Civil Véradás Székesfehérváron

Szerző: user

2021-03-22

A IV. Civil Véradásra várta ma a véradókat a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ. A Magyar Vöröskereszttel, a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályával, a Fejér Megyei Önkormányzattal és Székesfehérvár Önkormányzatával közösen szervezett eseményen részt vett Viza Attila önkormányzati képviselő, a kezdeményezés fontosságáról pedig dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke beszélt.
A vírushelyzet miatt kiemelten fontos a véradás folyamatosságának biztosítása, így a Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ a Miniszterelnökség Civil Kapcsolatok és Társadalmi Konzultáció Főosztályával, valamint a megye és a város önkormányzatával közösen szervezett véradást, immár negyedik alkalommal.
A két órakor kezdődött programon – a szigorú egészségügyi szabályok betartása mellett – már sorban álltak az önkéntesek: az érkezőknek 1,5-2 méteres védőtávolság mellett maszkot kellett viselniük, minden esetben megmérték a véradók testhőmérsékletét, és mindenki saját tollat kapott a szükséges papírok kitöltéséhez. Dr. Zugor Zsuzsanna, az Echo Innovációs Műhely elnöke elmondta, a hétfői véradásra Fejér megyei civil szervezetek képviselőit, önkénteseit és hozzátartozóit várták: „A Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ méretéből adódóan szerencsére alkalmas arra, hogy a tömörülést elkerülve, biztonságosan várakozzanak a véradók. A koronavírus-járvány harmadik hullámában, azt gondolom, még fontosabb lett a véradás, a mai programmal is a társadalmi felelősségvállalásra és az egymásról való gondoskodásra szeretnénk felhívni a figyelmet.” A legutóbb 2020 októberében tartott Civil Véradás után most nemcsak Fehérváron volt lehetőségük az önkénteseknek az életmentéshez csatlakozni: mint dr. Zugor Zsuzsanna elmondta, Sárbogárdon és Móron is szervez a CKSZK kihelyezett véradást.

„Szerencsére úgy tapasztaljuk, hogy eléggé aktív a véradó-kedv az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Nagy könnyebbség mindenkinek, hogy külső helyszínre szervezhettük a programot. Úgy gondolom, hogy aki rutinos véradó, őt a vírushelyzet nem fogja távol tartani innen, hiszen belső indíttatásból végzi a társadalomért ezt a hasznos tevékenységet.” – emelte ki az Echo Innovációs Műhely elnöke.

A Fejér Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban tartott programon támogatóként és véradóként is részt vett Viza Attila önkormányzati képviselő: „Rendszeres véradóként nem volt kérdés számomra, hogy itt van-e a helyem. Sőt, több barátomat is rábeszéltem a véradásra, akik szintén eljöttek ma velem. Nagyon fontosnak tartom, hogy köszönetet mondjunk mindazoknak, akik a társadalmi felelősségvállalás jegyében, a pandémiás időszakban is részt vesznek a véradási akciókban. Nagyon remélem, hogy sokakhoz eljutott a Fehérvári Civil Központ felhívása, sokan csatlakoznak az akcióhoz, és átélhetjük azt a felemelő érzést, hogy a véradásunkkal nem csak egy, hanem akár három ember életének a megmentéséhez is hozzájárultunk.”

A véradóknak március hónapban még számos lehetőségük lesz az életmentő kezdeményezéshez csatlakozni Székesfehérváron is. Ezen a héten minden hétköznapokon 8 és 15 óra között a Székesfehérvári Területi Vérellátóban (Seregélyesi út 3.) lesz lehetőség vért adni, a koronavírus-járvánnyal járó kockázat miatt azonban nem adhat vért az, aki az elmúlt 30 napban külföldön járt.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közlése szerint a véradás nem jár egészségügyi kockázattal, mivel csak egészséges emberek vehetnek részt rajta, azonban az egészségügyi ellátórendszer szempontjából sokkal nagyobb bajt jelent, ha nincs elég véradó.Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. június
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Written by user

2021-03-22

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami