Vidi: elképesztő gólok, döntetlen a Nyíregyháza stadionavatóján

Szerző: Mátay Balázs

2024-08-25

Ritkán látható, kabaréba illő gólokat hozó, hektikus, sok hibával tarkított összecsapáson a Fehérvár FC 3-3-ra végzett a Nyíregyháza Spartacus FC vendégeként a labdarúgó NB I (OTP Bank Liga) 5. fordulójában. A szabolcsi stadionavatón a vendéglátók már 2-0-ra is vezettek, innen fordított Pető Tamás együttese, amely végül nem tudta megtartani vezetését. A Vidi találatai közül egyet Gradisar szerzett, a másik kettő öngól volt, ezek Kovács  Milán és Axalai nevéhez fűződnek.

A találkozó nem kezdődött jól a vendég piros-kékek szempontjából, ugyanis az 5. perc végén jött egy „szokásos” Vidi védelmi kihagyás. Egy teljesen levédhető jobb oldali beadásnál Tóth Balázs a gólvonalon ragadt – jogosan, mert előtte az ötös vonalában ott volt a négy védő – akik csak nézték, hogy a berobbanó Eppel 4 méterről a kapuba tereli a játékszert. Spandler, de legfőképpen Serafimov és Melnyik hibáztak nagyot, igaz, Csongvai sem volt vétlen az esetnél.

A bekapott gól ellenére sem csipkedte magát túlságosan a fehérvári egylet, a kulcsjátékos Christensen is leginkább új „strandfrizurájával” tűnt ki, mint játékával. A norvég kevesebbet vállalkozott, mint szokott, sem kulcspassz, sem jó lövés nem jött tőle, mintha a haja jelentős részével együtt ezeket is a fodrásznál hagyta volna…

A folytatásban Csongvai egy fél 11-essel felérő szabadrúgást pocsékolt el, ideális helyről, középről, 24 méterről lőtt a jobb alsó sarok mellé, majd 25-ről egy akció végén az égbe tüzelt. A mezőnyben egyértelműen a Vidi volt fölényben, de ez igazán komoly lehetőségekben nem nyilvánult meg. Sőt! A 40. percben Kovácsréti lőtt a kapu felé, ami csemege lehetett volna Tóth Balázsnak, ám az előtte éppen ápolásból visszatérő – a szünetben le kellett cserélni, a hírek szerint eltörött az orra – Bedi hátán megpattant a labda, ami jelentősen irányt változtatva pattant a jobb alsóba.

Fortuna talán úgy érezhette, hogy túl sokat segített már a szabolcsiaknak, így megtette ezt a Vidinek is: a 45. minutumban egy hazai védő vétette el Melnyik Gradisar felé tartó átadását, ezért a játékszer el is jutott a szlovén támadóhoz, aki higgadtan értékesítette a lehetőséget, ezzel pedig egyáltalán nem reménytelen helyzetből várta a folytatást a székesfehérvári csapat. Már csak azért sem, mert amúgy a házigazdák semmi rendkívülit nem mutattak, lelkesek voltak, de két „malac” gólt szereztek, a játék egyéb elemeiben semmivel sem voltak jobbak.

A szünetben a megsérülő Bedit Pető Milán váltotta, majd negyedórával később Stefanelli és Huszti is pályára léphetett Milicevic és Melnyik helyén. A jobb oldali védő, Huszti még 1 perce sem állt be, egy hatalmas bedobást hajított a hazai térfél közepének magasságából a kapu elé, a labdába Kovács Milán csúsztatott bele szépen, amely így a Nyíregyháza kapujának bal oldalába hullott. A „pici” szépséghiba az, hogy Kovács a vendéglátók védője…

Az elképesztő hibák és szerencse szülte góloknak messze sem volt még vége! Miközben a pályán hektikus, technikai hibáktól hemzsegő, grundfocira hajazó küzdelem alakult ki, a 85. percben a bő 10 minutummal korábban Katona helyén pályára lépő Simut találta magát ziccerben Csongvai szerelését követően, de elkapkodott lövése éppen középre ment, amit Bese Balázs, a hazaiak kapusa védett is, ám a kipattanó a visszazáró Alaxairól a hálóba pattant! Hihetetlen, újabb öngóllal máris a Vidinél volt az előny!

Nem sokáig, ugyanis a Nyíregyháza a percekkel korábban beállt szerb csatár, Babic lövésével egalizált a .Azt talán hozzá sem kell tenni, hogy ezt újabb fehérvári védelmi hiba előzte meg, ugyanis egy előre ívelt labdára Gradisar a saját 16-osa előtt nem túl határozottan ugrott fel a 88. percben (igaz lökték is, de ez Bognár játékvezetőnél ezek szerint belefért), így Babic elé pattant a játékszer, amit 17-ről, középről a jobb alsóba küldött. Amolyan „visszahúzott” lövés volt, hiszen jobbra tolta meg a labdát, s ilyenkor 10-ből kilenc alkalommal a másik sarokra, vagy középre lő a játékos, a szerb másképp döntött, így a másik irányba sasszézó Tóth tehetetlennek bizonyult.

A 6 perces hosszabbításban akadt még lehetőség itt is, ott is. A legnagyobb egy újabb védelmi szerencsétlenkedés után Kovácsréti előtt, aki a felső lécre emelte az ajándékba kapott labdát, de gól már nem esett, csak Pető és Kovácsréti kakaskodása, majd az ebből kialakuló tömegjelenetek okoztak izgalmat, illetve 1-1 sárga lapot mindkét félnek. A 3-3-as döntetlennek egyik csapat sem tud őszintén örülni, mert mind a kettő közel állt a győzelemhez.

Összességében azonban annyira esetleges és hibáktól hemzsegő volt a látott produkció, hogy a pontosztoszkodás igazságosnak mondható. Alapigazság, hogy 3 rúgott góllal illik egy mérkőzést megnyerni, de ez egyik alakulatnak sem sikerült. A semleges nézők jól szórakozhattak az elképesztő találatok sorozatán, az azonban bizonyos, hogy mindkét edzőnek lesz még bőven dolga a csapatával.

A Fehérvár FC öt kör után 6 ponttal a 7. jelyen áll a tabellán, ám egyetlen győzelemmel máris fel lehet lépni dobogós helyre. Erre kiváló alkalom lesz a 6. körben az eddig remeklő, 9 pontos MTK elleni hazai meccs, augusztus 30-án, pénteken 20.00 órakor a Sóstói Stadionban.

(Fotó: Fehérvár FC)

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-08-25

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This