A fél világot bejárta a fehérvári rúdsport-oktató

Szerző: user

2021-02-09

Karib-szigetek, Norvégia, Spanyolország, Olaszország…. – Csodás emlékekkel gazdagodott külföldi munkái során Kelemen Nikolett. Az egykoron go-go és revütáncosként dolgozó fehérvári hölgy jelenleg a MÁV Előre SC rúdsportszakosztályát vezeti, ahol hazai és nemzetközi versenyekre készíti fel tanítványait. Idén lesz öt éve, hogy rúdsport-szakosztállyal bővült a MÁV Előre SC sport-repertoárja. Hogy pontosan mit is takar a rúdsport-szakosztály kifejezés? Nos, erre én is nagyon kíváncsi voltam, ezért felkerestem a szakosztály alapítóját (aki egyben vezetője is), Kelemen Nikolettet.

 

„A rúdtánc művészet, ahol a küzdelem, az elhivatottság, a korlátok legyőzése dominál” – kezdte beszélgetésünket – „A tanítványaim közül a legtöbben a rúdsportot szeretik, mely műveléséhez lépésről lépésre kell felépíteni a tudást. Ehhez kapcsolódóan vannak olyan foglalkozások, melyeken a nyújtásra helyezzük a hangsúlyt, s vannak kifejezetten erősítő órák is, amiket a rúdnál vagy a rúddal hajtunk végre. Ezen kívül jó pár éve tanítom a légtorna másik vállfaját is, a karikát, ami ugyancsak csodás művészeti sport.”
„A rúdtánc művészet, ahol a küzdelem, az elhivatottság, a korlátok legyőzése dominál.” (Fotó: Kelemen Nikolett)
„A rúdtánc művészet, ahol a küzdelem, az elhivatottság, a korlátok legyőzése dominál.” (Fotó: Kelemen Nikolett)
Niki egyébként nagyon fiatalon kezdte az aktív testmozgás: nyolcéves volt, amikor a Vörösmarty Színház kötelékében balettozott, ám ezt hamar abba kellett hagynia, mert a nagymamája nevelte és nem volt meg a szükséges anyagi háttér hozzá. A tánc szeretete viszont megmaradt: tízévesen már táncversenyt nyert, húszévesen pedig bárokban, diszkókban, rendezvényeken táncolt. Megjárta Norvégiát, Spanyolországot, Olaszországot, mint go-go és revütáncos. Volt, ahol csak heteket, hónapokat dolgozott, de akadtak helyek, ahol éveket töltött el.

„Olaszországot azért szerettem, mert viszonylag közel volt és tiszta, korrekt munkákat lehetett találni szervező irodák segítségével” – mesélte. – „A munkakörülmények összességében mindenhol rendben voltak a bánásmód és a kifizetés tekintetében is. Ha valahol nem volt szimpatikus a szállás vagy maga a hely, esetleg a személyzet, akkor gondolkozás nélkül váltottam. Jártam a Karib-szigeteken, Ibizàn és Oslóban is, és ezek a helyek csodás emlékekként maradtak meg bennem.”

Niki rengeteget fejlődött – többnyire magát alakította azzá, aki mára lett (Fotó: Kelemen Nikolett)
Niki rengeteget fejlődött – többnyire magát alakította azzá, aki mára lett (Fotó: Kelemen Nikolett)
Meglátása szerint ezekben az években rengeteget fejlődött rudas tudása a színpadi jelenlét és a koreográfia építése mellett. Igyekezett mindig, minden helyzetben fejleszteni magát fizikailag és mentálisan is. Más táncosoktól is tanult ugyan, ám többnyire önmagát alakította azzá, aki mára lett. Sokat olvasott e mozgásformáról, videókat is tanulmányozott, és ami a legfontosabb: a gyakorlat során való csiszolgatás!

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:
https://fmc.hu/2021/02/08/a-fel-vilagot-bejarta-a-fehervari-rudsport-oktato/Kövess minket

Kiemelt partnereink

2022. július
h K s c p s v
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Written by user

2021-02-09

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami