Erősítsd immunrendszered nyers kakaóval!

2022-11-13

A nyers kakaó remek immunerősítő, energizáló és még a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja. Ez az egyik legerősebb antioxidáns forrás, mely a természetben előfordul. Rendszeres fogyasztásával többfajta egészségügyi problémát megelőzhetünk.

A hideg téli esték egyik velejárója a forró kakaó, amivel sokan szeretik felmelegíteni testüket és megnyugtatni lelküket. Van abban valami varázslatos, ahogy kinézünk az ablakon, s a korán beálló sötétség leple alól ünnepi hangulatot árasztva kikacsintanak az adventi fények. Szakad a hó, fúj a jeges szél, s mi a meleg szobában egy kanapén ülve forró kakaót kortyolgatunk…

Persze, nem a kávéfőző gépben elkészíthető, kakaóbabot alig látott, agyoncukrozott változatra gondolok, hanem a „valódi” kakaóra, amit, ha egyszer is megkóstolt az ember, bizony sosem felejti el az ízét, s többet nem elégszik meg a vizes-tejporos-túlédesített granulátumokkal.

Ha megnézzük a világ kakaóültetvényeinek elhelyezkedését, akkor azt látjuk, hogy kétharmadnyi rész fekszik Afrikában, egy kisebb terület pedig Ecuadorban és Brazíliában. Ezeken az ültetvényeken átlagosan egy év alatt hárommillió tonnát termelnek.

A kakaófák akár 15 méter magasra is megnőhetnek. (Bár az ültetvényeken 6 méternél magasabbra általában nem nyújtóznak.) Termésük kb. 30 cm hosszú, alakjukat tekintve pedig rögbi labdára emlékeztetnek. Ezekben – a fehér, rózsaszín vagy barna gyümölcshúsba ágyazva – kb. 60 babszem található.

Az utóbbi években egyre több kutatás igazolta, hogy a finomított kakaó sokkal kevesebb tápértékkel bír, mint a nyers. Ezért tisztázzuk most, hogy hol helyezkedik el a kettő közötti határ?

A „nyers kakaó” – kifejezés olyan kakaómagot jelent, melyet erjesztettek és szárítottak. Az erjesztés úgy történik, hogy a kakaófa termését leszüretelik (kézzel szedik le a termelők), a magokat pedig kiütögetik a hússal együtt. Hagyják, hogy a napon fermentálódjon. Az erjedés során folyékonnyá válik a hüvely – erre azért van szükség, hogy a bab keserűsége csökkenjen. Ezt követően lemossák a babszemeket, fertőtlenítik, majd következik a napon történő szárítás.

Ennek során figyelni kell arra, hogy 50 fok felé ne menjen a hőmérséklet. Végül a babokat becsomagolják egész, tört vagy por formájában.

Ennek a babnak az aromája anélkül is élvezhető, hogy pörkölnénk. A nyers bab kesernyés és kevésbé karakteres, a 120-140 fokon történő pörkölés viszont megváltoztatja az ízét. A finomításkor sok esetben adalékanyagokat is tesznek a kakaóhoz, s többnyire cukrot is.

Hogy miért válasszuk a nyers kakaóbabot a finomított helyett?

Mert a nyers változat négyszer magasabb antioxidáns tartalommal bír, mint a pörkölt. – És ötvenszer többet, mint a kékáfonya! – A vadon termő áfonyában 61 féle antioxidánst találhatunk, a kakaóbabban 621 félét!

A nyers, egész, szárított kakaóbab ORAC értéke 95.500/100g – ami jóval több, mint a goji bogyónak! (ORAC – az élelmiszerek és táplálék-kiegészítők antioxidáns kapacitásának mérésére szolgál) A tört babnál ez az érték 62.100 /100g, a pörkölt kakaóporé pedig 26.000 /100g. A goji bogyó ORAC értéke: 25.300 /100g.

A teljes cikk itt olvasható:

https://fmc.hu/2020/12/15/erositsd-immunrendszered-nyers-kakaoval

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. február
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728  

Written by Temesvári Márta

2022-11-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami