik. Virágai hatalmasak, kellemes illatot árasztanak, fehéresek vagy rózsaszínűek, szirmai húsosak.

Miután kiválasztottuk a számunkra legmegfelelőbb fajtát, jól gondoljuk meg, hogy hova ültetjük, mert később nem ajánlott kiásni, mivel könnyen megsérülhetnek húsos gyökerei. – Ezért (is) fogalmazzák földlabdásan vagy konténerben.

A magnóliát dugványozással, bújtással is szaporíthatjuk vagy próbálkozhatunk a magvetéssel. A bújtás a leggyakoribb módszer: nyár végén, ősz elején, vagy tavasszal is ledughatjuk a hajtásokat. Mielőtt a földbe kerül, vágjuk le róla a leveleket és kicsit vágjuk meg, majd jöhet a gyökereztető hormon és irány a föld!

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/05/22/igy-lehet-a-kerted-kaprazatos-kiralynoje-a-liliomfa

(Fotó: Ternák Ferenc)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Temesvári Márta

2022-05-29

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami