Vidi UEFA 40: a Dukla elleni első párharcra emlékeztek a Sóstón

Szerző: Mátay Balázs

2024-10-03

A magyar labdarúgás egyik legnagyobb, és máig utolsó igazán komoly nemzetközi klubsikere a Videoton 40 évvel ezelőtti UEFA Kupa-menetelése volt, amelynek során az Európában jószerével ismeretlen vidéki magyar csapat a döntőig menetelt, minden fordulóban nálánál magasabban rangsorolt ellenfelet – köztük olyan világhírű egyleteket, mint a PSG vagy a Manchester United – kiütve, a fináléban a Real Madridot is megtréfálva. Ennek a fantasztikus sikernek emléket állító rendezvénysorozat nyitó programjaként az egykori első fordulós rivális, a Csehszlovák (ma cseh) Dukla Praha elleni mérkőzést elevenítették fel csütörtökön este a Sóstói Stadionban több piros-kék ikon visszaemlékezései által.

A 2024/2025-ös idényben Székesfehérvár Önkormányzata, a Fehérvár FC és a Vidi Múzeum közösen emlékezik meg a Videoton SC híres UEFA Kupa-meneteléséről. A jövő év májusáig – az 1985-ös döntő jubileumáig – tartó időszakban az egykori meccsek évfordulóján különleges programok részesei lehet mindenki a Sóstói Stadionban.

1984-ben a Dukla Praha ellen vette kezdetét a fehérvári csapat menetelése. A hazai pályán egy némileg szerencsés találattal 1-0-ra megnyert meccs, valamint a visszavágó, a Prágában időnként hősies védekezéssel kihúzott gól nélküli döntetlen részleteit elevenítették fel a résztvevők: Horog László sportújságíró a Vidi egykori csapatkapitányával, Csongrádi Ferenccel, a párharcot eldöntő gól szerzőjével, az egész UEFA-sorozat legeredményesebbjével, Szabó Józseffel, az akkori pályaedzővel, Hartyáni Gáborral, és a visszavágón beugróként, a sérült Disztl Pétert parádésan – és néha szerencsésen – helyettesítő Koszta János kapussal beszélgetetett, miközben a múltidézést korabeli felvételek segítették.

Az élménynek az elkövetkező hónapokban is bárki részese lehet, hiszen a programok nyitottak és ingyenesek, mindenkit szeretettel várnak a közös, sportos nosztalgiázásra!

Legközelebb, novemberben a Paris Saint Germain elleni felejthetetlen tripla (a köd miatt félbeszakított második mérkőzést másnap újra le kellett játszani) csata áll majd az események fókuszában.

(Fotó: Kiss László, archív)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. október
h K s c p s v
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Written by Mátay Balázs

2024-10-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This