Kíváncsi vagy a világ legszebb vörös homokos tengerpartjaira?

2023-05-30

Hawaiin Kaihalulu tengerpartja, a Galapagos-szigetcsoportnál Rabida, az indonéziai Komodo, a Seychelles-szigetekhez tartozó La Digue, s még a görög Santorini Kokkini nevű strandja is vörös/piros/pink színben úszva várja a turistákat. Olvass tovább, s meglátod, hogy nemcsak a fehér homok lehet gyönyörű!

A turistaparadicsomok általában hófehér homokszőnyeggel csalogatják a nyaralni vágyókat. A kékben és zöldben úszó tenger tökéletes kiegészítője a vakítóan fehér part, mely minden turista és fotós álma. Ez az idillikus kép vetül elénk, amikor tökéletes nyaralásra vágyunk, s ahhoz illő úticélt keresünk. Legyen akár ősz vagy tél, a fehér homok és a forró égöv mindig vonzó.

Vannak azonban olyan strandok, amelyek fekete, élénksárga, zöld, illetve vörös színűek. Ezek a mesébe illő helyek kevésbé ismertek, ám tényleg csodaszépek!

múltkor már írtam arról, hogy a homok színe, a szemcsék alakja, lekerekítettsége árulkodik arról, hogy milyen eredetű a kőzet. A fehér színű arra utal, hogy mészvázú élőlények vázaiból jött létre. Ebből adódik, hogy a vakítóan fehér homok a korallzátonyok strandjait jellemzi. (Mindemellett meg kell említeni, hogy például Új-Mexikóban a White Sands fehér homokjának alapanyaga nem a kvarc, hanem a gipsz, mely a környező hegyekből sodródott le egy időszakos tóba.)

A sötét vagy fekete színű homok vulkanikus eredetre utal. Itt az alapanyag az obszidián, ami a forrón kiömlő láva és a tengervíz érintkezésekor létrejövő vulkáni üveg, vagy a bazalt, amelyet a tenger hullámai homokká őröltek. A vörös színű homok azt mutatja meg, hogy a közelben jelentős mennyiségű a vas. Ez lehet a földben vagy a vulkáni aktivitás közelében. Vannak olyan tengerpartok, ahol drámai karmazsinvörös sziklákat láthatunk, például a görög Santorini szigetén.

Santorini kivételes természeti adottságokkal rendelkezik: a sziget épületei egy vulkanikus, félhold alakú, beomlott kráter belső oldalán helyezkednek el, szorosan egymáshoz simulva. Állítólag itt


Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

Tumore prostatico: la


Tumeur de la prostate : pronostic en fonction du stade, du grade et du risque

Tumeur de la prostate : pronostic en fonction du stade, du grade et du risque

prognosi in base a stadio, grado e rischio

tapasztalhatjuk


Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

Tumore prostatico: la prognosi in base a stadio, grado e rischio

meg a mediterrán világ leglenyűgözőbb napnyugtáját, és a legkülönbözőbb színű strandokat.

A sziget fehér homokos része az Aspri Paralia, vörös homokot Kokkini Paralián találunk, s egyes részein fekete homokon is napozhatunk! A Kokkini Beach mindezek közül kiemelkedik. Legegyszerűbben csónakkal érhető el, de aki bírja a meredek hegyoldalakat, az rövid sétával is eljuthat erre a helyre, ahol a türkízszínű vízbe kúszó vörös park igazán különleges látványt nyújt.

Marsbéli tájra emlékeztető, téglaszínű és karmazsin part vár minket Hawaiin is. Itt a Maui-szigeten taposhatjuk az egyik legvörösebb homokot, mely extrém mértékben tartalmaz vasat. A világ egyik leghíresebb szörfparadicsoma 195 kilométernyi strandot foglal magába.

A cikk folytatása elolvasható az alábbi linkre kattintva:

http://www.fmc.hu/2018/09/08/kivancsi-vagy-a-vilag-legszebb-voros-homokos-tengerpartjaira/

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. június
h K s c p s v
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Written by Temesvári Márta

2023-05-30

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This
Close Bitnami banner
Bitnami