A trágyadombon nő a legnagyobb tök

2022-10-13

Ha felismerjük a talajban zajló folyamatok fontosságát, és alkalmazzuk a talajművelés új irányát, akkor látni fogjuk, hogy a természet elvégzi helyettünk a kerti munka egy részét. Komposztáljunk egy új módszerrel!

A hagyományos, kert végében elhelyezett komposzt-tárolók használata mellett van még egy megoldás, amit kevesen ismernek, és aki először hall róla, az általában egy kicsit idegenkedve fogadja – holott sokkal egyszerűbb és hatékonyabb módszerről van szó, mint ami általánosságban elterjedt hazánkban (is).

Úgy is komposztálhatunk, hogy egy nagy kupacba rakjuk össze a szerves hulladékot.” – magyarázta Fülöp Attila, amikor e témáról beszélgettem vele – „Egy halomba öntünk mindent, ami végül egy dombot fog alkotni. Gondolok itt a levágott fűre, az összeaprított faágakra, a krumpli levágott héjára, az almacsutkára, bármire, ami szerves. Nagyon fontos a rétegrend, különben a végeredmény egy szemétdomb lesz. A nagyobb, nehezen darabolható hulladékokat – tuskókat, ágakat, deszkát, raklap-részeket – legalul helyezzük el, és erre kerülnek majd az apróbb hulladékok. Minden réteget gondosan terítsünk el az egyenletes rétegződés érdekében. Gyakorlatilag ezt a komposzt dombot használjuk fel aztán a konyhakerti telepítéshez. Ebbe fogjuk beletenni tavasszal a palántákat. Tudom, hogy ez első hallásra nagyon furcsának tűnhet, de akinek egyébként is van konyhakertje, az annak a helyén egyszerűen meg tudja ezt valósítani.”

A fehérvári kertész kifejtette, hogy a szerves hulladékból képzett ágyáson gyönyörű és az átlagnál egészségesebb zöldségnövényeket termeszthetünk. A komposztban nevelt növények sokkal ellenállóbbak a betegségekkel és a kártevőkkel szemben, valamint gyorsabban fejlődnek és nagyobbra is nőnek – mivel minden feltétel adott a kiteljesedésükhöz.

Régen, faluhelyen nem termelődött annyi szemét, mint most.” – magyarázta a szakértő – „A dédszüleim Bokodon laktak és mindent felhasználtak, újrahasznosítottak, így a szerves hulladékot is. A komposztálás elterjedt volt, és mindenki élvezte jótékony hatását. Ez a komposzt tároló nélküli módszer rendkívül hatékony. Az egyik barátom konyhakertje is így lett kialakítva, és hatalmas karalábék teremnek nála. Minden konyhai hulladék ott landol a komposzt-kertben: a domb legaljára tuskók, rönkök, faágak kerültek. Ez azért fontos, mert a fás szárú anyagok tudnak a talajban idővel szénné alakulni. Kiemelném a szén és a fás részek bomlási folyamatának fontosságát. A szén nagyon fontos alkotója a talajnak, enélkül nem létezne élet a Földön. A szén megköti és felvehetővé teszi a növények számára fontos tápanyagokat, mikro és makro elemeket, szerves vegyületeket. Talajainkban jelenleg minimális vagy semennyi szén sem található. Ezért van egyre nehezebb dolgunk, ha egészséges növényeket akarunk nevelni.”

Mint mondta: A komposztálás legnagyobb jelentősége ősszel mutatkozik meg, mert akkor keletkezik a legtöbb zöldhulladék a falevelek miatt, amivel senki sem tud igazán mit kezdeni. (Nem mellékesen: igencsak túlterheljük ezekben a hónapokban a kukáinkat és a szemétlerakókat.) – Sokan nem tudják, hogy a zöldhulladék tele van olyan anyaggal, amitől jobban fejődnek a haszonnövények.

A teljes cikk itt olvasható:

A trágyadombon nő a legnagyobb tök (fmc.hu)

 Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. március
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Temesvári Márta

2022-10-13

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami