Vidi: pontszerzés emberhátrányban a bajnoki nyitányon

Szerző: Mátay Balázs

2024-07-28

Gól nélküli döntetlent játszott Kecskeméten a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) szezonnyitóján a Fehérvár FC. A piros-kék alkulat a csütörtöki, azerbajdzsáni KL-odavágó és a fárasztó oda-vissza utazást követően fáradtan, fásultan kezdett, majd kicsit felpörgött, gólt is lőtt, amit a VAR les címén elvett Gradisartól (a tv-s visszajátszás alapján minimum véleményes a döntés), Csongvai és Schön is nagy helyzetet hagyott ki, mégsem szomorkodhat, mert a hajrában Husztit elsőre (kicsit szigorúan) kiállított Bognár játékvezető, így a 10 perces (!!!) hosszabbítással együtt csaknem negyedórát kellett emberhátrányban fociznia.

A találkozó első félidejében két félig „alvó” csapat terelgette a labdát, többnyire edzőtempóban. A Vidi esetében a már ecsetelt okok miatt ez nem nagy csoda, ha azt is figyelembe vesszük, hogy szerdán jön a Konferencia Liga meccs visszavágója, majd szombaton már az újabb NB I-es derbi a DVTK ellen. Az, hogy a KTE sem nagyon volt képes hazai pályán dominálni, az talán a szezon eleji „rozsdára” fogható, bár az is egyértelmű, hogy az elmúlt két idény kulcsembere, Horváth Krisztofer nagyon hiányzott ebből a csapatból. A válogatott középpályást (egyelőre?) most nem adta kölcsön a Torino, ezzel a lila egylet támadó- és szervezőpotenciáljának komoly része elveszett.

Gyakorlatilag az első játékrészben alig akadt komoly lehetőség, 21 percig kapura lövési kísérlet sem volt. A 33. percben egy bal oldali Pető betörést követően a fiatal középpályás az ötös és az alapvonal találkozásától tette középre a labdát, amit egy hazai védő, Belényesi húzott, sodort bal lábbal suta mozdulattal a saját kapujára, a résen lévő hazai portás, Kersák elcsípte a játékszert, ahogy aztán jó 10 minutummal később egy jobb oldali beadásnál alászaladjon a labdának, de szerencséjére az ott sertepertélő Csongvait részint meglepte ez, részint pedig az alapvonalról nehéz lett volna góllal befejezni az akciót.

A másik oldalon egy-egy Nikitscher és Pálinkás lövés jelentett eseményt. Előbbinél Tóth számára rutin meló volt a hárítás, utóbbit pedig Csongvai blokkolta. A 23. minutumban Pálinkásé volt a legnagyobb hazai lehetőség, igaz, ezt inkább a vendégek védelme hozta össze számára, mintsem ő tett volna valami szépet: Zeke bal oldali beadásánál Serafimovról éppen Pálinkásra pattant a játékszer, aki kapura terelte azt, de Tóth Balázs első komolyabb dolgát is jól látta el.

A fordulás után előbb Bedi lőhetett igen jó helyzetből, 17-ről kapura, ám középre, így Kersák simán hárított. A most is jól mozgó Pető Milánt kicsit megdolgozta Szűcs Kornél, az orra is vérzett a fehérvári középpályásnak, akit nem sokkal később az idősebb Pető le is cserélt, mint ahogy a gyengén focizó Katonát ugyancsak gyorsan lekapta a tréner. A helyükre Kovács Mátyás és Larsen jött be, két támadó felfogású játékos helyett egy szélső és egy védő, ami nem feltétlenül azt mutatta, hogy nagyon meg akarná nyerni a meccset a Vidi, miközben a támadó Stefanelli a KL-meccs után az első bajnokit is kiülte a kispadon…

Ettől függetlenül Kovács – alighogy beállt – elviharzott a bal szélen, „forintos” labdát tálalt Csongvai elé, aki 8 méterről, középről, ajtó-ablak ziccerben képes volt az égbe lőni! Hatalmas helyzet volt, a meccs helyzete. A 68. minutumban a most kissé visszafogott Christensen, szintén balról adott be, az érkező Gradisar be is talált, de az asszisztens lest jelzett, amit jó másfél percnyi vonalazgatást követően a VAR meg is erősített. A tv-felvétel alapján tipikus egyvonalas helyzet alakult itt ki, azaz a gól szabályos lehetett, de a VAR döntését megalapozó felvételt nem mutatták meg, így azért maradtak kérdőjelek…

Annál is inkább, mivel a 87. percben az igyekvő, de több hajmeresztő hibát elkövető jobb oldani védő, Huszti András elkésett belépőjénél odataposott Nikitscher lábára, ezért pedig – talán túl szigorúan – Bognár azonnali pirossal kiállította! Ezt megelőzően Spandler fejelt össze Belényesivel egy beívelésnél és ő húzta a rövidebbet, néhány perc után cserét kért, ezzel pedig pillanatok alatt két védőjét elvesztette a vendégcsapat. Közben Christensen helyett már Melnyik volt a pályán, míg Spandler helyett Ominger állt be.

Egyre feszültebbé vált a mérkőzés, sokat állt a játék, komoly időt töltöttek fetrengéssel a játékosok, de azért 10 perces hosszabbításra kevesen számítottak. Márpedig Bognár ennyit tett rá a 90 percre. Alig kezdődött el a ráadás, Nikitscher és Schön összecsapott, hatalmas lökdösődés, balhé kerekedett belőle, négyen is sárga lapot kaptak, de végül lenyugodtak a kedélyek. Az emberhátrányban játszó Vidi a legvégén mégis dönthetett volna, pontosabban az alaposan feltüzelt Schön, aki végigvágtatott a labdával a félpályáról indulva a 16-osig, majd miután jobbra cselezve tisztára játszotta magát, a bal sarok mellé lőtt! Ez sem volt sokkal kisebb helyzet, mint Csongvaié korábban.

Furcsa egy meccs volt, ez tény, összességében a fáradtabb és a végén már emberhátrányban focizó Fehérvár FC állt közelebb a győzelemhez, de olyan nagy baj nincs ezzel az 1 ponttal, a körülményeket tekintve alighanem elfogadható ez piros-kékek számára. Pető Tamással még mindig veretlen a társaság, hiszen sem az öt felkészülési meccsen, sem a KL-ben, sem pedig most, a bajnoki rajton nem kapott ki, úgy, hogy ebből a hét meccsből csak egyet játszotta Sóstón. Nem rossz tehát a szezonkezdet, s még jobb lehet, ha szerdán este (19.00) hazai pályán nem kap ki a KL-ben a Sumqayittól , majd szombaton a DVTK-tól (16.00) az NB I második fordulójában sem.

(Fotó: Fehérvár FC, MTVA)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-07-28

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This