A láz barát vagy ellenség?

2023-04-15

Miért vagyunk lázasak? Milyen veszélyei vannak a magas testhőmérsékletnek? Mit tegyünk, ha lázasak vagyunk? – Ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

„Évszázadok óta, de különösen az utóbbi évtizedekben terjed el a köztudatban egy olyan nézet, hogy a láz ellenség, ami ellen mindig és mindenáron küzdeni kell. Talán mi, orvosok is tehetünk erről, mert nem világítunk rá egyértelműen arra, hogy ez helytelen hozzáállás” – jelentette ki dr. Kovács László, amikor a lázról beszélgettünk. Kifejtette, hogy amikor valamilyen sérülés, seb keletkezik a testünkön, az érintett felületen kórokozók hatolhatnak be és a szervezet ilyenkor blokkolja a terjedésüket, amit mi helyi gyulladásként tapasztalunk meg. Az adott területen bőrpír jelentkezik és melegebbnek érezzük a környezeténél, esetleg meg is duzzadhat.

Ez a helyi melegség tehát része a védekezésnek, mert a baktériumok és vírusok fehérjéi – mint minden fehérje – hőérzékenyek, ezért magasabb hőmérsékleten kevésbé képesek tenyészni, szaporodni. Az immunrendszer így hatékonyabban tud megküzdeni a fertőzéssel. Lényegében ugyanez történik akkor is, ha például a légutakon keresztül jut be a szervezetbe vírus vagy baktérium.

Viszont, mivel a fertőzés ilyenkor az egész szervezetet érinti, nemcsak helyi, hanem az egész testre kiterjedő melegre, magasabb hőmérsékletre van szükség a megfelelő védekezéshez. Ezt nevezzük láznak. Megnyugtatásul nem árt tudni, hogy a szervezet (hőre érzékenyebb) saját fehérjéit úgynevezett hő-sokk fehérjékkel védi a láz okozta felmelegedés esetleges hátrányos hatásaitól.

„A láz az immunrendszer számára „startlövés”, mert a fehérvérsejtek a láz által riasztva aktiválódnak és a vérbe áramlanak, hogy gátolják a kórokozók szaporodását és végső soron elpusztítsák azokat. Ha ilyenkor azonnal lázcsillapítót adunk, ez a védekezés blokkolódhat, vagy legalábbis gyengül.” – magyarázta az orvos – „Egy André Lwoff nevű tudós 1965-ben Nobel-díjat kapott az ezirányú kutatásaiért. Beszédében azt mondta, reméli, hogy tíz évnél nem tart majd tovább, amíg eredményei átkerülnek a gyakorlatba. Azóta eltelt több, mint ötven év, de a konzekvenciákat még mindig nem igazán fogadta be a gyakorlat, a lázat sajnos a mai napig rutinból csökkentik.”

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

https://fmc.hu/2022/01/25/a-laz-barat-vagy-ellenseg 

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. május
h K s c p s v
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Written by Temesvári Márta

2023-04-15

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Újra virágos lesz a Belváros

Újra virágos lesz a Belváros

Idén ismét virágkompozíciókat csodálhatunk a belvárosban Pünkösd alkalmából: az Országalma és a Szent István-emlékjel...

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami