Vidi: Dobson jött, lefotózták, hazament, majd üzent, ne várják vissza

Szerző: Mátay Balázs

2024-07-03

Nem akármilyen bravúrt vitt véghez egy angol labdarúgó, bizonyos George Dobson, ugyanis úgy lett a Fehérvár FC jelenének egyik legtöbbet emlegetett „játékosa”, hogy egyetlen edzésen sem vett részt, egyetlen mérkőzésen sem húzta magára a piros-kék mezt. Mondhatnánk, hogy igazi magyaros történet végén angolosan vette a kalapját az állítólag kiváló szűrő középpályás, de ez a sztori legkevésbé sem csal mosolyt a Vidi szimpatizánsok arcára, s legfeljebb annyiban magyaros, hogy egy újabb olyan eset ez, amelynek kapcsán az az ember érzése, hogy a magyarokkal büntetlenül lehet szórakozni, velük a bolondját jártani…

Mielőtt bárki azt gondolná, milyen rosszindulatú ez az újságíró, hogy ilyeneket ír, hiszen biztosan megvolt az oka annak, hogy úgy alakultak a dolgok, ahogy, leírom a  lényeget, majd utána érdemes értékelni:

George Dobsont tavaly év végén ajánlotta a Vidi figyelmébe korábbi munkatársa, Balogh Tamás, aki két esztendeje az angol Premier League-ben középcsapatnak számító Brentford szolgálatába állt, a klub kelet-közép-európai vezető játékosmegfigyelője lett. Dobson a nagy múltú, de jelenleg a harmadik vonalba szereplő Charlton kulcsembereként, csapatkapitányaként éppen futó szerződésének utolsó idényét taposta ekkor, s mivel éppen kezdett körvonalazódni egy Brentford – Vidi együttműködés is, amelyről több stádiumban tárgyaltak a felek, de eddig nem született egyezség, s nagyon úgy tűnik, nem is fog, tökéletesen illett a koncepcióba Dobson, hiszen ha már eleve egy angolt igazol a Vidi, az csak segítheti a két klub együttműködését, közös terveit.

Több hónapos alkudozást követően februárban már szinte biztosnak tűnt George Dobson Fehérvárra igazolása, a két klub meg is egyezett, ám az utolsó utáni pillanatban állítólag a Charlton új vezetőedzője, menedzsere úgy döntött, a derék „Gyuri” barátunk nem mehet szerződése lejárta, azaz június 30. előtt sehova! Oké, kicsit furcsállták a  dolgot a Vidi háza táján, de mivel előszerződés kötötte már a piros-kékekhez Dobsont, s közben sikerült Sigért leigazolni a posztra, úgy voltak vele, jól jön ez az angol srác majd nyáron is.

A helyzet közben úgy alakult, hogy a szűrő posztot megoldó Sigért Dobson érkeztének tudatában (is) gyorsan elengedték a Sepsi OSK-hoz júniusban, de a „c-verzió” Pintónak is útilaput kötöttek a talpára, így a neuralgikus poszton csak az a Franck Bambock maradt, aki minden idők egyik legrosszabb légiós Vidi-igazolása, s akit hiába adtak tavaszra kölcsön egy görög csapatnak, onnan küldték is hamar vissza Fehérvárra, ahol akkor sincs jövője, ha egyedül maradna a posztján, egyszerűen nem NB I-es szintű játékos, ki kell mondani.

Nos, ezek után persze, hogy sokan várták Dobsont, hogy na, majd ő megoldja ezt a posztot és a Vidi erőssége lesz. Mivel májusban már véget ért az angliai klubidény, többen azt várták, hogy a futballista hamar érkezik, nem várja meg a július 1-jei hivatalos dátumot, ahogy az számos esetben történt már, az aktuális klub elengedi. De nem így lett, annak ellenére sem, hogy már májusban bejelentette a Charlton, hogy csapatkapitánya nyáron Fehérvárra igazol (igaz, áprilisban angol lapoknak úgy nyilatkoztak a Charlton illetékesei, hogy bizony Dobsont valahogy meg akarják tartani, „valamiféle magyarországi szerződés” ide, vagy oda…).

Aztán, csend. Végül Dobson befutott, elkészítették vele a Vidi-mezes fotókat, pózolt, mosolygott, majd hazament összepakolni, hogy aztán éppen szerződésének életbe lépése napját megelőző napon, június 30-án jelezze a piros-kék csapat illetékesének, hogy „bocs, nem jönnék, mert családi gondok adódtak”…

Ennyi történt, nagyon röviden, nagyon dióhéjban. Mindenki döntse el ezek után, mi is volt ez? Egy előre borítékolható komédia? Egy újabb bizonyítéka annak, hogy velünk ezt is meg lehet büntetlenül csinálni? Netán ez azzal van összefüggésben, hogy nem jött össze a Brentford – Vidi együttműködés? Esetleg valóban hirtelen családi problémája adódott a játékosnak? Ebben a pillanatban ezt bizonyosan csak ő tudja, de azért figyeljük a pályafutását, mert nem lehetnénk nagyon meglepve, ha csak arra ment volna ki a játék, hogy a középpályás (vagy inkább a menedzsere) egy vastagabb anyagiakkal járó új szerződés reményében így akarta felverni a futballista értékét, ami egyébként a mértékadó Transfermarkt portál szerint 500 ezer Euro, éppen ötször annyi, mint amit valaha egy csapat érte fizetett egy átigazolása során.

A Vidi igazolni fog a posztra – miként más posztokra is – ez nem kérdés, magyar és külföldi játékos érkezése egyaránt várható, napokon belüli hivatalos bejelentéssel. Benne van a pakliban egy Oroszországból érkező bosnyák válogatott védő, Celkovic, ZTE bal oldali védője, Huszti András, aki az utóbbi legutóbb Újpesten játszott kölcsönben, de megfordult a közelben Csákváron és a Puskásban is, valamint az a Bedi Bence – ugyancsak Zalaegerszegről -, aki külföldre készül, de mivel nem akadt megfelelő ajánlata, sanszos az érkezése. Rajtuk kívül is vannak, akikkel tárgyalásban van a klub, minden csapatrészt érintően, de a távozó oldal függvénye is az, hogy mely posztokra fókuszálnak, ugyanis még mindig nincs új szerződése a 35. évében járó Fiolának, akinek hazai szinten kiemelkedő fizetése a fő probléma, további játékosokat csábítanak Újpestre, akikről már minden szaklap írt eleget, illetve a „kis” Petőnek külföldi ajánlata van, így az sem elképzelhetetlen, hogy a jelenlegi – nyugodtan ki lehet jelenteni – legnagyobb fehérvári tehetséget is elviszi egy anyagilag tehetősebb külföldi csapat.

Érdekes napok, hetek előtt áll a fehérvári klub, lesz pletykatéma elég a Vidi szurkolók előtt.

 

Vörösmarty Rádió


Kiemelt partnereink

2024. augusztus
h K s c p s v
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Written by Mátay Balázs

2024-07-03

0 hozzászólás

Ez is érdekelhet

Share This