Mikor és hogyan csillapítsuk a lázat?

2023-04-27

Mikor van szükség a lázcsillapításra? Milyen gyógynövényeket használhatunk fel testünk hőfokának csökkentésére? Kiderül az alábbi cikkből!

Legutóbb már szó volt arról, hogy láz része testünk védekezésének, mert a baktériumok és vírusok fehérjéi – mint minden fehérje – hőérzékenyek, ezért magasabb hőmérsékleten kevésbé képesek tenyészni, szaporodni. Az immunrendszer így hatékonyabban tud megküzdeni a fertőzéssel. Van, amikor nem szükséges a lázat csillapítani, s vannak olyan esetek, amikor indokolt, hogy beavatkozzunk a láz természetes menetébe.

„Ha szabad egy személyes példával előhozakodnom, én egyetlen egyszer, hatéves korában adtam lázcsillapítót a lányomnak, amikor 40 Celsius-fok fölé kúszott a testhőmérséklete” – árulta el dr. Kovács László, amikor e témáról beszélgettünk. – „Talán némi joggal gondolhatja erre azt egy laikus, hogy egy orvos nyilván lehet „bevállalósabb” e tekintetben, hiszen mégiscsak jobban tudja, akár óráról órára kontrollálni gyermeke állapotát. Még ha ez igaz is, azt azért elmondhatjuk egy egészséges felnőtt vagy gyermek esetében, hogy 39 Celsius-fokig nem kell gyógyszeres lázcsillapítóhoz nyúlni.”

A kivételekről felnőttek esetében már beszéltünk a múltkor, például arról, hogy egy idős / szívbeteg embernek súlyos problémákat okozhat a láz, mert megterhelheti a szívet. Egy szívbeteg vagy lázgörcsre hajlamos gyermek szintén kivételt képezhet, azaz indokolt lehet a korai lázcsillapítás gyógyszeresen, de az ilyen esetek viszonylag ritkán fordulnak elő. A tartós, 3-4 napon túli magas láz viszont már nagy valószínűséggel orvosi vizsgálatot és beavatkozást igényelhet.

Az acetilszalicilsavat közepes és erősebb lázcsillapításra használhatjuk. (Körülbelül húsz perc múlva fejti ki hatását.) A paracetamol tartalmú gyógyszerek is kiválóan csökkentik a testhőmérsékletet. Az aminofenazon és származékai erős hőmérsékletcsökkentők – kisgyermekeknél lázgörcs esetén is alkalmazhatóak.

A doktor elmondta, hogy sajátos módja a lázcsillapításnak, ha „rásegítünk” olyan módon, hogy meleg takarók alatt mielőbb elérje a tetőpontot, ahol aztán elkezdődik az izzadás, verejtékezés, és a láz lefelé indul, a beteg pedig megkönnyebbül.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/02/01/mikor-es-hogyan-csillapitsuk-a-lazat

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2024. február
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Written by Temesvári Márta

2023-04-27

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Egy táskányi figyelem

Egy táskányi figyelem

A Rotary Club Székesfehérvár adománygyűjtést szervez a Székesfehérvári Anyaotthon számára. Az adománygyűjtés célja a...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami