Amit eddig még nem tudtál az izzadásról

2022-10-10

A verejtékezés nemcsak szabályozza a testhőmérsékletünket, hanem a szervezetünkben felgyülemlett nehézfémeket és petrolkémiai anyagokat is kiválasztja.

Bizonyára mindenki tisztában van a verejtékezés testhőmérséklet-szabályozó funkciójával. Már általános iskolában tanítják, hogy hatására a bőrfelszín lehűl és csökken a testhőmérséklet. Talán még a verejtékmirigyek víz- és elektrolit-kiválasztásban játszott szerepe sem hangzik teljesen ismeretlenül, azonban a verejtékezés azon funkciója, hogy a szervezetünkben felgyűlt nehézfémeket és petrolkémiai anyagokat kiválasztja, egész biztosan új információt jelent sokak számára.

Az izzadás hatására működésbe lép a nyirokrendszer, melynek fő feladata, hogy kiválassza a test folyadékaiból és szöveteiből a káros anyagokat, s azokat a bőrön át kijuttassa a szervezetből. Az intenzív méregtelenítés során távoznak a testünkből a méreganyagok, egy idő után a testzsír is kevesebb lesz, vagyis akár fogyás is beindulhat.

Mi következik mindebből? Az, hogy ha egészségesek akarunk maradni, akkor a méregtelenítő hatás érdekében célszerű időnként az őszi-téli hónapokban is alaposan megizzadnunk szaunázással és/vagy sportolással” – tudtam meg Felföldi Melittától, aki minden nap 1,5-2 órát izzasztja magát edzés közben, így külön szaunázni nem szokott járni, legalábbis kifejezetten ebből a célból nem.

A táplálkozási tanácsadó e téma kapcsán figyelmembe ajánlotta az Archives of Environmental Contamination and Toxicology (Környezetszennyezés és toxikológia) nevű amerikai szaklapban megjelent tanulmányt 2011-ből, mely az emberi szervezetben felhalmozódó mérgező vegyületek hatásával és azok kiválasztásával foglalkozik.

A tanulmányból kiderül, hogy különböző mennyiségben találhatók toxikus anyagok a vérünkben, a vizeletünkben és az izzadságunkban. Ezen kívül vannak olyan mérgező vegyületek, melyek kizárólag a verejtékkel tudnak távozni a szervezetünkből. Ebből viszont egyértelműen következtethetünk arra, hogy ha csak a vérből és/vagy a vizeletből próbáljuk meg kimutatni a toxikus anyagokat, akkor bizony alábecsüljük a szervezet teljes méregterhelését!

Ha kíváncsiak vagyunk rá, hogy mennyi mérgező vegyület halmozódott fel valakiben, akkor a verejtékét is elemeznünk kell!

A teljes cikk itt olvasható:

Amit eddig még nem tudtál az izzadásról (fmc.hu)

 

Vörösmarty Rádió


Kövess minket

Kiemelt partnereink

2023. december
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by Temesvári Márta

2022-10-10

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Bennünk is ugyanaz a szív dobog 2.0

Bennünk is ugyanaz a szív dobog 2.0

Közel húsz fogyatékossággal élő modell lépett a közönség elé szombaton délután a Bennünk is ugyanaz a szív dobog 2.0...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami