Bökős dilemma – fókuszban a felelősség

Szerző: Mátay Balázs

2021-11-20

Lassan két éve velünk van az új Koronavírus (Covid-19), annak is már a sokadik mutációja, negyedik hulláma. Folyamatosan a napi vezető hírek között van a téma, hogy mikor mennyi az új fertőzött, a kórházban ápolt beteg és azok, akiket már sajnos nem ápolhatnak sehol, mert elvitte őket a gyilkos vírus. Tulajdonképpen már nincs olyan család, amelynek ne lenne fertőzéssel érintett tagja, sőt sajnálatosan egyre kevesebb lesz, amelyben ne volna már a vírussal összefüggésbe hozható haláleset. Mindezek dacára még mindig akadnak olyanok, akik azt hiszik, őket elkerüli a vírus, őket nem érheti baj, ezért nem oltatják be magukat.

Számukra van egy rossz hírem, amit nem én találtam ki, hanem a világ szinte minden felkészült járványügyi és virológus szakembere hangoztat: a mutációk egyre fertőzőbbek, egyre agresszívebbek, előbb vagy utóbb, de mindenkit elérnek, akiket eddig nem. Ez már nem vicc, ez már nem jópofa kivagyiság és okosság kérdése, hanem veszélyes és felelőtlen játék azoktól, akik a saját egyéni makacsságuk és netán félelmeik okán nem veszik fel az egyébként ingyenes védőoltást.

Persze, ráerőszakolni nem lehet és nem is szabad senkire sem a vakcinát, ugyanakkor ezek az emberek ne csodálkozzanak és szavuk se legyen, ha oltási igazolás, védettségi kártya nélkül nem mehetnek majd sehova! Mert előbb-utóbb más megoldás nem lesz, mint az, hogy a jelenleg még makacsul ellenálló, mintegy 2 – 2,5 millió hazai oltatlan (ez a hozzávetőleges száma azoknak, akik nem kicsi gyerekek és nem mentesülnek az oltás alól egészségügyi okok miatt) a négy fal közé kényszerül, hogy ne kerülhessen veszélybe, s ne adott esetben ne veszélyeztessen másokat. Nem mehet sehova védettségi igazolás nélkül, legfeljebb élelmiszer boltba és dolgozni maszkban, ahogy már most pl Ausztriában is van, de nem mehet rendezvényekre, még kis létszámúakra sem, nem mehet pihenni egy szálláshelyre és nem utazhat külföldre sem,

Ma már bizonyított tény az oltások hatásossága, sőt már típusra lebontva is vannak hatékonysági adatok, s egyre szánalmasabbak azok az eszement kifogások, melyek szerint chipet oltanak belénk a vakcinával, vagy éppen lassan ható mérget, amely miatt két év múlva mindenki meghal, aki kapott vakcinát. Akad olyan is, aki azt hiszi, hogy őt a macskái vagy egyéb állatai védik meg a fertőzéstől vagy a saját immunrendszere és a vitamin, amiket szed.

El kell keserítenem mindegyikőjüket: ezek egyike sem véd meg a koronavírustól. Ma már bizonyított tény, hogy sajnos vannak állatok, amelyek szintén képesek elkapni a vírus bizonyos típusát és bele is pusztulnak, s az is tény, hogy a vitaminok és az „erős” immunrendszer sem jelentenek védelmet. Aki huzamosabb ideje, évek óta (de legalább 3-4 hónapja) szedi naponta a vitaminokat, s az immunrendszere jól működik, az sokat jelenthet, általuk gyorsabban, gyengébb tünetekkel (ez persze nem általános, lutri, alapozni nem lehet rá) tudja leküzdeni szervezete a betegséget.

Maradva kizárólag Magyarországnál, nagyjából úgy fest a dolog, hogy annak a bizonyos 2 – 2,5 millió oltatlannak a 70-75 százaléka biztosan el fogja kapni a vírust és nagy eséllyel kórházban köt ki záros határidőn belül, súlyosabb tünetekkel. Mindössze talán 1 millió ember lehet a közel 10-ből, aki továbbra sem veszi fel az oltást és megúszhatja még egy darabig. De mivel a sok mutálódás okán a vírus még évekig velünk, köztünk marad, 1-2 éven belül egészen biztosan nem lesz olyan, aki nem veszi fel az oltást és nem fertőződik meg.

Lehet tehát ellenállni, makacskodni, lázítani az oltás és a különböző védelmi intézkedések ellen, ám az ellenálló tábor egyre kisebb lesz, mert egyre több és több családot érint már tragédiával is ez a vírus. Érdemes erre várni?? Ugye, hogy nem!

A jövő héten oltási akcióhét lesz, bárki, bármelyik oltóponton megkapja az oltást előzetes bejelentkezés, regisztráció nélkül. Érdemes élni ezzel. Vigyázzunk magunkra, de egymásra is, felelősen, okosan!

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. július
h K s c p s v
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Written by Mátay Balázs

2021-11-20

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This